Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυρώσεις Τουρκία: Στο “τραπέζι” των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ οι τουρκικές προκλήσεις
ΠΙΘΑΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κυρώσεις Τουρκία: Στο “τραπέζι” των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ οι τουρκικές προκλήσεις

Κυρώσεις Τουρκία: Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες και με απειλές δεν μπορεί να γίνει - Σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Κυρώσεις Τουρκία: Η δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα πέσει σήμερα στο τραπέζι, στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο. Η Αθήνα αναμένει από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας εκτόνωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο ξεδιπλώνονται σχετικές πρωτοβουλίες από Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Όπως έγινε γνωστό από την Αννέτ Καρενμπάουερ, σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται να υπάρξει ωστόσο ,  τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό, στον απόηχο της ανάλογης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε χθες ο Αλέξης Παπαχελάς στον ΣΚΑΪ, υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αμερικανό πρόεδρο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για όσα συζητήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ σημειώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αποκλιμάκωση.

Ο διάλογος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο εξελίχθηκε ως εξής:

Τραμπ: Ανησυχώ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης: Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν την συνοχή του ΝΑΤΟ

Τραμπ: Είμαι έτοιμος να συμβάλω με οποιοδήποτε τρόπο στην αποκλιμάκωση της έντασης. Η σταθερότητα στην περιοχής είναι πάγια θέση των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Την ίδια περίπου εικόνα αποτύπωνε και η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την ανησυχία του για την ένταση στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και προτρέπει τις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO, να κάνουν διάλογο για να επιλύσουν τις διενέξεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αθήνα απαντά με αντι-NAVTEX

Την ίδια ώρα η Αθήνα απάντησε εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα. Με μια νέα NAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η Αθήνα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, προκλητικά, από το πρωί της Πέμπτης οι Τούρκοι και διά της οποίας παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου. Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι»

Με δηκτικό τρόπο σχολίαζαν διπλωματικές πηγές τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του ερευνητικού, σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις από σήμερα 27/08 έως και την 1/09. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Μεσόγειο

Το πρωί της Πέμπτης η Τουρκία είχε ανακοινώσει μια ακόμη NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου.

Νέες απειλές από τον Χουλουσί Ακάρ

Την συνέχιση των προκλήσεων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis και ότι «οι ΝΑVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες». Και σε έντονο ύφος τόνισε ότι «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού», προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα». «Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί.  Δεν έχει καμία διακοπή», δήλωσε ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.

Γερμανικός Τύπος: Ο χρόνος τελειώνει για την ΕΕ

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ της Τετάρτης αναφέρεται ρεπορτάζ της Tageszeitung του Βερολίνου. «Έτσι πάντως δεν πρέπει να είχε φανταστεί η γερμανική προεδρία την πρώτη υπουργική σύνοδο. Όταν συναντήθηκαν οι 27 υπουργοί Άμυνας στο Βερολίνο, η Ανατολική Μεσόγειος βρισκόταν στο χείλος ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Τρία ελληνικά F-16 και τρία γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale επιδίδονταν σε ελιγμούς γύρω από την Κύπρο για να αποτρέψουν την Τουρκία».

Το θέμα της ελληνοτουρκικής διένεξης αλλά και της γερμανικής διαμεσολάβησης υπό τον Χάικο Μάας βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των υπ. Άμυνας, όπως βέβαια και η κρίση στο Μάλι και την Λευκορωσία, σημειώνει η TAZ. Σχετικά με την απειλή στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η TAZ. «Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος εξαντλείται για την ΕΕ. Μια ανάλυση των ενδεχόμενων απειλών απαιτεί μήνες, όμως μια στρατιωτική αντιπαράθεση απειλεί ήδη τώρα την Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος επιρρίπτουν στη γερμανική κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις δέουσες αποφάσεις.

Τι κάνει η Γερμανία;

Ήδη στη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών πριν από δέκα ημέρες υπήρχε ασυμφωνία. Ο Μάας προώθησε την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, απέσυρε όμως από το τραπέζι τις κυρώσεις προς την Τουρκία. Κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτό κρύβεται μια γερμανο-τουρκική ατζέντα. Στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει μόνο να διευθετηθεί η κρίση στη Μεσόγειο αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό που υπεγράφη το 2016 καθώς και η σταθεροποίηση της Λιβύης. Η Τουρκία όμως απορρίπτει τη ναυτική αποστολή της ΕΕ “Ειρήνη” στα ανοικτά της Λιβύης και παρακάμπτει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ωστόσο η Μέρκελ συνεχίζει να αναζητά τον διάλογο».

Όπως αναφέρει η τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Αριστεράς Οζλέμ Ντεμιρέλ «η καγκελάριος Μέρκελ ήταν στο παρελθόν για την αντιδημοκρατική κυβέρνηση του AKP ένα στήριγμα». Όπως προσθέτει η Ντεμιρέλ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εάν τώρα η ίδια η Μέρκελ συμβάλει στην αποκλιμάκωση «εμείς θα το καλωσορίσουμε».

«Η καγκελάριος πρέπει να φέρει την Τουρκία και την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά να σταματήσει και την παράδοση γερμανικών όπλων στην Τουρκία».

Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη

Εκτενή ανάλυση για τις οικονομικές αιτίες που έχουν οδηγήσει την Τουρκία στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με μήλον τις έριδος τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο παραθέτει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Τα ιστορικά, νομικά, εξωτερικοπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αλληλεπικαλύπτονται. Η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν θέλει να γίνει η νέα περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αισθάνεται σε μειονεκτική θέση όταν πρόκειται για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων».

«Η διαμάχη σχετικά με την εκμετάλλευση των πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, όπως υπενθύμισε πρόσφατα o πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα που αφορούν τα ελληνουρκικά X. Γιούργκεν Αξτ». Τέλος, η ανάλυση παρατηρεί κλείνοντας ότι «στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν μοιάζει να πιστεύει ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από την εκμετάλλευση των φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπει επίσης την στρατηγική του με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο να κινδυνεύει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις