Λευκορωσία διαδηλώσεις: Είναι γεγονός πως από τις χαλκευμένες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία στις 9 Αυγούστου και τις διαδηλώσεις που τις ακολούθησαν, η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη γειτονική της χώρα. Ίσως περισσότερο από στενά. Στις 21 Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας συναντήθηκε για να συζητήσει για τη Λευκορωσία. Ένα αεροπλάνο που ανήκει στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, FSB, έχει πετάξει δύο φορές προς την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ με άγνωστη αποστολή. Επίσης, Ρώσοι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι έχουν αντικαταστήσει τους Λευκορώσους που βγήκαν σε απεργία απέναντι στο καθεστώς. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι, κατόπιν αιτήματος του Λευκορώσου ομολόγου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει δημιουργήσει και έχει σε ετοιμότητα «μία δύναμη επιβολής νόμου για να τεθεί σε λειτουργία εάν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου εξαιτίας των εξτρεμιστικών στοιχείων που κρύβονται πίσω από πολιτικά συνθήματα».
Ο ίδιος ο Πούτιν, περιγράφοντας τη Λευκορωσία, τη χαρακτήρισε σαν «τη χώρα που είναι πιο κοντά μας. Εθνικά πιο κοντά, γλωσσικά, πολιτιστικά, πνευματικά». Η τελευταία αυτή δήλωση ουσιαστικά διασκέδασε την όποια -αμυδρή έστω- ελπίδα υπήρχε για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης σε μια χώρα δορυφόρο της Ρωσίας, όπως συνέβη στην Αρμενία το 2018. Κι αυτό γιατί η Λευκορωσία είναι θεμελιωδώς σημαντική για τη Ρωσία για δύο βασικούς λόγους.
Λευκορωσία διαδηλώσεις: Μια επικίνδυνη αναλογία
Ο πρώτος είναι ότι ο Λουκασένκο κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Λευκορωσία επί 26 συναπτά έτη και μόλις κέρδισε την 6η συνεχόμενη εκλογική του νίκη. Πώς επηρεάζει αυτό τη Ρωσία. Όταν ο Πούτιν θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί το 2024, όπως αναμένεται ότι θα κάνει, θα κυβερνά τη Ρωσία για 24 χρόνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, θα αποτελεί ένα μάλλον άβολο και δυσάρεστο προηγούμενο, αν ο αυταρχικός ηγέτης μιας όμορης σλαβικής χώρας εξαφανιζόταν πολιτικά μετά από χαλκευμένες εκλογές. Όσες γλωσσικές, εθνικές και πολιτιστικές γενικά σχέσεις ανέδειξε ο Πούτιν στη συνέντευξή του για τη Λευκορωσία, είναι επί τις ουσίας συγκεκαλυμμένες οι δικές του αδυναμίες. Αν η ειρηνική αλλαγή είναι εφικτή σε μια χώρα τόσο ίδια με τη Ρωσία, γιατί να μην είναι και για τη Ρωσία;
Τίθεται λοιπόν ένα ζήτημα ασφαλείας για το καθεστώς Πούτιν. Ο ίδιος ο Λουκασένκο φέρεται να προειδοποίησε τον Πούτιν πως «εάν η Λευκορωσία δεν μπορεί να κρατήσει, το κύμα θα φτάσει και εκεί». Και οι δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν πως συμφωνεί.
Η στρατηγική θέση της Λευκορωσίας
Παράλληλα, μια δυνητική μετάβαση της Λευκορωσίας στη δυτική σφαίρα επιρροής φαίνεται πως δημιουργεί άγχος στη Μόσχα. Η Λευκορωσία έχει κοινά σύνορα με χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μια πιθανή αλλαγή στρατοπέδου θα έφερνε το ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Η δυσλειτουργική σχέση με τον Λουκασένκο
Τα τελευταία χρόνια ο Πούτιν έχει εντείνει τις προσπάθειες να υποτάξει πλήρως τη Λευκορωσία, δένοντάς τη στο ρωσικό άρμα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει προσπαθήσει πολύ να το αποτρέψει. Η δυσλειτουργική του σχέση με τον Πούτιν προκαλεί συχνά δημόσιες διαμάχες. Η πιο πρόσφατη είναι τον Ιούλιο πριν από τις εκλογές η Λευκορωσία συνέλαβε 33 μισθοφόρους από την ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group στο Μινσκ και τους κατηγόρησε ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες για την αποσταθεροποίηση της χώρας. Παρόλα αυτά φαίνεται πως η μοίρα τους είναι δεμένη. Ο Λουκασένκο είναι ο ιδανικός εταίρος για τη Ρωσία, είναι ένας Σλάβος αυταρχικός ηγέτης, γεμάτος νοσταλγία για τη Σοβιετική ένωση, ο οποίος περιφρονεί τις δυτικές ιδέες.