Δίπλωμα οδήγησης λάδωμα: Οργανωμένο κύκλωμα, στο οποίο φέρονται να μετείχαν ανώτεροι και κατώτεροι υπάλληλοι των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Θεσσαλία, εφοδίαζε έναντι αμοιβής οδηγούς με πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας για όλες τις κατηγορίες, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν θεωρητική κατάρτιση, απόλυτα απαραίτητη για την υπεύθυνη δουλειά που αναλάμβαναν. Σύμφωνα με πληροφορίες του alphafreepress.gr, το κύκλωμα, στο οποίο εκτός των επτά κρατικών υπαλλήλων μετείχαν και δύο ιδιοκτήτες σχολών οδηγών, το πετύχαινε αυτό με δύο τρόπους. Είτε οι εμπλεκόμενοι και ήδη κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, έδιναν τα θέματα στους ιδιοκτήτες των σχολών και οι υποψήφιοι «έγραφαν» εκεί, είτε την ώρα των υποτιθέμενων εξετάσεων, οι μυημένοι στο κύκλωμα εξεταστές, με κινήσεις των δακτύλων πληροφορούσαν τους υποψήφιους ποια ήταν η σωστή απάντηση στα ερωτήματα!
Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από έρευνα αρκετών μηνών, κατάφεραν να ξεσκεπάσουν το κύκλωμα, στο οποίο κατηγορούνται ότι μετείχαν συνολικά εννέα άτομα. Εξ αυτών, οι πέντε, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι Διευθυντές της Διεύθυνσης Μεταφορών- Επικοινωνιών της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων και αντιστοίχως Καρδίτσας και δύο ιδιοκτήτες Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.
Δίπλωμα οδήγησης λάδωμα: Οι κατηγορίες
Κατά περίπτωση οι συλληφθέντες, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία υπαλλήλου κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, νόθευση εγγράφων, παράβαση καθήκοντος και άλλα. Κατηγορούνται κάποιοι εξ αυτών-κυρίως τα ανώτερα στελέχη- ότι λάμβαναν χρήματα από τους δύο ιδιοκτήτες των σχολών οδήγησης, προκειμένου να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς με άδειες όλων των κατηγοριών.
Ανώνυμες καταγγελίες
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ, όταν στις 20 Νοεμβρίου 2019, εστάλη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων από την Αρχή Διαφάνειας ανώνυμη καταγγελία, για χρηματισμό από 2.500 έως 5.000 ευρώ στις τάξεις των υπαλλήλων των προαναφερόμενων υπηρεσιών. Πέντε ημέρες αργότερα έφθασε και νέα καταγγελία. Ανέφερε ότι στους εξεταζόμενους στη θεωρητική κατάρτιση επιτρεπόταν την ώρα της εξέτασης να έχουν ανοιχτά τα βιβλία(!), ότι εξεταστές υπεδείκνυαν σε κάποιους τις σωστές απαντήσεις και ότι βαθμολογούσαν κατά το δοκούν. Επίσης, ότι έναντι αμοιβής από 50 έως 100 ευρώ, βεβαίωναν ότι στους ελέγχους που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν στις σχολές Οδήγησης για να παρακολουθούν αν διδάσκεται η θεωρία όπως ορίζεται από το Νόμο, τα έβρισκαν όλα εντάξει, ενώ συνέβαινε το αντίθετο.
Έδιναν τα θέματα
Από την έρευνα των «αδιάφθορων» προέκυψε-και από τη νόμιμη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των υπόπτων- ότι την προηγούμενη ημέρα κάθε θεωρητικής εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, τα θέματα που θα ετίθεντο, δίδονταν στους ιδιοκτήτες των Σχολών. Αυτά επέστρεφαν στον προϊστάμενο του Τμήματος έκδοσης αδειών οδήγησης η στον διευθυντή της διεύθυνσης Μεταφορών, συμπληρωμένα. Αν οι υποψήφιοι προσέρχονταν στις αίθουσες, οι εξεταστές έδειχναν τις σωστές απαντήσεις με κινήσεις των δακτύλων. Αν σήκωναν ένα δάκτυλο σήμαινε ότι η σωστή απάντηση ήταν το 1. Αν τα δύο, το 2! Στο διάστημα παρακολούθησης των «αδιάφθορων» μεταξύ άλλων πιστοποιήθηκε ότι 26 υποψήφιοι παρέδωσαν μέσου των Σχολών από 500 ευρώ έκαστος για να πάρουν την πολυπόθητη γι’ αυτούς άδεια οδήγησης χωρίς θεωρητική εξέταση.