Μόρια επεισόδια: Είναι φανερό ότι τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν ζητήματα ανθρωπισμού και δημόσιας υγείας, αλλά και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Μόρια επεισόδια: «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Είναι φανερό ότι τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν ζητήματα ανθρωπισμού και δημόσιας υγείας, αλλά και ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή όσο συνεχίζονται οι έρευνες από τις συναρμόδιες υπηρεσίες απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί.
Δεν μπορεί να προτρέχουμε πριν έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας. Σε κάθε περίπτωση οι υπαίτιοι πρέπει να βρεθούν και να υπάρξουν κυρώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις συλλήψεις. Είναι λάθος να νομίζουν κάποιοι ότι, εάν κάψουν το σπίτι τους, η κυβέρνηση οφείλει να τους βρει ένα άλλο κάπου αλλού. Τα τελευταία γεγονότα καταδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την ανάγκη όχι μόνο να υπάρξει, αλλά και να επιταχυνθεί η δημιουργία μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής, που θα είναι ασφαλής και ανθρώπινη. Μόνο έτσι θα υπάρξει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Η κλειστή δομή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου.
Μόρια επεισόδια: Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν
Φαίνεται, πάντως, ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της, έτσι ώστε αφενός να δοθεί λύση στην κρίση άμεσα και αφετέρου να υπάρξει μόνιμη διέξοδος μεσοπρόθεσμα. Μαγικές λύσεις σίγουρα δεν υπάρχουν. Και είναι προφανές ότι το πρόβλημα έγινε πολύ σοβαρότερο και πιο δύσκολο μετά τη δεύτερη φωτιά, καθώς καταστράφηκε και το υπόλοιπο μέρος της δομής. Από όλα αυτά τα γεγονότα φαίνεται πως θα χρειαστούν περισσότερες ενέργειες και περισσότερες μέρες για την αντιμετώπισή του προβλήματος.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από τους μετανάστες και τις ΜΚΟ ότι απαραίτητη προϋπόθεση της διαδικασίας ασύλου αποτελεί ο σεβασμός στην έννομη τάξη.