Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλιστικά 2020 Ελλάδα: Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι υπογραφές για τα γαλλικά Rafale
Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Εξοπλιστικά 2020 Ελλάδα: Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι υπογραφές για τα γαλλικά Rafale

Εξοπλιστικά 2020 Ελλάδα: Οι συζητήσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ήδη σε εξέλιξη και οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι μέρος των αναγκαίων δαπανών είναι πολύ πιθανόν να βαρύνουν το φετινό προϋπολογισμό.

Εξοπλιστικά 2020 Ελλάδα: Ιδιαίτερο συμβολισμό έναντι των τουρκικών ασταμάτητων προκλήσεων σηματοδοτεί το τετ α τετπου θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική. Εκεί θα επισφραγιστεί η αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Στο νησί της Μεσογείου, Μητσοτάκης και Μακρόν «κλειδώνουν» την ημερομηνία της νέας τους συνάντησης πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπου και θα πέσουν οι υπογραφές τόσο για τα μαχητικά Rafale – θα έρθουν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες- όσο και για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

«Μία δύναμη κοντά στα 20 αεροσκάφη θα προσθέσει στην αεροπορική ισχύ της χώρας, ένα πολύ σοβαρό κομμάτι, το οποίο μπορεί να είναι αποφασιστικό για την αποτροπή ή επειδή μερικοί μπορεί να έχουν τρελαθεί και για τη νίκη» σημειώνει στο Open TV ο Ευάγγελος Γεωργούσης, πτέραρχος ε.α. Την ίδια ώρα μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι ανακοινώσεις που θα προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την απόκτηση 18 νέων και μεταχειρισμένων Rafale ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει:

Την εκκίνηση του προγράμματος των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ

Τη δρομολόγηση προσλήψεων 5.000 επαγγελματιών οπλιτών

Τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας μέσω κυρίως διαρθρωτικών παρεμβάσεων

Πάντως στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξεργάζονται το Μέγαρο Μαξίμου και το Πεντάγωνο έχει στον πυρήνα του την ενίσχυση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού μέσω της απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών που αναμένεται να παραδοθούν σε ορίζοντα όχι λιγότερο από τα πέντε χρόνια.

Επιπλέον σχεδιάζεται η προμήθεια:

Τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Romeo

Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου, για τα αόρατα υποβρύχια τύπου 214, ύψους 112 εκατ. ευρώ.

Ακόμη αναβαθμίζονται τα ελικόπτερα τύπου Aegean Hawk, ενώ σημαντική καθίσταται η προμήθεια ανταλλακτικών ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα διαθέσιμα από τα Mirage 2000-5. Το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα απλώνεται σε βάθος τετραετίας και το συνολικό του ύψος συναρτάται ευθέως από τις προτεραιότητες που θέτει το Πεντάγωνο.

Ελληνοτουρκικά: Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες

Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εισέρχεται σε ένα κρίσιμο 15νθήμερο. Η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο των τετελεσμένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, το Oruc Reis θα πλησιάσει ακόμη πιο πολύ στο Καστελόριζο και στη Ρόδο με την νέα navtex που θα εκδώσει η Τουρκία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία, που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, φτάνει στα 30 μίλια από το Καστελόριζο. Μόνο χθες, Δευτέρα, έγιναν έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο Καστελόριζο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ Στιούαρτ Πιτς, χαιρέτισε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, την ίδια στιγμή που επικαλέστηκε τη Γαλάζια Πατρίδα. «Η Τουρκία είναι υπέρ της θέσης ότι όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των άλλων και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε, προσθέτοντας: «να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει –όπως έκανε πάντα– τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη “Γαλάζια Πατρίδα”, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μεσούτ Χακί Κασίν για ακόμα μία φορά στράφηκε κατά της Ελλάδος και της Γαλλίας. «Η Ελλάδα χωρίς να έχει βρει φυσικό αέριο και ενώ η ίδια δεν διαθέτει αεροπλανοφόρο, στέλνει εδώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο ενάντια στην Τουρκία. Επιτίθεται εναντίον μας με το άλογο ενός άλλου. Αυτό το άλογο θα πυροβοληθεί και θα πεθάνει. Αυτό είναι το πρώτο…» Συνέχισε λέγοντας ότι θα βυθίσει το Σαρλ Ντε Γκωλ αν το πλοίο έρθει στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας του «να συγκρατήσει τον Ερντογάν».

Η πρόταση Μισέλ

Όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής τόσο εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα. Αποκορύφωμα είναι η πολυμερής διάσκεψη, την οποία προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, δεδομένου ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν φαίνεται να έχει τύχη.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναμένεται ότι θα αρνηθεί να κάτσει στο τραπέζι μαζί της. Πιθανότατα να θέσει ως όρο για να αποδεχθεί τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στη διάσκεψη και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Είναι προφανές, όμως, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατόν ούτε να εξαιρέσει ένα κράτος-μέλος της, την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε να αποδεχθεί ένα κρατικό μόρφωμα που η διεθνής κοινότητα το θεωρεί παράνομο και δεν το αναγνωρίζει.

Παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται το Βερολίνο και το δίδυμο Μισέλ-Μπορέλ να προσπαθήσουν να εντάξουν το ψευδοκράτος στη διάσκεψη με κάποια ιδιότητα παρατηρητή. Είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει άρνηση από τη Λευκωσία και την Αθήνα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την πρωτοβουλία του Μισέλ. Ο Μισέλ, πάντως, επισκέπτεται την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά μεταβαίνει στην Άγκυρα, ενώ ενδέχεται να βρεθεί και στη Λευκωσία.

Κυρώσεις;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη στο ζήτημα των κυρώσεων κι αυτό αναμένεται να καταγραφεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι προθέσεις της Άγκυρας θα έχουν φανεί νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, τότε που λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis. Εάν παραταθεί, καθίσταται σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα και κανένα Βερολίνο δεν μπορεί να τον συγκρατήσει.

Προς το παρόν, πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κορσική και στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν την προηγουμένη ημέρα της έναρξης των εργασιών. Η συμφωνία για την απόκτηση από την Ελλάδα γαλλικών μαχητικών 4ης γενιάς Rafale βρίσκεται –σύμφωνα με πληροφορίες– πολύ κοντά.

Δείτε ακόμη

Καστελόριζο: Ελληνική πυραυλάκατος ”μπλόκαρε” τουρκική ακταιωρό
Οι Τούρκοι “γαβγίζουν”, οι Έλληνες… πράττουν – Θερμικές κάμερες και drones στα σύνορα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις