Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά, κορονοϊός – Όλα όσα είπε
ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΔΕΘ

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά, κορονοϊός – Όλα όσα είπε

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός - Κατηγορηματικό «όχι» στην αποστρατικοποίηση των νησιών- Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών η μόνη διαφορά μας - Στα μέσα του 2021 τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020: Την συνέχιση της αποκλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο αναμένει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε την αποχώρηση του “Oruc Reis” ως ένα θετικό βήμα τονίζοντας πως “ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων”. Παράλληλα δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερνογάν και αυτό – όπως είπε – δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. “Πιστεύω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι πάντα καλύτερα ο διάλογος από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται κανείς” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διάλογος μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αν η Άγκυρα εξακολουθήσει να αποφεύγει τις προκλήσεις τότε η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο για το θέμα τις οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. “Η επιστροφή του “Oruc Reis” είναι ένα θετικό πρώτο βήμα και πρέπει να έχει συνέχεια. Θέλω να ελπίζω ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο γύρο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την μία και μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης πρώτος, εγώ θα καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου. Ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις χωρίς μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κι στήριξε τις ελληνικές θέσεις” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική πλευρά δεν προκάλεσε την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και ποτέ ο ίδιος δεν επιτέθηκε στον προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν. “Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στην φωτιά και επέλεξα να μην ακολουθήσω την φραστική ένταση και δεν επιτέθηκα ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο. Ασκήσαμε ενεργή διπλωματική πολιτική, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν”.

Για το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας δεν επιθυμεί την επιβολή μέτρων, ωστόσο η λίστα για τις κυρώσεις θα συνεχίσει να υπάρχει στο τραπέζι όποιες και αν είναι οι εξελίξεις προκειμένου να είναι ένα μέτρο αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας.

Ανοιχτή η σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Όσον αφορά την συμφωνία του Βερολίνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε μα κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας, τονίζοντας πως ήταν ενήμερος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο διπλωματικός του σύμβουλος. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να δείξουν υπευθυνότητα και να αποφεύγουν τις κορώνες και τους ακραίους χαρακτηρισμούς για τα εθνικά θέματα. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τονίζοντας με νόημα πως σε αυτή την συζήτηση κρατούνται πρακτικά.

“Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε και του διπλωματικού εκπροσώπου. Δεν θυμάμαι να έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο όταν συναντούσε τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν υπήρξε καμία συμφωνία στο Βερολίνο, ήταν τα πρακτικά της συζήτησης, μακριά από εμάς τα περί μυστικής διπλωματίας. Απαιτώ να υπάρχει υπευθυνότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς λέγονται στις συναντήσεις ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με ενοχλεί πάρα πολύ όταν αυτό το κλίμα στην συνέχεια μακριά οι κορώνες από τα εθνικά θέματα”.

Δεν μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των εξοπλιστικών, στην αμυντική συμφωνία με την Γαλλία αλλά και στην πρόσληψη 15 χιλιάδων οπλιτών που θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως από τα 18 Rafale που θα πάρει η χώρα μας τα 6 θα είναι καινούρια και 12 μεταχειρισμένα.

Τα πρώτα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη θα έρθουν στην χώρα μας θα έρθουν στα μέσα του του 2021 και η παράδοση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022. Παράλληλα με την άφιξη των Rafale θα αρχίσει η απόσυρση των Mirage. Όσον αφορά τις 4 φρεγάτες η αγορά τους θα γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία καθώς θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές από διάφορες χώρες. “Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο με την Γαλλία για την αμυντική συμφωνία. Ωστόσο ρήτρα αμυντικής συνδρομής υπάρχει και με την Ε.Ε. και εύχομαι να μην χρειαστεί η χώρα να την χρησιμοποιήσει”. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τα όσα γινόντουσαν στο παρελθόν με τα εξοπλιστικά τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει “σε μια κούρσα εξοπλισμών” ωστόσο σημείωσε πως η οικονομία αντέχει τις συγκεκριμένες προμήθειες που θα γίνουν σε βάθος δεκαετίας.

Στο τραπέζι η υποχρεωτική στράτευση στα 18

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση συζητά το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 “είναι κάτι που συζητάμε με το υπουργείο Άμυνας, θα διευκόλυνε πολύ των προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων. Είναι όμως κάτι για το οποίο δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις το συζητάμε”. Όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν πρόκειται να επιμηκυνθεί πάνω από τους 12 μήνες.

Οικονομία: Ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Διευκρινήσεις για τις εξαγγελίες που αφορούν την στήριξη της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως στόχος είναι η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και του ιδιωτικού τομέα που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια. “Είχε υποστεί τα πάνδεινα η μεσαία τάξη από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και εμείς ακούσαμε παράπονα και γι’ αυτό τον λόγο προχωράμε σε αυτές τις αποφάσεις προκειμένου να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες για το 2021 γίνεται το πρώτο βήμα για την πλήρη κατάργησή της. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το πρόγραμμα γέφυρα για τα στεγαστικά δάνεια. Επίσης δεσμεύτηκε πως δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός για την πρώτη κατοικία το 2020 με στόχο άμεσα να υπάρξει νόμος για το επίμαχο ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές επιπτώσεις που υπάρχουν στην οικονομία λόγω της πανδημία τονίζοντας πως η ύφεση είναι παγκόσμια “δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη” είπε χαρακτηριστικά.

Οι 100.000 θέσεις εργασίας

Όσον αφορά την ανεργία και την επιδότηση 100 χιλιάδων θέσεων εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο στόχος είναι “να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Το σχέδιο μας καλύπτει πλήρως εργοδοτικές εισφορές για ένα 6μηνο, προφανώς πρέπει να δούμε τι θα γίνει μετά, να υπάρχει εγγύηση για μακροχρόνια εργασία κίνητρο 250 ευρώ”.

Μέσα στις επόμενες ημέρες όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπάρξουν διευκρινήσεις από το υπουργείο Εργασίας. “Το πρόγραμμα αυτό έχει σημασία γιατί υπάρχει πρόβλημα ως προς την φορολόγηση εργασίας, πρωτίστως για εργοδότες, για αυτό επιλέξαμε να μειώσουμε συνολικά εισφορές, να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική, για εργαζόμενους αλλά κυρίως εργοδότη. Κυνηγάμε πολύ την μαύρη κ αδήλωτη εργασία”.

Κορονοϊός: Έτοιμα να ανοίξουν τα σχολεία

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν με ασφάλεια τους μαθητές. “Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δίνει δωρεάν μάσκες και δεν ήταν κάτι εύκολο”. Όσον αφορά την χρήση μάσκας τόνισε πως είναι κάτι που ζήτησαν οι ειδικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας. “Ξέρω πως δεν είναι ευχάριστο να περνάς όλοι την μέρα με την μάσκα. Αυτό μας λένε οι ειδικοί και καλώ όλους να συμμορφωθούν. Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθούν τόσε πρόσθετες αίθουσες, όπως δεν θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το σχολικό ωράριο γιατί θα δημιουργούσαμε προβλήματα στις οικογένειες. Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το ενδεχόμενο κρουσμάτων στα σχολεία”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στα σενάρια της συνωμοσιολογίας τα οποία – όπως είπε – τα υποστηρίζουν λίγοι “Ο Κορονοϊός είναι μια πραγματικότητα και έχω ευθύνη να κάνω ότι μπορώ για να αποτρέψω τις όποιες αντιδράσεις είτε με την πειθώ είτε με μέτρα για να προστατέψω τη δημόσια υγεία”.

Μητσοτάκης: Θα κάνω πρώτος εγώ το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν τελικά όχι ένα, αλλά περισσότερα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά στους επόμενους 6 μήνες. Αλλά ακόμα κι αν υπάρξουν καθυστερήσεις η ελληνική πολιτεία θα είναι έτοιμη να το διαχειριστεί. Διευκρίνισε ότι δεν είναι τόσο ο χρόνος της κυκλοφορίας των εμβολίων στην αγορά, όσο το να πεισθούν οι πολίτες να το κάνουν.

“Αν πρέπει για λόγους συμβολικούς, θα το κάνω πρώτος εγώ και η οικογένειά μου με χαρά”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι είναι ασφαλές και απαραίτητο.

“Με τη βοήθεια των επιστημόνων μας, που είναι ειδικοί και πειστικοί πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα”, τόνισε.

Μεταναστευτικό: Μόνιμο κέντρο στην Λέσβο

Για το μεταναστευτικό και τα όσα συνέβησαν στην Μόρια ο πρωθυπουργός μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως τα όσα έγιναν θα πρέπει είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή. Να επαναδραστηριοποιήσουμε την Ευρώπη που θα καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο πιστοποίησης και ελέγχου στην Λέσβο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να φτιάξουμε ένα καταυλισμό που δεν είχε σχέση με την Μόρια.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα πως θα δημιουργηθεί μόνιμο κέντρο. Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι. Ζήτησα από την Ευρώπη να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. πιστεύω ότι υπάρχει θετική αντίδραση, θα τρέξουν και γρηγορότερα οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες. Θέλω να εξάρω την προσπάθεια της Καγκελαρίου για τις προσπάθειες στο προσφυγικό. Να γίνει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις