Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Το… σκέφτεται ο Μητσοτάκης,
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Το… σκέφτεται ο Μητσοτάκης,

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας: Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά - Η σιωπή Ερντογάν, οι επιθέσεις και οι κινήσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: “Πυρετός” διαβουλεύσεων για τα ελληνοτουρκικά από τον διεθνή παράγοντα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, και την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την ώρα όπου μεγάλος αριθμός ελληνικών και τουρκικών πλοίων παραμένει συγκεντρωμένος σε μια μικρή θαλάσσια περιοχή, η διπλωματία δεν φαίνεται να οδηγεί κάπου. Απεναντίας, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι να κάτσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι πολλά.

Για την ώρα, η Άγκυρα αρνείται να αποσύρει το “OrucReis” από την περιοχή. Ο Ταγίπ Ερντογάν σιώπησε για μία μέρα, όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου \συνεχίζει απτόητος τις εμπρηστικές δηλώσεις φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει “υστερικό” Εμμανουέλ Μακρόν. Η Αθήνα συνεχίζει να κινείται σε διπλωματικό επίπεδο και να ενημερώνει τους διεθνής οργανισμούς για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η πρόταση του Μισέλ

Μετά την πρωτοβουλία Στόλντεμπεργκ που κατέληξε σε φιάσκο με υπαιτιότητα του Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, σειρά πήρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πρότεινε την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων χωρών και του ΝΑΤΟ. Στην συνέχεια ο Σαρλ Μισέλ πρόσθεσε και άλλες χώρες στο τραπέζι του διαλόγου, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσαν να πάρουν μέρος και εκείνες που έχουν λόγο για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος την συγκεκριμένη πρόταση την γνωρίζει η Αθήνα και η Άγκυρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ακόμη αόριστο σχέδιο που επιβεβαιώνει το αδιέξοδο των Βρυξελλών που δείχνουν να μην έχουν συγκεκριμένη στρατηγική για να επιβάλουν στον Ταγίπ Ερντογάν την αποκλιμάκωση της έντασης. Παρά το γεγονός πως και χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, εντούτοις ορισμένες χώρες όπως το Βερολίνο θέλουν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο χώρες, πριν από την Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να μην ληφθούν τελικά μέτρα κατά της Άγκυρας.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνου Φίλη ο οποίος κάλεσε τον Σαρλ Μισέλ να είναι προσεκτικός σε τόσο ευαίσθητα θέματα και αναρωτήθηκε αν η πρόταση αυτή δεσμεύει όλες τις χώρες της Ε.Ε. “Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κ. Φίλης και πρόσθεσε πως “όταν εκπροσωπείς έναν ευρωπαϊκό θεσμό δεν μπορεί να ρίχνεις στο τραπέζι μια πρόταση και να το αφήνεις εκεί”.

https://www.youtube.com/watch?v=yqQfAJjnuiU

Επικοινωνία Δένδια – Στόλντεμπεργκ

Εντός της ημέρας αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση Στόλντεμπεργκ για την έναρξη διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο. Το κλίμα για τον επικεφαλής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας είναι ιδιαιτέρως βαρύ μετά τη “βόμβα” που πέταξε.

Μετά το “άδειασμα” από την ελληνική πλευρά, ο Γένς Στόλντεμπεργκ προσπάθησε να ανασκευάσει προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. “Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια” είπε ο Νίκος Δένδιας, ωστόσο το γεγονός πως η πρόταση δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του τουρκικού στόλου από την ανατολική Μεσόγειο δείχνει πως η απάντηση θα είναι αρνητική. “Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση” δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ενόχληση της κυβέρνησης για τους χειρισμούς του Γένς Στόλντεμπεργκ.

Διάλογος μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις

Η Αθήνα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία θα πρέπει ο Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός το τόνισε τόσο στον Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όσο και με την επιστολή που προσκόμισε ο Νίκος Δένδιας στον Γ. Γ. του ΟΗΕ στην οποία περιγράφονται με συγκεκριμένα στοιχεία οι έκνομες δραστηριότητες της Άγκυρας.

Στην κυβέρνηση τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία προκειμένου ο Ταγίπ Ερντογάν να αντιληφθεί πως οι παράνομες ενέργειες τις οποίες συνεχίζει έχουν συνέπειες. “Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

“Στριμώχνει” την Τουρκία η Κομισιόν

H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, μιλώντας στην ΕΡΤ1. “Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων” υπογράμμισε ο Πίτερ Στάνο.

Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο τόνισε ότι “η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων”.

https://www.youtube.com/watch?v=B3Gqsg4K1fA

Ακάρ: “Θέλουμε διάλογο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε”

Θέση σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, για έναρξη διάλογου μεταξύ τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας, πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Σύμφωνα με την Hurriyet, o Χουλουσί Ακάρ αργά το απόγευμα δήλωσε ότι “υπάρχει μια προσπάθεια να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ στρατιωτών, μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον Πρόεδρό μας”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Τους υποστηρίζουμε“. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στη Γαλλία σημειώνοντας πως οι δηλώσεις από το Παρίσι “δεν συμβάλλουν ούτε στο πνεύμα της συμμαχίας, ούτε στην ειρήνη, ούτε στον διάλογο”.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ είπε: “Ο στρατός μας εκπληρώνει τις ανάγκες μας και κάνει όσα χρειάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, σεβόμαστε τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των δικαστηρίων και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει. Αυτό, εμείς, το αποκαλούμε διάλογο. Δεν θέλουμε πόλεμο. Λέμε ναι στον διάλογο, όμως δεν θέλουμε αυτό να εκληφθεί σαν αδυναμία με κανέναν τρόπο”.

Στη συνέχεια, τόνισε πως “χρειάζονται δυο, που θα σέβονται το διεθνές δίκαιο, για να υπάρξουν σχέσεις καλής γειτονιάς. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό θέλουμε σε όλη μας την ιστορία. Σήμερα βλέπουμε πως οι γείτονές μας, αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό και μας θεωρούν αδύναμους. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και δεν θα υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο. Και αυτό δεν πρέπει να το λάβουν κάποιοι σαν απειλή. Εμείς, απλά, αποκαλύπτουμε γεγονότα και σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε συνάντηση και συνομιλίες”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα “16 στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά“, λέγοντας πως: “Παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάνης. Όταν υπάρχει ένα σχετικό θέμα στο τραπέζι με τους γείτονές μας, εκείνοι λένε ‘ας το αφήσουμε στην άκρη, ας μην μιλήσουμε γι’ αυτό’. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

Σκληρή κριτική Βέμπερ σε Μάας: “Δεν είσαι μεσολαβητής – Στο πλευρό της Ελλάδας η Γερμανία”

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν, δηλώνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), στο “Spiegel”, ενώ παράλληλα επικρίνει τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD).

“Το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ταξιδεύει στην Αθήνα ως μεσολαβητής είναι απαράδεκτο για μένα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διαμάχη μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας τρίτης χώρας η οποία ενεργεί επιπλέον και ως επιτιθέμενη.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προσέξει, ώστε να μην αφεθεί να εκβιαστεί λόγω του φόβου μιας νέας προσφυγικής κρίσης.

Αντ’ αυτού, πρέπει να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν”, τονίζει ο Βέμπερ στο “Spiegel”.

Δείτε ακόμη

Νέο μήνυμα της Κομισιόν: “Έτοιμοι για περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Άγκυρας”
Δένδιας για Τουρκία: Έχουμε δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Νέο παραλήρημα Τσελίκ: Η Ελλάδα να πει αν υποστηρίζει φασίστες ή την ελευθερία του Τύπου
Forbes: Η Ελλάδα με τα Rafale θα ελέγχει Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Άκρως επιθετική η υποδοχή του νέου πρεσβευτή της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν
“Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό” – Οι 3 στρατηγοί που φέρονται να σήκωσαν…ανάστημα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις