Εξοπλιστικά Ελλάδα - 10 δισ.: Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εξοπλιστικά Ελλάδα – 10 δισ.: Εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 10 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και αναβάθμιση του στόλου, μελετά η κυβέρνηση, στη σκιά των επικίνδυνα κλιμακούμενων τουρκικών απειλών κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας της χώρας μας. Υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού για κονδύλι εξοπλιστικών, επιβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του έκτακτου εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που κλειδώνει η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, πιθανώς στο περιθώριο της Συνόδου των Χωρών του Νότου στην Κορσική, στις 10 Σεπτεμβρίου.
Το πρώτο βήμα είναι η υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που θα αφορά και τους τρεις κλάδους, πεζικό, αεροπορία και ναυτικό. Οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο επίπεδο και πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμφωνία με την Γαλλία. Στόχος είναι η τελική συμφωνία να προβλέπει προμήθεια υλικού που θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο μέσα σε σύντομο χρονικό ώστε η ενίσχυση να είναι άμεση. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι η αγορά φρεγατών Belhara και οι συζητήσεις έχουν στραφεί προς τα αεροσκάφη Rafale. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με άλλες χώρες για την αγορά αμυντικού υλικού και αναβάθμιση υφιστάμενων όπλων.
Δεύτερη κίνηση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικού. Σύμφωνα με πηγές, είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον Πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Θα αφορά την πρόσληψη ΕΠΟΠ 5ετούς θητείας, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν.
Τρίτη κίνηση είναι η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η στόχευση είναι τριπλή: η ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και η τόνωση της απασχόλησης.
18 Rafale
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες για να αυξήσουμε τις αμυντικές δυνατότητές μας», σημειώνει Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται εν εξελίξει συζήτηση η οποία περιλαμβάνει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών. Ελλάδα και Γαλλία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία αγοράς 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale, 4ης γενιάς, εξοπλισμένα με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που παρέχουν απόλυτη υπεροχή στον αέρα.
Κρίσιμη για την Ελλάδα είναι η κυριαρχία όχι μόνο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα. Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η επιλογή για αγορά δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belhara με ενσωματωμένα όλα τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, προχωρά και η αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, με στόχο την αύξηση του χρόνου ζωής του ελληνικού στόλου. Παράλληλα, εξοπλίζονται με νέες γερμανικές τορπίλες βαρέως τύπου τα ελληνικά υποβρύχια, που αποτελούν την αόρατη απειλή για την Τουρκία στις θάλασσες, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους. Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνεται και με την σχεδιαζόμενη αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου Seahawk Romeo, με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας, ενώ προχωρά και η αναβάθμιση των 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, με τον επιχειρησιακό τους βίο να ξεπερνά πλέον το 2030.
https://www.youtube.com/watch?v=wWsF5PY8myg