Απειλές διαδίκτυο: Σήμα κινδύνου και μαζί προφύλαξης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους χρήστες του διαδικτύου. Διεθνής σπείρα απατεώνων-εκβιαστών, αποστέλλει τις τελευταίες ημέρες μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους πληροφορεί ότι έχει στην κατοχή της ροζ υλικό από την επίσκεψή τους σε σχετικές ιστοσελίδες, χάρη στην δήθεν εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού. Ζητά, δε από τους εκβιαζόμενους «λύτρα» σε bitcoin, προκειμένου να διαγράψουν το επίμαχο υλικό το οποίο απειλούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποστείλουν στις επαφές των θυμάτων.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με ανακοίνωσή της πληροφορεί τους χρήστες του διαδικτύου ότι «τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολλά περιστατικά της διεθνώς γνωστής απάτης, μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους».
Ιδού πώς περιγράφουν οι έμπειροι αξιωματικοί της Δίωξης, τον τρόπο δράσης των μελών της διεθνούς σπείρας:
«Ειδικότερα», αναφέρουν «άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Παράλληλα, τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές».
Ζητούν bitcoins
Στο επόμενο στάδιο, η σπείρα περνάει στην ευθεία απειλή: «Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins».
Για να γνωρίζουν οι χρήστες οι οποίοι θα λάβουν τυχόν τέτοιου είδους εκβιαστικά μηνύματα, η Δίωξη σημειώνει ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.