Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Αλλοδαποί από το κέντρο της Αθήνας τα μισά κρούσματα σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Αλλοδαποί από το κέντρο της Αθήνας τα μισά κρούσματα σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ήταν απρόσμενος

Κορονοϊός Ελλάδα: Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα τα 372 της Πέμπτης, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των διασωληνωμένων. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα έκτακτα μέτρα και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS του Mega, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ήταν απρόσμενος σε σύγκριση με τον αριθμό των προηγούμενων ημερών, αλλά όχι κάτι μη αναμενόμενο.

“Σίγουρα ο αριθμός είναι μεγάλος και θα δούμε τι θα συμβεί και τις προσεχείς μέρες” είπε. Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι ο Σεπτέμβρης είναι κρίσιμος μήνας στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μετά θα μπούμε σε κλειστούς χώρους: “Είμαστε σε εγρήγορση, σε φάση συναγερμού. Πρέπει να τηρούμε τη συμμόρφωση με τα μέτρα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ‘σπάσουμε’ τη διασπορά”. Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα σχολεία, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι δυναμικά και ενδεχομένως να αλλάξουν ανάλογα με την εικόνα της πανδημίας στη χώρα. “Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τα μέτρα στα σχολεία, είναι δυναμικά. Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα”, ανέφερε.

Αλλοδαποί από το κέντρο της Αθήνας τα μισά κρούσματα σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα, αυτά του «Ευαγγελισμού» και του «Σωτηρία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 50% των εισαγωγών την Πέμπτη και στα δύο νοσοκομεία, έχουν να κάνουν με αλλοδαπούς (Πακιστανούς, Αφγανούς κτλ) που διαμένουν πολλοί μαζί σε διαμερίσματα ή δωμάτια ξενοδοχείων σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στις Αρχές, καθώς ο τρόπος που διαβιούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δημιουργεί από μόνος του μικρές εστίες έξαρσης του ιού, ενώ στη συνέχεια ως φορείς μπορούν να τον διασπείρουν στις γειτονιές που ζουν και συχνάζουν. Επιπλέον, ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων ανθρώπων, η ιχνηλάτηση των επαφών τους είναι πολύ πιο δύσκολη και με πολλά «κενά», κάτι που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να έχει διασπαρεί, χωρίς ούτε οι ίδιοι να μπορούν να βεβαιότητα να πουν με ποιους έχουν έρθει σε επαφή.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα που συγκεντρώνει σταθερά από τα μέσα περίπου του Αυγούστου μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αποκτά τώρα, με τα νέα αυτά στοιχεία, ένα επιπλέον πρόβλημα.

Στο «κόκκινο» Πέλλα, Πιερία και Λέσβος

Πέλλα, Πιερία και Λέσβος είναι οι περιοχές της χώρας που δέχθηκαν το μεγαλύτερο ιικό φορτίο και συνεπώς τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση τις τελευταίες δέκα ημέρες, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν από την αρχή του μήνα περισσότερα από 50 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, γεγονός που τους δίνει τις τρεις θέσεις του… αρνητικού βάθρου στην παρούσα φάση της επιδημίας.

Στις μεν περιοχές της Μακεδονίας, η ξέφρενη πορεία μετάδοσης του κορωνοϊού ξεκίνησε από το εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα Γιαννιτσά Πέλλας, καθώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρεται να προέρχονται και από όμορους στην Πέλλα νομούς. Στη δε Λέσβο, η κατάσταση ξέφυγε λόγω των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν στον κατεστραμμένο πλέον καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.

Δυναμική καταγράφεται όμως η κυκλοφορία του κορωνοϊού και σε άλλες 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπου καταγράφονται σταθερά το τελευταίο 10ήμερο 10-49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, αναλογία που τις κατατάσσει στη δεύτερη θέση επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Πρόκειται για τις εξής περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αττική, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας σε κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι έντονος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι θέμα λίγων ημερών για να βρεθούν από τη μία θέση κατάταξης στην άλλη. Για παράδειγμα, η Αττική, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, βρίσκονται κοντά στο να αλλάξουν επιδημιολογικά κατηγορία, και να μπουν στις περιοχές του χάρτη που είναι στο κόκκινο επιδημιολογικά.

Με μικρότερη ταχύτητα και συνεπώς με μικρότερη επίπτωση στον πληθυσμό κυκλοφορεί ο κορoνοϊός σε 12 περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών, Δράμας, Χαλκιδικής, Λάρισας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Χανίων και Ρόδου, καταγράφονται 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Τέλος, υπάρχουν 18 περιοχές όπου ο κορωνοϊός δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του. Σε αυτές καταγράφονται λιγότερα από τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού. Οι «ελεύθερες κορωνοϊού» περιοχές εντοπίζονται στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη), στην Καβάλα, στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου, στην Ήπειρο (Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα), στη Φλώρινα, στη Μαγνησία, στη Φωκίδα και στο Λασίθι Κρήτης.

Συνολικά, σήμερα ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. Τα 2.340 περιστατικά (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Μεγάλη είναι η επίπτωση σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσηλείες και τελικά τις διασωληνώσεις ασθενών λόγω της λοίμωξης Covid-19. Μέσα σε ένα 48ωρο η λίστα με τους διασωληνωμένους αυξήθηκε κατά 6 άτομα. Σήμερα 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Από αυτούς οι 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις