Έβρος τώρα - Τουρκία: Ο Εβρος, με την προσθήκη του νέου φράχτη, την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων και την τοποθέτηση νέων συνοριοφυλάκων, μεταμορφώνεται σε απροσπέλαστο σύνορο.
Έβρος τώρα – Τουρκία: Αύξηση στις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο παρατηρούνται τις τελευταίες 15 ημέρες, με αποτέλεσμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να αυξάνουν την ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στα νησιά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αυτή η κινητικότητα στον Έβρο οδήγησε στη δημιουργία δύο ομάδων τύπου ΕΚΑΜ, οι οποίες θα επανδρώνονται από 30 άτομα και θα έχουν στόχο την αποτροπή ενός νέου κύματος τουρκικής προκλητικότητας με αφορμή το μεταναστευτικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομάδες θα σαρώνουν τον Έβρο προκειμένου να εξαρθρώνουν κυκλώματα δουλεμπόρων αλλά και να αποτρέπουν μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές.
Η στελέχωση των ομάδων κρούσης προέρχεται από τις προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα πραγματοποιούν περιπολίες σε ένα μεγάλο κομμάτι του ποταμού. Παράλληλα, παρόμοια θα είναι και η ενίσχυση των νησιών, καθώς ήδη έχουν γίνει προσλήψεις 530 συνοριοφυλάκων. Εξ αυτών, οι 240 θα βρεθούν στη Λέσβο, οι 100 στην Κω, 98 στην Χίο, 40 στην Λέρο, 30 στην Σάμο, ενώ στη Σύμη και στο Καστελόριζο, 20 και 12 αντίστοιχα.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προσληφθούν 746 νέοι συνοριοφύλακες, εκ των οποίων οι 480 θα κατανεμηθούν σε πέντε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης και ακόμη 266 θα ενισχύσουν τα νησιά..
Ηλεκτρονική επιτήρηση
Το δεύτερο έργο που θα θωρακίσει τη χώρα είναι αυτό της ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν τρία μεγάλα επιχειρησιακά κέντρα κατά μήκος των συνόρων ενώ, όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το έργο είναι η απάντηση της Ελλάδος σε αντίστοιχη κίνηση της Τουρκίας. Το τρίτο σημείο αφορά την ολοκλήρωση αλλά και εκπαίδευση 400 νέων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι βγήκαν από τη σχολή και ξεκινούν πρακτική εκπαίδευση στο πεδίο του Εβρου.
Τα projects οχυρώνουν τη χώρα μας στο κομμάτι του Εβρου και έτσι από τον Μάρτιο τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία θα έχουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
Έχει ανοίξει ο δρόμος για τον φράχτη στον Έβρο
Υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα, ετοιμάζεται και η δημιουργία του φράχτη στον Εβρο. Ήταν στα τέλη Αυγούστου, όταν μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου φράχτη, αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου στον Εβρο.
Οπως είχε εξηγήσει, τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο φράχτης στον Εβρο θα συμβάλει, πρώτον, στην άμυνα της χώρας και στην προστασία των συνόρων μας. Δεύτερον, θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμύρες που συχνά σημειώνονται στην περιοχή.
Θα εκτελεστούν επίσης χωματουργικά έργα και θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.
Τι γίνεται με τη “μεταφορά τανκς”
Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες και βίντεο με αυτοκινητοπομπές με 40 τανκς, τα οποία ξεκίνησαν από τα σύνορα με τη Συρία για να φτάσουν στα σύνορα με την Ελλάδα.
«Από τις περιοχές Χατάι, Ρεϊχανλί και Κουμλού, στα σύνορα με τη Συρία τα τανκς φορτώθηκαν σε νταλίκες και ξεκίνησαν για την Αδριανούπολη. Δυο κονβόι φορτηγών φορτωμένα με περίπου 40 τανκς αναχώρησαν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία σήμερα το απόγευμα, και η συνοδεία αναμένεται να αποσταλεί στην Αδριανούπολη με τρένο από το λιμάνι του Ισκεντερούμ», έγραφαν δημοσιεύματα.
Ωστόσο, τα δημοσιεύματα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, όπως τονίζει δημοσιογράφος του Anadolu, ο οποίος διευκρινίζει ότι η δραστηριότητα των στρατιωτικών οχημάτων ήταν προγραμματισμένη και δεν υπάρχει στρατιωτική αποστολή στα ελληνικά σύνορα.