Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης live – ΔΕΘ 2020: Η ομιλία του πρωθυπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης live – ΔΕΘ 2020: Η ομιλία του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης live - ΔΕΘ 2020: Την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης απευθύνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης live – ΔΕΘ 2020: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα μια διαφορετική ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με προσκεκλημένους μόνο 50 εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων αραιά καθισμένους, με τις καρέκλες σε ικανή απόσταση μεταξύ τους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα τρία μεγάλα ζητήματα που αφορούν σήμερα την κοινωνία και την κυβέρνηση:

Την πανδημία

Την οικονομία και τις συνέπειες από την πανδημία

Την τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο που θα θωρακιστεί η άμυνα της χώρας

Φυσικά αναφορά θα υπάρξει και για τα τελευταία γεγονότα σχετικά με το μεταναστευτικό και τα όσα συνέβησαν στη Μόρια.

Παρακολουθείστε live την ομιλία του πρωθυπουργού

Το “καλάθι” Μητσοτάκη: Οι νέες ελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη “στοχευμένη” μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και ένα πρόγραμμα γενναίας επιδότησης επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Επίσης, ιδιαίτερα αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο, θα ανακοινωθεί η ακριβής –και άμεση μέσα στο φθινόπωρο- ημερομηνία διάθεσης των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) αλλά και η επέκταση του προγράμματος “επιστρεπτέα προκαταβολή” ώστε να υπάρξει και μια τέταρτη φάση μέσα στον χειμώνα.

Πιθανή θεωρείται επίσης η ένταξη στο “πακέτο” της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ (μέτρο που έπρεπε κανονικά να έχει εφαρμοστεί από φέτος), η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στις μεταφορές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή εξεταζόταν το σενάριο στοχευμένης απαλλαγής επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος ώστε αυτοί που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση να μην χρειαστεί να πληρώσουν τα 650-1000 ευρώ με το εκκαθαριστικό του 2021.

Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της απασχόλησης

Όσοι έχουν εικόνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού μιλούν για “ρεαλιστικές” ανακοινώσεις οι οποίες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον φετινό και τον επόμενο προϋπολογισμό χωρίς να επηρεάζουν δραματικά την εικόνα εκτέλεσής τους. Πολύ μεγάλο βάρος αναμένεται να πέσει στα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της απασχόλησης.

Μόνο από τα αναδρομικά των συνταξιούχων, την 3η (και πιθανώς την 4η φάση) της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και τα μέτρα για τους εργαζόμενους (επεκτάσεις αναστολών, επιδοτήσεις για την πρόσληψη εργαζομένων κλπ) αναμένεται να πέσουν στην αγορά πάνω από 4 δις. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτή η “ένεση” που θα προσεγγίζει το 2,5-3% του ΑΕΠ θα αποσκοπεί στο ανακοπεί ο ρυθμός της ύφεσης κατά το 4ο και τελευταίο τρίμηνο (σ.σ το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με εφιαλτικά ποσοστά ύφεσης) και να ανοίξει τον δρόμο της ανάκαμψης από την επόμενη χρονιά.

Mείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Για τη στήριξη της οικονομίας από το 2021, αναμένεται να δοθεί βάρος στην στοχευμένη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στοχευμένη σημαίνει ότι το μέτρο θα έχει –αρχικά- ημερομηνία λήξεως για να μην δημιουργηθούν στις αγορές προβληματισμοί σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα παρασυρθεί στο μονοπάτι των ελλειμμάτων ενώ θα είναι στοχευμένη προκειμένου να συνδεθεί η δαπάνη με την πανδημία. Επίσης, αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό ένα ευρύ πρόγραμμα επιδότησης για τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Μετά και τις διαπιστώσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για το υψηλό μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινωθεί σημαντική μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους με ανάληψη του ασφαλιστικού κόστους από το κράτος από όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Η αύξηση της ανεργίας, είναι αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την ελληνική οικονομία.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί τέλος από τον πρωθυπουργό στην ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις “εδώ και τώρα” καθώς είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις για φορολογικές παροχές (π.χ υπεραποσβέσεις) και κίνητρα (π.χ επιδοτήσεις) σε μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας επενδύσεις. Ουσιαστικά, αναμένεται να υπάρξει από τον πρωθυπουργό περιγραφή των πέντε πυλώνων του προγράμματος Ανάκαμψης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τα 32 δις. ευρώ της ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις