Εμπρησμός στη Μόρια: «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσπαθεί ήδη να επωφεληθεί από αυτό, διαμηνύοντας ότι αυτό το περιστατικό ενισχύει την ανάγκη δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μόρια, μιας φυλακής βασικά».
Εμπρησμός στη Μόρια: Το κείμενο, το οποίο διακινούσαν σε μετανάστες μέσω των social media, προκειμένου να αντιδράσουν να μπουν σε καραντίνα στην Μόρια, φέρνει στη δημοσιότητα το CNN. Όπως αναφέρεται σε αυτό, εξηγεί ότι ένα lockdown σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τη δομή, και ότι θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία για να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον καταυλισμό. Στο κείμενο διερωτώνται πώς θα επιβληθεί το μέτρο αυτό, από τη στιγμή που στον καταυλισμό οι περισσότεροι μένουν εκτός του φράχτη, ενώ και ο ίδιος ο φράχτης είναι γεμάτος τρύπες. «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσπαθεί ήδη να επωφεληθεί από αυτό, διαμηνύοντας ότι αυτό το περιστατικό ενισχύει την ανάγκη δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μόρια, μιας φυλακής βασικά», σημειώνεται.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών τέσσερις ομάδες
Τέσσερις κλειστές ομάδες στο facebook έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών τις τελευταίες ημέρες, καθώς μέσα από αυτές φαίνεται να καλλιεργήθηκε το κλίμα για την εξέγερση στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συγκεκριμένες σελίδες των social media έμπαιναν καθημερινά και συνομιλούσαν αλλοδαποί που διαμένουν στη Μόρια, ενώ μέλη των συγκεκριμένων γκρουπ ήταν αλληλέγγυοι, μέλη ΜΚΟ, κάποιες από τις οποίες δεν δραστηριοποιούνται πια στο νησί, αλλά και αλλοδαποί που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.
Ο κορωνοϊός και το ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν θετικά κρούσματα, να πρέπει να μπουν σε απομόνωση, ήταν θέμα συζήτησης αρκετές φορές ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, με κάποιους να υποκινούν τους αλλοδαπούς ότι πρέπει «να αντιδράσουν και να αντισταθούν» σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της απομόνωσης για τα θετικά κρούσματα. Στις συγκεκριμένες ομάδες, αλλοδαποί της Μόριας έδειχναν και την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας είχαν κλείσει οι δομές και μάλιστα κυκλοφορούσαν μέχρι και βιντεάκια στα οποία οι εικόνες έδειχναν παραλίες και λουόμενους και το κείμενο έγραφε ότι οι αλλοδαποί παραμένουν κλεισμένοι μέσα στο καμπ της Μόριας σε συνθήκες πίεσης και δεν τους επιτρέπεται να βγουν λόγω κορωνοϊού.
Όλα αυτά δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα με κάποιους να θέλουν να προκαλέσουν ένταση και να προετοιμάσουν ένα κλίμα αντίδρασης και εξέγερσης σε μια έτσι κι αλλιώς έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο καμπ της Μόριας. Στις συγκεκριμένες, μάλιστα, σελίδες του facebook κάποιοι έγραφαν ευθέως ότι η απομόνωση και η καραντίνα θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, θα ήταν το πρώτο βήμα για να κρατήσουν απομονωμένους στις κλειστές δομές αλλοδαπούς για τους οποίους θα ακολουθούσε η επιστροφή στις πατρίδες τους. Μέσα λοιπόν σε όλη αυτήν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, όταν εντοπίστηκαν τα 35 θετικά κρούσματα στη Μόρια και έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, ξέσπασαν οι ταραχές.