Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εξαγγελίες Μητσοτάκη ΔΕΘ 2020: Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος τα εξοπλιστικά
ΕΝΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εξαγγελίες Μητσοτάκη ΔΕΘ 2020: Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος τα εξοπλιστικά

Εξαγγελίες Μητσοτάκη ΔΕΘ 2020: Την εγγύτητα Ελλάδας - Γαλλίας επιβεβαιώνει η αγορά 18 γαλλικών Rafale από την Ελλάδα, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στην ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος των Αθηνών , όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Εξαγγελίες Μητσοτάκη ΔΕΘ 2020:  Ως απάντηση στην κρίση Ελλάδας- Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξαγγελίες Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Η Ελλάδα θα αγοράσει γαλλικά μαχητικά για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δεσμεύεται «να προστατέψει την Ελλάδα εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με την Τουρκία για τις ενεργειακές έρευνες». Κι αυτό περιλαμβάνει την άμεση αγορά 18 μαχητικών Dassault Aviation SA Rafale, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει και τέσσερις νέες φρεγάτες, πρόσθετους πυραύλους και νέα ελικόπτερα και να προσθέσει 15.000 στρατιώτες στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών της την επόμενη δεκαετία», μεταδίδει το Bloomberg, επισημαίνοντας την εγγύτητα Ελλάδας και Γαλλίας και την ικανοποίηση με την οποία η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί χαιρέτισε την πρόθεση της Αθήνας να αγοράσει Rafale.

ΑRD

«Η Ελλάδα εξοπλίζεται», αναφέρει το πρώτο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ARD. «Εν μέσω των εντάσεων με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα ανακοίνωσε νέες εξοπλιστικές αγορές και ενίσχυση του δυναμικού των ενόπλων της δυνάμεων. Η χώρα θέλει να αγοράσει κι άλλα μαχητικά και φρεγάτες. Στο μεταξύ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε «να μην τα βάζουν με τον τουρκικό λαό», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε ότι η Τουρκία «απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης» και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».

Le Parisien

«Σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας: Η Αθήνα ανακοινώνει την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale», τιτλοφορεί το άρθρο της η γαλλική εφημερίδα σημειώνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την εγγύτητά του με το Παρίσι, την ώρα που κλιμακώνεται η σύγκρουση με την Τουρκία για κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση προφανώς δεν ελήφθη μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά υπό το φως των πολτικών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Η Ελλάδα ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή της να αγοράσει 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία. Σε μια ομιλία, στην οποία κατηγόρησε την Τουρκία ότι θέλει να βλάψει την Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 Rafale (…) τέσσερις φρεγάτες και τέσσερα ελικόπτερα του ναυτικού, αντιαρματικά όπλα, τορπίλες και πυραύλους, και θα χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση τεσσάρων φρεγατών. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στρατολογηθούν 15.000 επιπλέον στρατιώτες.»

La Stampa

«Ελληνοτουρκικές εντάσεις: Η Αθήνα ανακοινώνει την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale, χαίρεται το Παρίσι» σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα. «Η Τουρκία και η Ελλάδα, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, είναι στα μαχαίρια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα διεκδικεί εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που η Αθήνα λέει ότι είναι σε δικά της ύδατα. Κι οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν. Ο Μητσοτάκης τις τελευταίες ώρες κατηγόρησε την Τουρκία ότι “απειλεί” τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και ‘θέτει σε κίνδυνο’ την περιφερειακή ασφάλεια. ‘Χρειάζονται διάλογος, αλλά όχι με το πιστόλι στον κρόταφο’, είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον Μακρόν να μην τα βάζει με την Τουρκία. (…) Η ένταση κλιμακώνεται εδώ και εβδομάδες, από τις 10 Αυγούστου που η Τουρκία έστειλε ερευνητικό σκάφος συνοδεία πολεμικών σε διαφιλονικούμενα ύδατα, η Αθήνα αντέδρασε στέλνοντας με τη σειρά της πολεμικά πλοία για να υπερασπιστούν τις θαλάσσιες περιοχές της. Το θέμα κυριάρχησε στη σύνοδο MED7 στο Αιάκειο και ολόκληρος ο φάκελος (μαζί με εκείνον των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην περιοχή) θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Η ΕΕ επιζητεί τον διάλογο (υπάρχει και μια πρόταση διαμεσολάβησης από την Ιταλία και την Ισπανία) απειλώντας με κυρώσεις, αλλά το χάσμα στις θέσεις δεν γεφυρώνεται», σημειώνει η La Stampa.

Δείτε ακόμη
Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Ποιοι θα δουν διπλή αύξηση στον μισθό τους
Αγορά Rafale: Η πρώτη αντίδραση της Γαλλίας για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: “Πακέτο” 12 οικονομικών μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ
Rafale, φρεγάτες, νέα οπλικά συστήματα – Σχέδιο αυτοπεποίθησης στην Άμυνα
Καραμανλής: Περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους – Πώς θα γίνει η επέκταση της περιφερειακής Υμηττού
Στο Καστελόριζο η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις