Τουλουπάκη τέλος: Οι δύο εισαγγελίες ενοποιούνται σε μία και θεωρείται ως πιθανότερο να χάσει τη θέση της η κυρία Τουλουπάκη, με δεδομένη τη δίωξη που εκκρεμεί σε βάρος της.
Τουλουπάκη τέλος: Με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαγάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ουσιαστικά οδηγείται σε “αποστρατεία” δια της καταργήσεως της θέσης της η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Η διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει αλλαγές σε νευραλγικές εισαγγελίες και συγκεκριμένα – πιθανότατα – συγχώνευση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος. Πέραν του ότι η αλλαγή αποτελούσε πάγιο αίτημα δικαστικών ενώσεων, αποτελούσε και προγραμματική δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είχε πει ότι η συγχώνευση των δύο εισαγγελιών θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η σχετική εισήγηση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που λειτουργεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία αποδέχθηκε ομόφωνα σχετική πρόταση στην τελευταία συνεδρίαση της. Πάντως, με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δια της καταργήσεως της θέσης στην οποία θα προΐσταται προφανώς άλλος εισαγγελέας (ίσως ο επικεφαλής της οικονομικής Εισαγγελίας Χρ. Μπαρδάκης που επελέγη πρόσφατα) απομακρύνεται από τα καθήκοντά της η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για την υπόθεση Novartis, χωρίς να υποβληθεί σχετικό ερώτημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αντίθετα το ερώτημα που είχε υποβληθεί από τo Υπουργείο προς το Ανωτατο Δικαστικό Συμβούλιο αφορούσε μόνον την πλήρωση θέσης αναπληρωτή της. Μάλιστα χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι υποβλήθηκε από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα “Παραμένει στη θέση της η Εισαγγελέας Διαφθοράς παρά την άσκηση δίωξης για το κακούργημα κατάχρησης εξουσίας”.
Η ερώτηση ανέφερε:
“Κύριε Υπουργέ,
Ενάμιση μήνα μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος της Εισαγγελέως Διαφθοράς για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και σειρά πλημμελημάτων δεν έχετε ακόμη υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το ερώτημα της θέσης της σε αργία, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 57 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών).
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Για ποιο λόγο και με ποιο σκεπτικό αρνείστε έως σήμερα να υποβάλετε το κατά Νόμο ερώτημα για θέση σε αργία της Εισαγγελέως Διαφθοράς, προστατεύοντας ουσιαστικά διωκόμενο για κακούργημα εισαγγελικό λειτουργό; Πώς αιτιολογείται αυτή η παράλειψη, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι πριν από λίγες μόνον εβδομάδες η Βουλή αποφάσισε τόσο την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου όσο και την αποστολή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των στοιχείων που προέκυψαν κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου
Βασίλειος Κεγκέρογλου
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Μουλκιώτης
Δημήτριος Μπιάγκης”