Ελληνοτουρκικά νέα: Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Άγκυρα δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγα 24ωρα μετά το τελεσίγραφο της ΕΕ για αυστηρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο. «To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber», τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι Navtex. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ακόμα στην συνέντευξή του «αιτία πολέμου» την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 μίλια στο Αιγαίο.
«Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Οκτάι
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει σκληρή απάντηση σε ανάλογες δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής προεδρίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;». «Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
https://www.youtube.com/watch?v=YzWw17AqfUE
Η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Άγκυρας
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν έδωσαν περιθώριο ενός μήνα στην Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπήρξε και συμφωνία για ένα πακέτο κλιμακούμενων μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στην DW. «Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνει τα εξής:
Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μετά την ομόθυμη στήριξη της Ε.Ε. και το σημαντικό βήμα που σημειώθηκε για την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
Την ίδια θέση εξέφρασε ο πρωθυπουργός στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο. Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον Ντόναλντ Τράμπ. “Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως θα πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση“.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει προκειμένου να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. “Θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση” φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό. Η Αθήνα επιθυμεί την αποχώρηση του “Oruc Reis” και του τουρκικού στόλου από την περιοχή και να υπάρξει ένα μορατόριουμ στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Κυβέρνηση έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως είναι πρόθυμη να συζητήσει με την γειτονική χώρα καθώς πιστεύει πως μέσα από τον διάλογο μπορούν να επιλυθούν οι όποιες διαφορές.
Νέες αναφορές Ερντογάν περί “γαλάζιας” πατρίδας
Στην Τουρκία ετοιμάζονται σήμερα 30 Αυγούστου να γιορτάσουν την νίκη τους επί των Ελλήνων στην Μικρά Ασία που είχε σαν αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου την καταστροφή της Σμύρνης. Στο μήνυμα του ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στην “γαλάζια πατρίδα”.
“Το έθνος μας δεν θα διστάσει να ακυρώσει τις επιδιώξεις τους στη “γαλάζια πατρίδα”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε “φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και εκείνοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα είναι οι ίδιοι”. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την σημερινή ημέρα και αναμένεται να εξαπολύσει νέες απειλές εναντίον της χώρας μας.
Νέες επικίνδυνες παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών
Τουρκικά αεροσκάφη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16 που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-52 ωστόσο για ακόμα μια φορά οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, καθώς τα ελληνικά μαχητικά τα αναχαίτισαν.
“Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ.
Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής
Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκφράζουν τον φόβο ότι στις τέσσερις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την σύνοδο κορυφής, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να μεθοδεύσει κάποιο θερμό επεισόδιο για να δημιουργήσει τετελεσμένο με σκοπό να σύρει με τους δικούς της όρους την Αθήνα σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με σκοπό τη νομιμοποίηση των τουρκικών μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων. Σε συντονισμό με το Βερολίνο, πάντως, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ έχει μέχρι τώρα κινηθεί περισσότερο σαν ατζέντης της Τουρκίας παρά ως ανώτατος κοινοτικός παράγοντας που έχει αποστολή να προστατεύει τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο άτυπο Συμβούλιο δέχθηκε έντονες επικρίσεις και όχι μόνο από την ελληνική και κυπριακή πλευρά για την αρχική λίστα που προφορικά παρουσίασε.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι θα είναι καταστροφικό εάν στην ειδική σύνοδο κορυφής δεν αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων, επειδή μετά η Γερμανία θα αρχίσει να μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, οπότε και τα κόμματα θα προσαρμόσουν τη ρητορική τους για να προσελκύσουν εκλογικά τους πολλούς τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.