Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόρια μετανάστες: Καζάνι που βράζει η Λέσβος
ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ Η ΛΕΣΒΟΣ

Μόρια μετανάστες: Καζάνι που βράζει η Λέσβος

Μόρια μετανάστες: Ολοκληρωτική η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας - Σε τραγική κατάσταση πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους του νησιού.

Μόρια μετανάστες: Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Μόρια της Λέσβου μετά τη φωτιά που ξέσπασε και κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται συνωστισμένοι στον δρόμο, σε χωράφια, ακόμα και σε νεκροταφεία. Το απόγευμα της Πέμπτης εκδηλώθηκε η τρίτη κατά σειρά φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις της δομής που δεν είχαν υποστεί υλικές ζημιές.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το σενάριο του εμπρησμού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εν τω μεταξύ το πρωί της Παρασκευής έφτασαν νέες αστυνομικές ενισχύσεις στο νησί με κλούβες των ΜΑΤ και δύο «Αίαντες», τα οχήματα, δηλαδή, που κάνουν ρίψεις νερού.

Μετανάστες και κάτοικοι θέλουν να κλείσει το ΚΥΤ

Κάτοικοι, αλλά και οι διαμένοντες της δομής δεν επιθυμούν την επαναλειτουργία του καταυλισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες κάτοικοι της Μόριας έστησαν μπλόκο στο δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ, προκειμένου να εμποδίσουν να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης για να φιλοξενηθούν εκ νέου πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές και άλλες πρόχειρες δομές. Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα είναι σκληρές και προκαλούν θλίψη. Άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρά παιδιά βρίσκονται για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στο δρόμο μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους. Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει το «Blue Star Chios», το οποίο φιλοξενεί 1.000 πρόσφυγες, ενώ αναμένονται και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση μιλώντας για αδυναμία συνεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι θετικοί στον κορονοϊό.

«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, την Πέμπτη είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», ανέφερε μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις Περιφέρειας. «Μετά την άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε.

Επιστολή επιχειρήσεων: «Όχι» στην εγκατάσταση στον Καρά-Τεπέ

Παράλληλα, επιστολή στον Π. Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και στον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη απέστειλαν 50 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της περιοχής του Καρά Τεπέ και της Ουτζάς που γειτνιάζουν με την Λεμονού, όπου την Τετάρτη, έγινε προσπάθεια εγκατάστασης σκηνών προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μείνει άστεγοι. Οι επιχειρηματίες της περιοχής αντιδρούν με αυτήν την προοπτική και αντιπροτείνουν την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε χώρες άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αναλυτικά η επιστολή των 50 επιχειρηματιών έχει ως εξής: «Mε λύπη πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις σας για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων από το πρόσφατα κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, στο στρατόπεδο στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ Λεμονού του Δήμου Μυτιλήνης. Η ενέργεια σας αυτή μας βρίσκει αντίθετους καθώς αυτή η «προσωρινή δομή» φιλοξενίας μεταναστών, ουσιαστικά πρόκειται να γίνει ένας νέος καταυλισμός με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Καρά Τεπέ.

Ο Καρά Τεπές έχει γίνει χαβούζα

Ο Καρά Τεπές έχει γίνει η χαβούζα όχι μόνο της Μυτιλήνης αλλά και όλου του νησιού. Εργοστάσιο ΔΕΗ – ποτέ δεν μεταφέρθηκε στην Καράβα, βιολογικός καθαρισμός, κέντρο φιλοξενίας μεταναστών ΚΑΤΑ ΤΕΠΕ – σε χώρο πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και οικόπεδο κλειστού κολυμβητηρίου και τώρα νέα δομή στη ΛΕΜΟΝΟΥ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ. Επί σειρά ετών συμπονούμε τους συνανθρώπους μας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με δεδομένη τη στάση μας στη δομή στον «Καρά- Τεπέ», πολλές φορές ερχόμενοι αντιμέτωποι με δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις. Οφείλουμε όμως για άλλη μία φορά να διαφυλάξουμε τις επιχειρήσεις μας από τις οποίες βιοποριζόμαστε καθημερινά με αξιοπρέπεια, οι οποίες φέρουν το βάρος της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ο «Καρά-Τεπέ» είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή με προοπτική. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής δίνουμε καθημερινή πάλη σε δύσκολες κοινωνικοικονομικές συνθήκες. Τέλος, δε χωρεί αμφιβολία ότι η περιοχή αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και άλλων νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες, κάποιες από τις οποίες είναι υπό κατασκευή. Κλείνοντας, είναι εμφανές ότι είμαστε ένα βήμα πριν τη δημιουργία μίας νέας δομής, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες για το κλείσιμο των δομών και την αποσυμφόρηση του νησιού.

Ενθυμούμενοι τα περίφημα ρητά «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και «ενός κακού μύρια έπονται» δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε την ανευθυνότητα και επιπολαιότητα ορισμένων να υποβαθμίσει και τελικά να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές μας αλλά και των συνανθρώπων μας και απαιτούμε την άμεση μεταφορά των μεταναστών εκτός νησιού και γιατί όχι να μην απαιτήσουμε εκμεταλλευόμενοι την σημερινή παρουσία του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά την μεταφορά και κατανομή των μεταναστών με σύντομες διαδικασίες στην Ευρώπη. Αλλιώς δημιουργείτε με δική σας ευθύνη μία εν δυνάμει υγειονομική – κοινωνική βόμβα στην περιοχή μας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, είναι θέμα επιβίωσης».

Μέσω facebook έδρασαν οι υποκινητές

Τέσσερις κλειστές ομάδες στο facebook έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών τις τελευταίες ημέρες, καθώς μέσα από αυτές φαίνεται να καλλιεργήθηκε το κλίμα για την εξέγερση στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες συντάκτριας του CNN, στις συγκεκριμένες σελίδες των social media έμπαιναν καθημερινά και συνομιλούσαν αλλοδαποί που διαμένουν στη Μόρια, ενώ μέλη των συγκεκριμένων γκρουπ ήταν αλληλέγγυοι, μέλη ΜΚΟ, κάποιες από τις οποίες δεν δραστηριοποιούνται πια στο νησί, αλλά και αλλοδαποί που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού. Ο κορονοϊός και το ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν θετικά κρούσματα, να πρέπει να μπουν σε απομόνωση, ήταν θέμα συζήτησης αρκετές φορές ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, με κάποιους να υποκινούν τους αλλοδαπούς ότι πρέπει «να αντιδράσουν και να αντισταθούν» σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της απομόνωσης για τα θετικά κρούσματα.

Στις συγκεκριμένες ομάδες, αλλοδαποί της Μόριας έδειχναν και την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας είχαν κλείσει οι δομές και μάλιστα κυκλοφορούσαν μέχρι και βιντεάκια στα οποία οι εικόνες έδειχναν παραλίες και λουόμενους και το κείμενο έγραφε ότι οι αλλοδαποί παραμένουν κλεισμένοι μέσα στο καμπ της Μόριας σε συνθήκες πίεσης και δεν τους επιτρέπεται να βγουν λόγω κορονοϊού.

Όλα αυτά δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα με κάποιους να θέλουν να προκαλέσουν ένταση και να προετοιμάσουν ένα κλίμα αντίδρασης και εξέγερσης σε μια έτσι κι αλλιώς έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο καμπ της Μόριας. Στις συγκεκριμένες, μάλιστα, σελίδες του facebook κάποιοι έγραφαν ευθέως ότι η απομόνωση και η καραντίνα θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, θα ήταν το πρώτο βήμα για να κρατήσουν απομονωμένους στις κλειστές δομές αλλοδαπούς για τους οποίους θα ακολουθούσε η επιστροφή στις πατρίδες τους. Μέσα λοιπόν σε όλη αυτήν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, όταν εντοπίστηκαν τα 35 θετικά κρούσματα στη Μόρια και έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, ξέσπασαν οι ταραχές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις