Επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Στοιχεία για τις παράνομες και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες και καταγγελία ότι την Άγκυρα με τις πράξεις της απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, περιλαμβάνει η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστολή, την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Γενικό Γραμματέα την περασμένη εβδομάδα, με την παράκληση να την προωθήσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας.
Σε αυτήν αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και με επίσημο τρόπο από τον πρωθυπουργό το ναυτικό επεισόδιο με την σύγκρουση των δύο φρεγατών, της “Λήμνος” και της “Kemal Reis”, όπου ο πρωθυπουργός μιλά για παραβίαση των κανόνων ναυτιλίας. Ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, καθώς το περιστατικό δεν ήταν σκόπιμο. Η ελληνική πλευρά, όπως γράφει, κράτησε το περιστατικό εμπιστευτικό, ωστόσο, αυτό παρουσιάστηκε από τα τούρκικα μέσα και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο με παραμορφωμένο τρόπο, ενώ η Άγκυρα εξέδωσε την επομένη δυο ακόμα ΝAVTEX.
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή δηλώνει ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να ανέχεται την παραβατικότητα της Τουρκίας, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και δηλώνει προσηλωμένος στην συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα να βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων.
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα σκέφτεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά: “Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής”.
https://www.youtube.com/watch?v=v70NxxiMhQU