Μητσοτάκης - Μακρόν συνάντηση: Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που συντηρεί η Άγκυρα στην περιοχή.
Μητσοτάκης – Μακρόν συνάντηση: Τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθεί αν θα ριφθεί ο κύβος και θα πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Εμμανουέλ Μακρόν για μια διευρυμένη αμυντική-στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Οι συζητήσεις παρασκηνιακά γίνονται όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Παρίσι πριν μεταβεί στην Κορσική για την Σύνοδο των χωρών του Ευρωμεσογειακού Νότου στις 10 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου ούτε διαψεύδουν, αλλά ούτε και επιβεβαιώνουν την εν λόγω πληροφορία. Αρκούνται να τονίζουν ότι «δεν ξέρουμε να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι προγραμματισμένο».
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε δύο φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα και απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Σε ερώτηση για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της ο κ. Πέτσας απάντησε: «Συνεχίζονται αυτές οι συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν συζητά, όμως, μόνο με μία χώρα, αλλά με περισσότερες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας και όταν θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις, θα τις γνωρίσετε».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής συνόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάποιο πλαίσιο συναντήσεων.
Ακόμα δεν ήρθε η ώρα
Συνολικά οι απαντήσεις του κ. Πέτσα για το εν λόγω ζήτημα και σε συνδυασμό με το πνεύμα των τοποθετήσεών του για την Τουρκία καθιστούσαν σαφές ότι η Ελληνική πλευρά αυτή τη στιγμή αποφεύγει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της και να δεσμευτεί καθώς η υπογραφή μιας στρατιωτικής-αμυντικής συμφωνίας συνεργασίας με την Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα εκλαμβανόταν ως επιθετική κίνηση από την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν και θα δινόταν η αφορμή στην Άγκυρα να φέρει την Αθήνα σε θέση απολογίας για το ποιος προκαλεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει οξύνει τις επιθέσεις του κατά της Γαλλίας και μάλιστα ρίχνει δίδυμα πυρά σε επίπεδο ρητορείας κατά Γαλλίας και Ελλάδας.
Παρενόχληση του Καστελόριζου
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας όπως πχ η «παρενόχληση του Καστελόριζου», ουσιαστικά θα έδινε διπλωματικά το δικαίωμα στην Ελλάδα να υπογράψει μια ευρείας κλίμακας «αμυντική-στρατιωτική» συμφωνία με τη Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες Ελλάδας και Γαλλίας προς σ’ αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν. Σημειώνεται ότι χθες οι δύο υπουργοί Άμυνας,ο κ. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών αλλά και συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα όπως τα γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale ή δευτερευόντως οι φρεγάτες Belh@arra.
Υπενθυμίζεται δε ότι σύμφωνα με Γαλλικά Μέσα Ενημέρωση το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle έχει αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο και δεν αποκλείεται να περάσει και από την Ελλάδα.
Μακρόν και Μέρκελ
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαψεύδει αυτές τις συνομιλίες δείχνει ότι θέλει να προειδοποιήσει την Άγκυρα, αλλά ταυτόχρονα και το ότι δεν ανακοινώνει ακόμα κάτι δείχνει ότι δεν θέλει να δώσει αφορμές στην Τουρκία για περαιτέρω κλιμάκωση. Πάντως από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι η Ελλάδα λαμβάνει υπόψη της και τυχόν επιπλοκές άλλου είδους και εντός της ΕΕ. Κομβικός είναι ο ρόλος της Γερμανίας η οποία μαζί με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κοινή γραμμή και θέλει να προχωρήσει ο διμερής διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας τουλάχιστον σε επίπεδο διπλωματών σε πρώτη φάση.
Πρόσφατα Εμμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ συνομίλησαν. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι διπλωματία χωρίς κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει και στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα» είχε τονίσει ο κ. Μακρόν πριν από ένα δεκαήμερο. «Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης. «Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες» σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι αιχμές Ερντογάν για τη σχέση Γερμανίας – Γαλλίας
Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ενώ βρίσκεται σε έναν ακήρυχτο πόλεμο με τον Μακρόν, την ίδια ώρα έχει βρει σημεία επικοινωνίας και επαφής με την Μέρκελ. «Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία» δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν εμφανιζόμενος υπέρμαχος της πολιτικής λύσης και μιας win-win συμφωνίας με την Ελλάδα!
Εκτός ομπρέλας ΝΑΤΟ
Η συμφωνία θα είναι φυσικά διμερής και ουσιαστικά «εκτός ομπρέλα ΝΑΤΟ» το οποίο ο ίδιος ο κ. Μακρόν το έχει χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό» και ένας από τους λόγους είναι η κρίση στην νοτιοανατολική πτέρυγά του όπου μέρος αυτής της κρίσης είναι η στάση της Τουρκίας. Άλλωστε το επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης ανάμεσα σε γαλλικές και τουρκικές φρεγάτες στο πλαίσιο της Νατοϊκής επιτήρησης είναι χαρακτηριστικό του σημείου στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση εντός «συμμαχίας» και ιδίως μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.
Από εκεί και πέρα εξαρτάται αν η συμφωνία θα στρέφεται –ασχέτως τι επισήμως θα λέγεται- εναντίον μόνο της Τουρκίας ή και άλλων χωρών και ποιες θα είναι αυτές. Αυτό ουσιαστικά θα καθορίσει και τι υποχρεώσεις θα αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη μιας διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας συνεργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση και με δεδομένο το «ενδιαφέρον» της Γαλλίας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ενδεχομένως το Παρίσι να θελήσει να έχει διευκολύνσεις ανάλογες με αυτές που απολαμβάνουν οι Αμερικανοί με τις βάσεις στην Ελλάδα.
Η σπουδή Στόλτενμπεργκ
Πάντως, σύγχυση επικράτησε προς στιγμήν χθες το βράδυ, όταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προανήγγειλε την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου έστω και σε τεχνικό επίπεδο κατόπιν συνομιλίας του – όπως ο ίδιος δήλωνε σε ανάρτηση του στο twitter – με τους ηγέτες των δύο χωρών. Στην Αθήνα άναψαν τα τηλέφωνα και λίγα λεπτά αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντολή να διαψεύσει μέσω διπλωματικών πηγών την επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ παρουσίασε στο πλαίσιο της Συμμαχίας έγγραφο για την δημιουργία ενός μηχανισμού αποσυμπίεσης, όπως αποκλήθηκε, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Αθήνας και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει πως αυτό, που επείγει είναι η αποκλιμάκωση και όχι η αποσυμπίεση, ήτοι η άμεση απομάκρυνση του Όρουτς Ρέις και του τουρκικού στολίσκου, που το συνοδεύει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.