Μητσοτάκης - Τραμπ - Ερντογάν: Η χθεσινή πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως προσπάθεια του Τραμπ να στείλει μήνυμα πως ακούει τις ελληνικές θέσεις, ενώ εκτιμάται ότι η ενόχληση από τις κινήσεις Ερντογάν έχει πλέον φτάσει στο ανώτατο κλιμάκιο του Λευκού Οίκου.
Μητσοτάκης – Τραμπ – Ερντογάν: Η κίνηση του Ντόναλντ Τράμπ να πάρει την πρωτοβουλία να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει την ανησυχία που υπάρχει στις ΗΠΑ για την ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν η άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης που επικρατεί στην περιοχή και η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον Ντόναλντ Τράμπ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος αφήνοντας στην άκρη τις πολεμικές απειλές φόρεσε το “διπλωματικό του κοστούμι” και υποστήριξε σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu” πως η χώρα του “απέδειξε με συγκεκριμένες ενέργειες ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να καθιερώσει τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο”. Παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί την αστάθεια στην περιοχή.
Κρίσιμη ώρα
Το τηλεφώνημα από τον Αμερικανό Πρόεδρο ήρθε μια κρίσιμη στιγμή καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε με “θερμό” επεισόδιο την Ελλάδα αλλά και όσες χώρες στηρίζουν βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και στηρίζουν την ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ εμφανιζόντουσαν ουσιαστικά με δύο γραμμές. Το State Department ασκούσε συνεχώς κριτική στην Άγκυρα για τις συνεχείς προκλήσεις στην περιοχή και ο Ντόναλντ Τράμπ σε δημόσιες εμφανίσεις του μιλούσε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον Τούρκο Πρόεδρο. Τώρα μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα δείχνει να αλλάζει.
Στο Μαξίμου αργά χθες το απόγευμα έφτασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ειδική τηλεφωνική συσκευή αποκρυπτογράφησης για την συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τράμπ. Εκείνη την στιγμή στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή αλλά και η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Οι δύο κυρίες μετείχαν και στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί για την προετοιμασία της πρόσφατης συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στην Βιέννη.
Απομονωμένος από Ευρώπη & ΗΠΑ ο Ερντογάν, προκαλεί ευθέως την Ελλάδα
https://www.youtube.com/watch?v=HhbTALWQnuk
Ο ρόλος του Ισραήλ
Αναλυτές εκτιμούν πως οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με ηγετικά στελέχη της Χαμάς και η έκδοση διαβατηρίων σε 12 μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Ισραήλ, έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τράμπ. Άλλωστε στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο οποίος ενημερώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση μεταξύ άλλων και για το επίμαχο ζήτημα.
Η Ουάσιγκτον αντέδρασε άμεσα κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο για υπόθαλψη τρομοκρατών τονίζοντας πως τέτοιες κινήσεις “απομονώνουν την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτουν τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και υπονομεύουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα”.
Η Μέρκελ
Μετά την χωρίς αποτέλεσμα μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με τον Τούρκο ομόλογο του, σειρά φαίνεται να παίρνει η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αναμένεται να επικοινωνήσει την Παρασκευή με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Μία ημέρα ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς ολοκληρώνεται η παράταση της παράνομης Navtex της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ που θα συζητά το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, τις οποίες θα πρέπει να τις αποφασίσει σε περίπου ένα μήνα η Σύνοδος Κορυφής. “Η ελληνοτουρκική διένεξη είναι ένα “σύνθετο πρόβλημα” και δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Θα χρειαστεί “στρατηγική υπομονή” υποστήριξε η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
Ο προκλητικός κ. Μπορέλ
“Λάδι στη φωτιά” παραμονή της κρίσιμης συνόδου των ΥΠΕΞ έριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέ Μπορέλ που επιχείρησε να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειες και την ένταση που προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο. “Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο” είπε στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας χωρίς να γνωρίζει πως τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά. Πρόκειται για μια προκλητική στάση από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής απέναντι σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο κ. Μπορέλ που δημοσίως στηρίζει τις ελληνικές θέσεις αλλά στο παρασκήνιο φαίνεται να κλείνει το μάτι στην Άγκυρα, θα πρέπει να φέρει σήμερα προς συζήτηση στην σύνοδο των ΥΠΕΞ που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, τον κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που έχει ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό η Αθήνα. Ωστόσο ο ίδιος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο επιμένοντας στην στρατηγική του διαλόγου με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η Τουρκία θα πρέπει άμεσα να αποκλιμακώσει την ένταση αλλιώς θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει στους ομολόγους του σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Κριτική Παναγιωτόπουλου για την στάση του ΝΑΤΟ
Η στάση των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ το οποίο εξακολουθεί να μην παίρνει θέση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Σύνοδο των υπουργών Άμυνας. “Η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της συμμαχίας και συνεπώς δεν μπορεί να είναι ανεκτή”.
Ανάλογο μήνυμα είχε στείλει και ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιένς Στόλντεμπεργκ δείχνοντας την δυσφορία που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση για την στρατηγική που ακολουθεί απέναντι στην Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Γιένς Στόλντεμπεργκ κατά την παρέμβαση μίλησε για την ανησυχία της συμμαχίας για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς για ακόμη μια φορά να πάρει θέση εναντίον της Τουρκίας που δημιουργεί την ένταση στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν
Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους”. Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.