Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά νέα: Τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ με την συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΣΤΙΣ 18:00 Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Ελληνοτουρκικά νέα: Τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ με την συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ελληνοτουρκικά νέα: Τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ελληνοτουρκικά νέα: Σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα συμμετάσχει στις 18:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα έχει συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, ο Βέμπερ είχε δηλώσει πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και «να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα, προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν». Παράλληλα, είχε επικρίνει τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD).

«Το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ταξιδεύει στην Αθήνα ως μεσολαβητής είναι απαράδεκτο για μένα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διαμάχη μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας τρίτης χώρας η οποία ενεργεί επιπλέον και ως επιτιθέμενη. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προσέξει, ώστε να μην αφεθεί να εκβιασθεί λόγω του φόβου μιας νέας προσφυγικής κρίσης. Αντ ‘αυτού, πρέπει να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν», είχε τονίσει ο Βέμπερ στο «Spiegel».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ (18-20), ενώ εκκρεμεί και μια συζήτηση σχεδόν ενός έτους για τη συνομολόγηση μιας ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Την Πέμπτη δεν αναμένεται να υπογραφούν έγγραφα για την οριστικοποίηση αυτών των δύο παράλληλων συζητήσεων, παρότι ειδικά στην περίπτωση των Ραφάλ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Θεωρείται δεδομένο ότι οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης θα κάνουν προφορική αναφορά (ή κάποια κοινή, γραπτή δήλωση) στην ολοένα και πιο στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα Ραφάλ και έναν δίαυλο επικοινωνίας που παραμένει ανοιχτός για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), Αθήνα και Παρίσι έχουν ένα τεράστιο περιθώριο συνεργασίας στον τομέα της συντήρησης υφιστάμενων εξοπλισμών (Μιράζ-2000) και προμήθειας βλημάτων και άλλων συστημάτων που θα ενισχύσουν το ποιοτικό πλεονέκτημα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Οι MED 7 (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Μάλτα) που θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Κορσική θα εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν, μια διακήρυξη θέσεων. Η ελληνική πλευρά προφανώς επιθυμεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την νομιμότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση. Το κλίμα στη Γαλλία για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο παραμένει αρνητικό, όπως προκύπτει και από τη διαρροή της γαλλικής προεδρίας στον εγχώριο Τύπο περί «ονείρων οθωμανικής αυτοκρατορίας» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κινείται κατ’ αυτό τον τρόπο προκειμένου να κρύψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Στην Αθήνα ο Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου

Από κει και πέρα στην Αθήνα αναμένεται να έρθει την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μισέλ την Δευτέρα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές. «Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για την πολυμερή διάσκεψη (σ.σ. που έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ). Περιμένουμε το αναλυτικό πλαίσιο για να τοποθετηθούμε. Αυτονόητο να είναι παρούσα η Κύπρος με ό,τι συνεπάγεται για τη στάση της Τουρκίας», ήταν τα λόγια του Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των συντακτών την Δευτέρα.

Δείτε ακόμη
Βορίδης: “Ο Ερντογάν δεν έχει κερδίσει ούτε μισό πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο”
Μητσοτάκης: Πολύ επικίνδυνη ασθένεια ο κορoνοϊός – Παράνοια η άρνηση της μάσκας
Διευκρινίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των Δικηγόρων στις Δημόσιες Υπηρεσίες ζητάει με Ερώτησή του ο Βουλευτής Βασίλης Σπανάκης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις