Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / 12 μίλια casus belli: Παραλήρημα Οκτάι – “Αυτό δεν είναι αιτία πολέμου;”
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12 μίλια casus belli: Παραλήρημα Οκτάι – “Αυτό δεν είναι αιτία πολέμου;”

12 μίλια casus belli: . «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

12 μίλια casus belli: Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, αναφέρθηκε στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία. «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι κι αν γίνει και πρόσθεσε πως περιμένουν ίση και δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες πρότερες δηλώσεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άρση της απειλής κατά της Ελλάδας. «Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι; Το έθνος μας όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του δεν ακούει κανέναν. Δεν το νοιάζει όποιο και αν είναι το τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε και νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα 29 Ιουλίου έως και 11 Σεπτέμβρη στην ανατ. Μεσόγειο.

12 μίλια Ιόνιο: Προάγγελος επέκτασης και στο Αιγαίο η απόφαση Μητσοτάκη, έγραφαν τα τουρκικά ΜΜΕ

Αρνητική ήταν η αντίδραση σύσσωμου του τουρκικού τύπου στην πρόσφατη ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Sigmalive.com, τα τουρκικά ΜΜΕ το βλέπουν ως προάγγελο μίας ενδεχόμενης επέκτασης και στο Αιγαίο, γεγονός που θα κλιμακώσει, όπως σχολιάζουν, την ήδη τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που θεωρούν την κίνηση της Ελλάδας ακόμη και ως casus belli, παρότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το Ιόνιο γεωγραφικά! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα έμπειροι αναλυτές και διπλωμάτες ερμηνεύοντας την απόφαση της Αθήνας σημείωναν ότι με την συγκεκριμένη απόφαση το μήνυμα που στέλνει στην Τουρκία, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση. Κι αυτό διότι ναι μεν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, παράλληλα με την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ταυτοχρόνως όμως αποφεύγει να πράξει το ίδιο για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρ’ όλα αυτά τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για μια ακόμη κίνηση πρόκλησης απέναντι στην Τουρκία!

Αναλυτικά αναφέρουν:

Χουριέτ: Έκτακτη είδηση: Δήλωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό που θα κλιμακώσει την ένταση

Τζουμχουριέτ: Δήλωση-σκάνδαλο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την υφαλοκρηπίδα

A Χαμπέρ: Απόφαση-σκάνδαλο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη! – Αμπντουλάχ Αγάρ: Η κήρυξη ευθεία αιτία πολέμου

Γενί Σαφάκ: Η Ελλάδα επιβάλλει τις κατοχικές της θέσεις στην ΕΕ: Είμαστε ο εγγυητής των συμφερόντων σας

TELE1: Νέα κίνηση από την Ελλάδα που θα θερμάνει τα νερά της ανατ. Μεσογείου

NTV: Η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος

Ακσάμ: Καινούρια πρόκληση από την Ελλάδα: Σχεδιάζουν να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις