Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φυσικό αέριο: Μια ιστορική συμφωνία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Μια ιστορική συμφωνία

Φυσικό αέριο: Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό της χαρακτήρα ως ενεργειακού κόμβου της ευρύτερης περιοχής.

Φυσικό αέριο: Ιστορικής σημασίας θεωρείται η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στο Ζάππειο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό της χαρακτήρα ως ενεργειακού κόμβου της ευρύτερης περιοχής και θα πολλαπλασιάσει και την προσέλευση ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε «Σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε έναν ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας».

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εξήγησε ότι ένας υπεράκτιος θαλάσσιος σταθμός 170.000 κυβικών μέτρων θα εγκατασταθεί 18 χλμ νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. Στις εγκαταστάσεις του, το αέριο που θα φτάνει σε υγρή μορφή, θα αεριοποιείται και μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού 24 χλμ θα συναντά το εθνικό δίκτυο του φυσικού αερίου. Από εκεί, μέσω μιας σειράς νέων διασυνδέσεων, θα διοχετεύεται στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη.

από τη Φωτεινή Βρύνα,
Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Φυσικό αέριο: Σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη

«Παρά την πολυπλοκότητα και αναστάτωση από την πανδημία, το έργο ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση. Μιλάμε για ένα κρίκο ευρύτερης αλυσίδας», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Το αέριο θα φτάνει έτσι μέσω της Βουλγαρίας σε έναν ακόμα κοινό μας φίλο, τη Ρουμανία. Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία» πρόσθεσε και τόνισε πως «τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά.

Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει, η επένδυση αυτή, και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου μεταξύ των λαών μας. Σήμερα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη».

«Στέγη φιλίας με την Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει: «Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα». Επίσης κατά την ομιλία του σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους.

Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Τέλος ο Μπόικο Μπορισόφ έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους εργαζόμενους «που δεν το έβαλαν κάτω με την πανδημία του κορονοϊού και έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν».

Δείτε ακόμη

Έρχεται αυστηρότερο ποινολόγιο από την ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία αιτήσεων
Η MYTILINEOS για δεύτερη χρονιά στον επενδυτικό δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις