Φωτιά στις Μυκήνες: Η πολιτική αντιπαράθεση, οι περιοχές που επλήγησαν και η αλώβητη Πύλη των Λεόντων.
Φωτιά στις Μυκήνες: Οι φθορές που προκάλεσε η φωτιά της Κυριακής στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών άνοιξαν τους ασκούς τους Αιόλου στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του πως “η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας”. Κάτι όμως που απέχει από την αλήθεια και δίνει μια εικόνα ολικής καταστροφής που δεν υπάρχει και την Υπουργό Πολιτισμού να εκδίδει ανακοίνωση λέγοντας πως “Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες.
Το μουσείο δεν κινδύνευσε, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από μια κοντινή χορτολιβαδική έκταση και επειδή υπήρχε ισχυρός αέρας πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου όμως, ευτυχώς, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση, άρα δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν υπήρχαν χόρτα. Επομένως η φωτιά δεν μπόρεσε να επεκταθεί περισσότερο”, είπε ανάμεσα σε άλλα.
Η αλήθεια για τα μέρη που έπληξε η πυρκαγιά
Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την καταστροφή που προκλήθηκε καθώς η φωτιά μπήκε στον αρχαιολογικό χώρο. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.
Οι περιοχές που δεν επλήγησαν είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, την κεντρική είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), την κεντρική είσοδο στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), τον Ταφικό Κύκλο Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.
Η Πύλη των Λεόντων και η παραπληροφόρηση
Το πιο εμβληματικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών είναι αδιαμφισβήτητα η Πύλη των Λεόντων. Τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν στην ουσία από μια φωτογραφία που δείχνει τα τείχη από τη έξω πλευρά και το πυροσβεστικό όχημα μέσα ήταν η αφορμή των ισχυρισμών ότι τα τείχη μαύρισαν από τη φωτιά. Τα τείχη έχουν εδώ και δεκαετίες αυτό το χρώμα και το εξηγούν σε αναρτήσεις τους οι έγκριτοι αρχαιολόγοι Σωκράτης Μαυρομμάτης και Αγγελική Κοτταρίδη.
Οι αναρτήσεις των αρχαιολόγων
Τα ελληνικά Hoaxes αποκαθιστούν με ντοκουμέντα την αλήθεια
Τα ελληνικά Hoaxes με μια αντιπαραβολή των φωτογραφιών πριν και μετά τη φωτιά “βάζουν τα πράγματα στη θέση τους” και μάλιστα δίνουν με έναν πολύ εύληπτο τρόπο την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων πριν και μετά την πυρκαγιά. Σημειώνουν πως η Πύλη των λεόντων έμεινε αλώβητη από τη φωτιά αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για άλλα σημεία του αρχαιολογικού χώρου.
https://www.facebook.com/culturegr/posts/3312463352312917
Τι γράφουν για τις ανακοινώσεις του ΥΠΠΟΑ
Όπως αναφέρουν, η ανάρτηση του υπουργείου έχει στοιχεία παραπληροφόρησης καθώς ισχυρίζεται ότι “τα μνημεία που δεσπόζουν στον αργολικό κάμπο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. δεν επηρεάστηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά”, κάτι που δεν ισχύει καθώς απεικονίζονται μόνο ο χώρος που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα, τα οποία δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, σε αντίθεση με άλλα σημεία, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.
Συγκρίνοντας τις εικόνες που συλλέχθηκαν από το google maps και από φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αργολίδας, όπου παρουσιάζεται η έκταση της πυρκαγιάς, φαίνεται ότι αυτή δεν έκαψε το σημείο που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων. Αντιθέτως, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι έχει καεί ο περιβάλλων χώρος του τάφου της Κλυταιμνήστρας.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το χώρο που βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων την ώρα που η Πυροσβεστική βρισκόταν ακόμη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν και παρουσιάζουν καμένο τον περιβάλλοντα χώρο ενός τάφου, είναι από τον θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας.
Συμπερασματικά, η φυσική οξείδωση των λίθων είναι η αιτία των μαύρων σημείων που φαίνονται στην όψη της Πύλης των Λεόντων. Τα εν λόγω μαύρα σημεία εντοπίζονται και σε παλαιότερες φωτογραφίες.