Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εξαγγελίες ΔΕΘ 2020: Ποιοι θα δουν διπλή αύξηση στον μισθό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγγελίες ΔΕΘ 2020: Ποιοι θα δουν διπλή αύξηση στον μισθό

Εξαγγελίες ΔΕΘ 2020: Τα κέρδη για εργαζομένους και εργοδότες από τις οικονομικές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πώς ένας εργαζόμενος θα δει ακόμη και πάνω από 30 ευρώ τον μήνα στον μισθό του.

Εξαγγελίες ΔΕΘ 2020: Διπλή αύξηση στον μισθό τους θα δουν από την 1/1/2021 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και “παγώνει” για έναν χρόνο η εισφορά αλληλεγγύης. Σημαντικό όμως το κέρδος και για τον εργοδότη ο οποίος θα έχει σαφώς μικρότερο μισθολογικό κόστος για τους εργαζόμενους που απασχολεί ήδη αλλά και γι’ αυτούς που θα προσλάβει από εδώ και στο εξής. Τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το theTOC, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργούδείχνουν ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να δει τον μισθό του να αυξάνεται από την 1/1/2021 ακόμη και πάνω από 30 ευρώ τον μήνα.

“Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει, καταρχάς, για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ένας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος, με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ”.

Τι σημαίνει: Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ετησίως θα δει αύξηση στις καθαρές αποδοχές του οι οποίες θα κυμαίνονται από λίγα ευρώ -3,14 ευρώ τον μήνα κερδίζει ένας εργαζόμενος με καθαρές αποδοχές 1000 ευρώ- και θα φτάνουν έως και τα 105,4 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενο με αποδοχές 3000 ευρώ τον μήνα. Ο πίνακας αποτυπώνει το ετήσιο και το μηνιαίο όφελος ανάλογα με το ύψος των αποδοχών

Η νομοθετική ρύθμιση που θα εξειδικεύει το συγκεκριμένο μέτρο, θα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο πρωθυπουργός μίλησε για στοχευμένη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφήνοντας εκτός και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Επίσης, μένει να φανεί τι θα γίνει με τους έχοντες εισοδήματα από ακίνητα ή μερίσματα επιχειρήσεων και τι θα γίνει με αυτούς που έχουν εισοδήματα από δύο πηγές. Η ψήφιση της διάταξης θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου για να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2021.

“Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ, θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Αλλά και το κόστος της επιχείρησης θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά ταυτόχρονα, ανοίγει και ο δρόμος για νέες προσλήψεις, από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα ενισχυθεί”.

Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι επιπρόσθετη της μείωσης του 0,9% που έχει γίνει από την 1η Ιουνίου 2020 καθώς ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα αφαιρεθούν από το σημερινό επίπεδο του 39,7%. Μένει να ξεκαθαρίσει αν και αυτή η μείωση θα έχει ημερομηνία λήξεως (φαίνεται ότι θα πρόκειται για μια ακόμη ρύθμιση με εφάπαξ χαρακτήρα και ημερομηνία λήξεως την 31/12/2021 για να μην σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα προχωρά σε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα) αλλά και ποια είναι η αναλογία ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Από το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι οι δύο μονάδες θα αφορούν στον εργοδότη και η μία μονάδα στον εργαζόμενο. Με αυτό το δεδομένο, για έναν μεικτό μισθό 1300 ευρώ, θα προκύψει αύξηση καθαρών αποδοχών κατά 13 ευρώ για τον εργαζόμενο και μείωση του εργοδοτικού κόστους κατά 26 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Να σημειωθεί ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνδυάζονται με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, το συνολικό όφελος για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα από τον συνδυασμό μειωμένων εισφορών και παγώματος εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι το εξής:

1. Για μεικτό μισθό 1000 ευρώ, συνολικό όφελος για τον εργαζόμενο 140 ευρώ τον χρόνο

2. Για μεικτό μισθό 1400 ευρώ τον μήνα, συνολικό όφελος για τον εργαζόμενο 245 ευρώ τον χρόνο ή περίπου 17,5 ευρώ τον μήνα.

3. Για μεικτό μισθό 1600 ευρώ τον μήνα, συνολικό όφελος 22,7 ευρώ για τον εργαζόμενο ανά μήνα ή 317 ευρώ τον χρόνο

4. Για μεικτό μισθό 1850 ευρώ τον μήνα συνολικό όφελος 29,2 ευρώ για τον εργαζόμενο ανά μήνα ή 408 ευρώ τον χρόνο.

“Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το Κράτος θα καλύπτει -και απευθύνομαι εδώ ειδικά στους εργοδότες- επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του, με το μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δε θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, τότε θα επιδοτείται με ακόμα 200 ευρώ επιπλέον, μηνιαίως. Η ρύθμιση μεταφράζεται -ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω- σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Αντιστοίχως, το όφελος είναι σχεδόν 4.000 ευρώ για έναν μισθό 1.200 ευρώ. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον άνεργο, αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα, από την επιδότηση της ανεργίας, να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας”.

Η αγορά θα περιμένει τις λεπτομέρειες του προγράμματος και κυρίως τις υποχρεώσεις που θα ισχύουν για όσους κάνουν προσλήψεις μέσω του προγράμματος επιδότησης “μαμούθ”. Το δεδομένο είναι ότι ο εργοδότης θα επιβαρύνεται για έναν μισθό που θα κινείται στα όρια του αφορολόγητου μόνο με τα “καθαρά” που θα πληρώνει στον εργαζόμενο ή το πολύ με την παρακράτηση φόρου δεδομένου ότι και η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει παγώσει. Δηλαδή, μια πρόσληψη εργαζόμενου με μεικτό μισθό 1000 ευρώ θα σημαίνει για τον εργοδότη:

1. Ότι δεν θα αποδίδει στο κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο ύψους 143 ευρώ (αυτό θα είναι το ποσό από τις αρχές του χρόνου αν οι εισφορές των εργαζόμενων μειωθούν κατά μια μονάδα)

2. Ότι δεν θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη συνολικού ύψους 223,3 ευρώ τον μήνα

3. Ότι θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ τον μήνα αν ο εργαζόμενος είναι πρώην μακροχρόνια άνεργος και

4. Ότι δεν θα αποδίδει εισφορά αλληλεγγύης στο κράτος παρά μόνο εισφορά αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις