Μακρόν για Τουρκία:Κόκκινο πανί φαίνεται πως έγινε για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αποστείλει στην ανατολική Μεσόγειο με «απροσδιόριστη» αποστολή τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ.
Μακρόν για Τουρκία: Κόκκινο πανί φαίνεται πως έγινε για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αποστείλει στην ανατολική Μεσόγειο με «απροσδιόριστη» αποστολή τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, συνοδευόμενο από άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό πολεμικών πλοίων. Το Σαρλ ντε Γκωλ μεταφέρει 34 μαχητικά Ραφάλ και θεωρείται ένα από ισχυρότερα αεροπλανοφόρα του κόσμου. Η κίνηση της Γαλλίας έρχεται μετά το κρεσέντο επιθετικότητας του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί την Ελλάδα και την Γαλλία ότι «θα πληρώσουν τα τίμημα».
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε Μητσοτάκη και Μακρόν «μη ικανούς» και διερωτήθηκε αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία». «Προκαλούμε! Αυτοί που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς; Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πληρώσει λόγω των μη ικανών διοικητών τους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Τις απειλές που δεχόμαστε προστέθηκαν κι αυτές που δεχόμαστε στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στο προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ερντογάν: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη»
Νωρίτερα την Κυριακή στο μήνυμα προς τον λαό του για την Γιορτή της Νίκης, δηλαδή την επέτειο της νίκης επί των Ελλήνων το 1922, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: «Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα, ήταν οι ίδιοι εισβολείς. Ακριβώς όπως το έθνος μας έφερε τον αγώνα για τη σωτηρία στη νίκη, παρά την απουσία και την δυνατότητα, σήμερα, δεν θα διστάσει ποτέ να απογοητεύσει τις φιλοδοξίες και τις κινήσεις που έχουν στόχο να φέρουν όρους της συνθήκη των Σεβρών, μέσα στην Γαλάζια Πατρίδα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη».
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μαυσωλείο του Κεμάλ: «Η Τουρκία, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα σκύψει το κεφάλι της στις πρακτικές απειλών, εκβιασμών που στόχο έχουν την εξόντωση. Θα συνεχίσει η χώρα μας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες».
Μακρόν για Τουρκία: «Η Άγκυρα καταλαβαίνει από πράξεις και όχι από λόγια»
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας «κόκκινες» γραμμές, επειδή η Άγκυρα καταλαβαίνει από πράξεις και όχι από λόγια. «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η αντίδραση της Τουρκίας
«Εκείνοι που πιστεύουν ότι έχουν χαράξει μια κόκκινη γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητούν την αποφασιστική στάση της χώρας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η Τουρκία – η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο – υποστηρίζει ότι τόσο η ίδια όσο και η ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ έχουν δικαιώματα στην περιοχή» σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. «Εάν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στην περιοχή, ανήκει στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους βάσει του διεθνούς δικαίου» υποστηρίζει δε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Η περίοδος καθορισμού της ιμπεριαλιστικής τους συνεννόησης χαράζοντας γραμμές σε χάρτες έχει τελειώσει» υποστηρίζει η Άγκυρα, υπαινισσόμενη το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας.
«Δε θα επιτρέψουμε στρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου»
Εξάλλου, σε άλλη της ανακοίνωση, η Άγκυρα δήλωσε ότι «δε θα επιτρέψει τη στρατικοποίηση του Καστελόριζου». «Σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν ειδήσεις σχετικά με στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το καθεστώς που διέπει το Καστελόριζο είναι αυτό της αποστρατιωτικοποίησης με βάση τη συνθήκη του Παρισιού το 1947. Εάν οι ειδήσεις στον Τύπο είναι σωστές, αυτό είναι μια ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και της πραγματικής πρόθεσής της για την Ανατολική Μεσόγειο». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Ερντογάν, ανακοίνωσε πως θα οργανώσει πορεία για τα Δωδεκάνησα, ζητώντας το καθεστώς τους να επανεξεταστεί!
Σύμφωνα με το haberler.com «Η Ελλάδα αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο, μόλις 2 χλμ από την Τουρκία» και δημοσιοποιεί φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που δείχνουν Έλληνες στρατιωτικούς ν’ αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο νησί. Μάλιστα, παρά τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται τώρα τις Διεθνείς Συνθήκες, τονίζοντας ότι το νησί θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Όπως αναφέρει το άρθρο του haberler.com: «Η Ελλάδα, η οποία με τα βήματα που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνει την ένταση, στην επέτειο της 30ης Αυγούστου αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο πού βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο. Η Ελλάδα που κάνει διάφορες προβοκάτσιες στην περιοχή τελευταία με τουριστικό φέρι μπόουτ εγκατέστησε στρατό στο Καστελόριζο στο οποίο απαγορεύεται να υπάρχει στρατός».
ΥΠΕΘΑ: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»
Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος απαντούν παγίως στις τουρκικές αιτιάσεις πως «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.