Κορονοϊός Λέσβος: Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 284 κρουσμάτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους πολιτειακούς παράγοντες, που αρχίζουν να εκφράζουν φόβους για επιστροφή στο γενικό lockdown. Η αύξηση της διασποράς του ιού παρά τις εισηγήσεις της πολιτείας για ευλαβική εφαρμογή των μέτρων αλλάζει τα δεδομένα και πλέον όλα τίθενται υπό αίρεση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ειδικό μήνυμα προς τους πολίτες για την αναζωπύρωση της πανδημίας τόνισε χθες πως «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες» υπογραμμίζοντας πως παρά την κοινωνική κόπωση «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, ούτε να αγνοούμε τα πορίσματα της επιστήμης που σημαίνουν παγκοσμίως συναγερμό».
Κλιμακώνοντας τον συναγερμό, «οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας. Όπως τότε – με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σύμπνοια – αναχαιτίσαμε την πανδημία, αναλόγως οφείλουμε να πράξουμε και πάλι» δήλωσε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «μπορεί να εμφανίζουμε πολύ χαμηλότερη έξαρση μετά την άρση του lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται».
Κριτήριο η κατάσταση στο τέλος του μήνα
Η εκτίναξη των κρουσμάτων προς τα πάνω θέτει σε νέο πλαίσιο και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων απέναντι στο ενδεχόμενο εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας και των ελέγχων, με πρώτο ορόσημο τις 31 Αυγούστου. Για το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν άμεσα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης τοποθετήθηκε δημόσια ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, περιγράφοντας σχετικά πως «μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας».
Η αποστροφή του κ. Γώγου για επιστροφή σε κατάσταση εθνικής καραντίνας προκάλεσε μούδιασμα στην κοινή γνώμη, τη στιγμή που ο ίδιος δεν απέκλεισε την πιθανότητα μετάθεσης της έναρξης του νέου σχολικού έτους. «Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, παρόλο που τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης των εκπαιδευτικών δομών για το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανακοινώνει σήμερα στις 4 το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας.
Κορονοϊός Λέσβος: Τι ισχύει στο νησί
Παρά τις απόπειρες πλήρους μετάβασης στην κανονικότητα, τα επιδημιολογικά δεδομένα εντείνουν τον «κλοιό» προστασίας γύρω από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με τελευταίο σταθμό τη Λέσβο. Αρχής γενομένης από σήμερα στις 6 το πρωί και για 8 ημέρες, δηλαδή μέχρι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου και την ιδία ώρα, σε εφαρμογή τίθενται στο νησί του βορείου Αιγαίου τα εξής μέτρα:
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
- Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
- Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Ο χάρτης των τοπικών περιορισμών
Στην μακρά πλέον λίστα των περιοχών, όπου εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής απόστασης, εκτός από τη Λέσβο, συμπεριλαμβάνονται ακόμη:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
- οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.