Λευκορωσία διαδηλώσεις: Στο Μίνσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αναμένεται σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ενώ η σλαβική χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη αναταραχή για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα λόγω του μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας κατά της 6ης επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Μακέι. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε πως ο Λουκασένκο θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «μέσα στις δύο προσεχείς εβδομάδες». Καθώς το καθεστώς της Λευκορωσίας στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Μόσχα για στήριξη, σήμερα αναμένεται στη Μόσχα και ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος καταγγέλλει αφανείς παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία στη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να παίρνει θέση κατηγορηματικά υπέρ του Λουκασένκο. Ο φόβος για ένα πιθανό ρήγμα με μία ακόμη πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι εμφανής στη ρωσική ηγεσία, καθώς υπάρχει το κακό προηγούμενο της Ουκρανίας. Θυμίζουμε πως η απροκάλυπτη στήριξη της Μόσχας στην αμφισβητούμενο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014 οδήγησε σε ρήξη ανάμεσα στα δύο αδελφά έθνη και την Ουκρανία στην αγκαλιά της Δύσης.
Λευκορωσία διαδηλώσεις: Η Ρωσία κουνάει το δάκτυλο σε Δύση και Ουκρανία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «ξένο δάκτυλο» στη Λευκορωσία, καταγγέλλοντας «καταστροφικές» παρεμβάσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί ανεπίτρεπτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας. «Βλέπουμε μια δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, και μάλιστα κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λαβρόφ. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουκρανία για άμεση ανάμειξη, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λευκορωσικό έδαφος περίπου 200 εκπαιδευμένοι «εξτρεμιστές», οι οποίοι, κατά τα λεγόμενά του, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα.
Η ουκρανική αντίδραση
Η Ουκρανία, με ανακοίνωση του υπουργού της των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Λαβρόφ κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «αρρωστημένη φαντασία». «Η Ουκρανία δεν διεξήγαγε, δεν διεξάγει και δεν προτίθεται να διεξαγάγει καμία υπονομευτική δραστηριότητα κατά της Λευκορωσίας, ενώ οι 200 Ουκρανοί εξτρεμιστές, τους οποίους τάχα έστειλε η Ουκρανία, είναι αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.
«Η Πολωνία θέλει να καταλάβει την περιοχή Γκρόντνο»
Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκεται η Δύση και μάλιστα απέδωσε στην Πολωνία την πρόθεση να καταλάβει την περιοχή Γκρόντνο. Επίσης είχε ανακοινώσει ότι έθεσε τις μισές ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Λευκορωσίας. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση, ωστόσο δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποιες αλλαγές θέλει να κάνει. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πάντως την ιδέα αυτή του Λουκασένκο «πρωτοβουλία με προοπτική».