Τάσος Μπάνος ΝΣΚ: Έφυγε μια σπουδαία προσωπικότητα του νομικού κόσμου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τάσος Μπάνος ΝΣΚ: Έφυγε μια σπουδαία προσωπικότητα του νομικού κόσμου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τάσος Μπάνος ΝΣΚ: Ηταν νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τα μέσα του 2014, δίπλα σε όλους τους υπουργούς εκείνης της περιόδου.

03.09.2020 | 09:46

Τάσος Μπάνος ΝΣΚ: Έφυγε από τη ζωή ο νομικός σύμβουλος του κράτους Τάσος Μπάνος έπειτα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Την είδηση έκανε γνωστή ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Τι έγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: “Εφυγε πριν από λίγο, πρόωρα, μετά από σκληρό αγώνα με τον καρκίνο, ο Τάσος Μπάνος, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους. Ενας από τους ευφυέστερους και ευρηματικότερους νομικούς που έχω γνωρίσει. Ενας πραγματικός λειτουργός του δημοσίου συμφέροντος. Ένας ενεργός πολίτης με συνείδηση της Ιστορίας. Ένας γνήσιος και ευαίσθητος διανοούμενος.

Ο Τάσος Μπάνος ήταν σταθερό σημείο αναφοράς όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πάντα στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντα έτοιμος, πάντα χρήσιμος, πάντα σεμνός και διακριτικός αλλά με ισχυρές απόψεις Πιστός στις πεποιθήσεις του και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο γιος του, η οικογένεια και οι φίλοι του θα κρατήσουν τον θησαυρό της μνήμης του. Ο Τάσος Μπάνος αναλώθηκε όμως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και αυτό εύχομαι να το μάθει και να το θυμάται ένας πολύ ευρύτερος κύκλος ανθρώπων στον τόπο μας”.

Τι έγραψε ως αποχαιρετισμό ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τσιντσίνης

Ενας καλός νεκρολόγος θα έγραφε ότι ο Τάσος Μπάνος (Λαύκι Κέρκυρας 24/5/1957 – Ευαγγελισμός 2/9/2020) ήταν διαπρεπής δημόσιος λειτουργός. Πάνω από τριάντα χρόνια στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δυσκολότερης κρίσης που πέρασε η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία: Ηταν νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τα μέσα του 2014, δίπλα σε όλους τους υπουργούς εκείνης της περιόδου –τον Παπακωνσταντίνου, τον Βενιζέλο, τον Σαχινίδη, τον Στουρνάρα. Περιέργως, με όλους τον συνέδεσε στενή φιλία.

Ο καλός νεκρολόγος θα έγραφε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο Μπάνος συνδύαζε τη νομική εμβρίθεια με τον ελεύθερο στοχασμό –την ακράτητη ελευθεριότητα με την εργασιομανή επιτέλεση του καθήκοντος. Αν τον έλεγες πατριώτη, θα παρασιωπούσες την ανελέητη αυτο-κριτική του ματιά προς το έθνος. Αν τον έλεγες κοσμοπολίτη, θα υποτιμούσες την ανίατη προσωπική αγωνία με την οποία βίωνε την εθνική περιπέτεια.

Αξίζει κι άλλες τιμές η μνήμη του Μπάνου. Αλλά εμένα δεν με νοιάζει σήμερα η δημόσια προσφορά του. Υπάρχουν αρμοδιότεροι να τη δοξολογήσουν. Δεν με νοιάζει, γιατί αυτός ο σαρκαστικός και τρυφερός, βάναυσα αστείος και δαιμόνια εφυής τύπος ήταν ο καλύτερός μου φίλος. Για 17 χρόνια ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αναζητούσα στη χαρά μου και στη λύπη μου. Μου έφτιαξε –όπως έλεγε ο ίδιος περιπαικτικά- τη βιβλιογραφία. Μου έδειξε μόνο αγάπη. Τόσα χρόνια κολλητοί, δεν είχαμε μαλώσει ούτε μια φορά. Δεν έχω τρόπο να σε αποχαιρετίσω. Θυμάμαι που έλεγες στο τέλος, στο νοσοκομείο, ότι κουράστηκες. Αυτό ήταν, Τασούλη. Τέρμα η κούραση. Εγώ, να ξέρεις, σε σένα πάντα θα μιλάω.

Exit mobile version