Δένδιας - Στόλτενμπεργκ: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών με επίκεντρο τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δένδιας – Στόλτενμπεργκ: Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ έρχεται μετά την αναταραχή που προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης όταν ο γενικός γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μέσω Τwitter υποστήριξε ότι «μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει τον κ. Στόλτενμπεργκ καθώς δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών ούτε και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.
Phone call b/w FM @NikosDendias & @NATO SecGen @jensstoltenberg -focus on dvpts in #EasternMediterranean and need to de-escalate tension on the part of Turkey /Τηλ. συνομιλία ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με ΓΓ #NATO –Αν.Μεσόγειος, ανάγκη αποκλιμάκωσης έντασης από πλευράς Τουρκίας στο επίκεντρο
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 5, 2020
Η αποκάλυψη του διαλόγου Στόλτενεμπεργκ – Παναγιωτόπουλου
Επίσης να αναφέρουμε ότι το Σάββατο ο ΣΚΑΙ έφερε στη δημοσιότητα διάλογο που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνάντησή τους στο Βερολίνο και στην οποία ο Έλληνας υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο διάλογος εκθέτει τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος αρχικά υποστήριξε ότι υπήρξε συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για διάλογο και στη συνέχεια μετά την διάψευση από την Αθήνα και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη υποχρεώθηκε να… “μαζέψει τα ασυμμάζευτα”.
Αναλυτικά ο διάλογος
Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Νέο παραλήρημα Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο.
Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα». Παράλληλα την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας πέντε ημερών, αρχής γενομένης την Κυριακή, μαζί με τον «στρατό» των τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα όπως μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου το πρακτορείο Anadolu.
CUMHURBAŞKANIMIZ SN. RECEP TAYYİP ERDOĞAN: "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, içindeki darbeci unsurları, kalbi ve gözü dışarıda olan mankurtları, vatanı ile milleti ile bağı kopmuş lümpenleri temizledikçe Allah'a şükür daha da güçleniyor."https://t.co/mM6X92fi33 pic.twitter.com/IHYMerceUA
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 4, 2020