Βάσεις 2020: Κάθετη πτώση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, πτώση στις Ανθρωπιστικές και στις Θετικές σπουδές, και άνοδος της τάξεως του 20% στις Οικονομικές σχολές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Βάσεων 2020 που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Στα παράδοξα των φετινών βάσεων είναι ότι εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές υποψήφιοι που ουσιαστικά έδωσαν λευκή κόλλα, καθώς ο βαθμός εισαγωγής τους είναι 0,6 ή 0,8. Συνολικά, από τα 459 τμήματα πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 325 τμήματα, ενώ άνοδο σημείωσαν οι βάσεις 134 τμημάτων. Ποσοστιαία, οι παραπάνω αριθμοί “δείχνουν” το 70% των τμημάτων να έχουν καθοδική πορεία στην βάση εισαγωγής τους.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο για όσους διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα παρατηρήθηκε οριακή άνοδος στις Nομικές Σχολές. Ενδεικτικά, στην Αθήνα η βάση αυξήθηκε κατά 37 μόρια, στην Κομοτηνη +25 και στη Θεσσαλονίκη +1.
Μεγαλύτερη άνοδος, που φθάνει τα 265 μόρια, σημειώνεται στις βάσεις των σχολών Ψυχολογίας. Πολλά περιφερειακά τμήματα Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας καθώς και τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής είναι κάτω από τα 10.000 μόρια!
Ενδεικτικά:
Φιλολογίας Ιωάννινα, 9825 μόρια
Φιλοσοφίας Ιωάννινα, 8650 μόρια
Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ρέθυμνο, 8750 μόρια
Βάσεις 2020: Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι βάσεις και στις ξενόγλωσσες Φιλολογίες
Γαλλικής Αθήνας στα 7100 μόρια,
Γερμανικής Αθήνας στα 6775 και
Ιταλικής Αθήνας 4400 μόρια.
Βάσεις 2020: Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με λευκή κόλλα και μέσο όρο 0,6
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης με πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρησης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι εισάγεται υποψήφιος μόλις με 625 μόρια. Δηλαδή, υποψήφιος που έγραψε 0,6 με άριστα το 20.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου τμήματος δεν είναι η μοναδική.
Ενδεικτικά μόνο:
στο τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι ο τελευταίος εισάγεται με σχεδόν 0,8 (875 μόρια).
Το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα έχει 3825, δηλαδή ο τελευταίος εισάγεται με μέσο όρο βαθμολογίας λιγότερο από 4 (στα 20),
στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά 2650, δηλαδή μ.ο σχδόν 2,5.
Βάσεις 2020: Ιστορική πτώση στις Ιατρικές – Άνοδος στις Οικονομικές
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Υγείας έχουμε ιστορική πτώση των Ιατρικών Σχολών οι οποία ήταν περίπου 500 μόρια στην Αθήνα και υπερέβει τα 700 στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης.
Η Ιατρική του ΑΠΘ έχει πτώση 510 μορίων
της Αθήνας πτώση 474 μόρια
των Ιωαννίνων πτώση 640
του Ηρακλείου πτώση 669
της Πάτρας πτώση 573 μορίων
Στην Αθήνα, η βάση της Ιατρικής διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια, ενώ στα χαμηλότερα, η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης “έπιασε” 17.400 μόρια. Εντυπωσιακή η πτώση και στα τμήματα της Νοσηλευτικής η οποία άγγιξε τα 3000 μόρια.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων αλλά και μειώσεις σε πολλά περιφερειακά τμήματα στον βαθμολογικό πυθμένα του 4ου επιστημονικού πεδίου.
Βάσεις 2020: Με μ.ο 3 το Μαθηματικό στη Σάμο
Για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα, διαπιστώθηκε άνοδος στις Ιατρικές Σχολές που ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε στα 300 μόρια και εντυπωσιακή πτώση στις Νομικές Σχολές. Να σημειωθεί ακόμα ότι η πρόσβαση και με το παλαιό και με το νέο σύστημα σε παραδοσιακά τμήματα όπως των Μαθηματικών γίνεται με επιδόσεις της τάξεως των 3.000 μορίων. Όσον αφορά στις σχολές των Θετικών Σπουδών, πτώση καταγράφηκε στις πολυτεχνικές σχολές και στις σχολές όπως είναι της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών.
Χαρακτηριστική περίπτωση η βάση του τμήματος Μαθηματικών στο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο, που “έπιασε” τα 3125 μόρια, άρα ο τελευταίος φοιτητής εισάγεται με μέσο όρο βαθμολογίας περίπου 3!
Βάσεις 2020: Η μεγαλύτερη πτώση
Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων είναι τα εξής:
Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος), Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Βάση εισαγωγής: 900, πτώση 5.838 μόρια
Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρπενήσι), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βάση εισαγωγής: 625, πτώση 5.792 μόρια
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής 1.700, πτώση 5.403 μόρια
Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 875, πτώση 5.396 μόρια
Ζωικής Παραγωγής, αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 1.025, πτώση 5.216 μόρια.
Βάσεις 2020: Η μεγαλύτερη άνοδος
Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα εξής:
Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ. Βάση εισαγωγής: 6.340, άνοδος 2.324 μόρια
Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ. Βάση εισαγωγής: 8.945, άνοδος 2.128 μόρια
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Τρίπολη), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Βάση εισαγωγής 7.675, άνοδος 1.849 μόρια
Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Αιγάλεω), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Βάση εισαγωγής: 9.910, άνοδος 1.818 μόρια
Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Σέρρες), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Βάση εισαγωγής: 6.850, άνοδος 1.739 μόρια
Βάσεις 2020: Περνά το 77% των υποψηφίων
Το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες, καθώς για τους περίπου 100.000 υποψηφίους, εισάγονται σχεδόν 77 χιλιάδες.
Από τους υποψηφίους που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές:
το 53,39% είναι κορίτσια και
το 46,61% είναι αγόρια.
Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση του δήλωσαν στο Μηχανογραφικό Δελτίο, πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.
Βάσεις 2020: Κάτω από 10.000 μόρια οι βάσεις στο 42% των τμημάτων
Συνολικά 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, δηλαδή ποσοστό 42%, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ. Το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.
Η πτώση των βάσεων για όσους διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα οφείλεται στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.
Βάσεις 2020: Με προβλήματα η ανακοίνωση των βάσεων
Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, λίγο μετά τις 15:00 η λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα οι βάσεις των Πανελληνίων 2020. Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα είχε μπλοκάρει λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, ωστόσο πλέον το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματά τους μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Βάσεις 2020: Τις προσεχείς ημέρες οι ανακοινώσεις για τις εγγραφές
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ερωτώμενη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ για το εάν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, επανέλαβε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Όπως είπε, θα προηγηθεί την Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, όπως είπε, ασχέτως της ημερομηνίας έναρξης των μαθημάτων, “όλα είναι έτοιμα”, με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.
Βάσεις 2020: Το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως
“Θέλω να συγχαρώ θερμά όλες και όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Γιατί ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ξεκινάτε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, με νέες ευκαιρίες να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να χτίσετε το μέλλον σας. Εύχομαι καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στις σπουδές σας.
Αλλά και σε όσους δεν πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει, η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει. Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε.Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές σας, που ήταν δίπλα σας και σε αυτήν την πρόκληση.Από την πλευρά μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε σε όλες και όλους σας περισσότερες, ποιοτικότερες, πιο διευρυμένες επιλογές, για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που σας αξίζει”, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Οι σχολές στα.. αζήτητα
Μπορεί οι Βάσεις 2020 να σημείωσαν σημαντική πτώση, ωστόσο σε κάποιες σχολές δεν καλύφθηκαν οι προσφερόμενες θέσεις, καθώς οι υποψήφιοι δεν τις δήλωσαν καν στο μηχανογραφικό τους δελτίο. «Πρωταγωνιστές» τα τμήματα φιλολογίας ξένων γλωσσών, με έξι παρουσίες στη δεκάδα. Συγκεκριμένα: στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 121, ωστόσο το επέλεξαν 96 υποψήφιοι οι οποίοι φυσικά και εισήχθησαν σε αυτό. Στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού από τις 110 προσφερόμενες θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 58, δηλαδή ποσοστό περίπου 50%!
Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών επέλεξαν 87 υποψήφιοι, ενώ οι θέσεις ήταν 129, και το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης 88 μαθητές, από 119 προσφερόμενες θέσεις. Ίδια εικόνα και στα Τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Στο μεν τμήμα της Αθήνας οι θέσεις ήταν 86 και εισήχθησαν 64 υποψήφιοι, ενώ σε αυτό της Θεσσαλονίκης οι θέσεις ήταν 77 και εισήχθησαν επίσης 64 μαθητές.
Συνολικά 121 υποψήφιοι δήλωσαν το Τμήμα Δασολογίας στο Καρπενήσι, με τις θέσεις στο εν λόγω τμήμα να είναι 139, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος Ζακύνθου επέλεξαν 140 μαθητές, όταν οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 167. Στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Κοζάνης εισάγονται 156 υποψήφιοι (163 οι θέσεις) και, τέλος, στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Μεσολογγίου καλύφθηκαν 125 από τις 139 προσφερόμενες θέσεις.