Ελληνικά νησιά - Τουρκία: «Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
Ελληνικά νησιά – Τουρκία: Με φόντο το Καστελόριζο επέλεξε να απαντήσει στην επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στο ακριτικό νησί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», χαρακτήρισε όχι μόνο «προκλητική» την επίσκεψη της Ελληνίδας προέδρου στο Καστελόριζο, αλλά αμφισβήτησε ακόμη και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εγείρεται από επίσημα κυβερνητικά τουρκικά χείλη αίτημα προς την Ελλάδα για συζήτηση επί της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο. «Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε παράλληλα την «ενόχλησή» του από την επίσκεψη της Ελληνίδας προέδρου στο Καστελόριζο, «λες και δεν υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν», όπως σχολίασε. «Να, πόσο κοντά είναι σε εμάς τα νησιά. Αν απλώσουμε το χέρι μας, το Καστελόριζο –που λέει ο λόγος- το ακουμπάμε. Σαν να μην υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν, έρχονται συνέχεια στο Καστελόριζο και φυσικά η τουρκική κοινή γνώμη ενοχλείται και όλα αυτά τα βλέπουμε ως προκλητικά. Υπάρχουν πολλά νησιά που ανήκουν στους Έλληνες γείτονές μας. Όλο εδώ έρχονται, για να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Αυτά, φυσικά, μας ενοχλούν, την τουρκική κοινή γνώμη μας. Τα βλέπουμε ως προκλητικά και θρασεία. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται αυτά, δεν επιθυμούμε να γίνονται αυτά τα πράγματα», δήλωσε.
«Η Ελλάδα με προκλητικές επισκέψεις και ασκήσεις βλάπτει τη γαλήνη και τη σταθερότητα. Θέλουμε τα προβλήματά μας εδώ να επιλυθούν ειρηνικά. Αν κι εμείς το λέμε, δυστυχώς η ελληνική πλευρά συνεχίζει να φέρνει στρατιώτες από και προς τα νησιά». Για τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί το συγκεκριμένο νησί να αποκτήσει ΑΟΖ 40 χιλιάδων χλμ. «Καλούμε όλους να σκέφτονται λογικά», συνέστησε.
Αποστρατικοποίηση και διάλογος
Ο Χουλουσί Ακάρ επανάφερε και το θέμα της αποστρατικοποίησης 18 –αυτή τη φορά (πριν ήταν 16 από 23)- νησιών του Αιγαίου, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει ακολουθεί τις συνθήκες και τα νομικά δεδικασμένα και να μην επιφέρει τετελεσμένα «Η Ελλάδα στρατικοποίησε κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών 18 νησιά. Η Ελλάδα με αυτά τα βήματα κλιμακώνει την ένταση και καταστρέφει τον αμοιβαίο διάλογο. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει στην άκρη τις εντάσεις και τις προκλητικές συμπεριφορές. Πρέπει να ανοίξουμε το κανάλι του διαλόγου “προτού αρχίσει να χιονίζει στα βουνά”. Όλοι πρέπει να δουν ότι αυτός είναι ένας πολύ πιο υγιής και λογικός τρόπος», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι «κατ’ εμάς η ένταση δεν βοηθά κανέναν», ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο με την Ελλάδα. «Τα προβλήματα πρέπει να συζητηθούν με ειλικρίνεια και χωρίς όρους».
Δεν διστάζουμε μπροστά στο διάλογο γιατί έχουμε δίκιο
Για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στα προβλήματά μας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες». Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επέμεινε επίσης στην πραγματοποίηση μίας νέας, τέταρτης, απευθείας συνάντησης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών, τονίζοντας ωστόσο το δίκιο της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τέταρτη συνάντηση. Θέλουμε οι Έλληνες γείτονές μας να έρχονται και να μιλάμε, όποτε θέλουν, και να τα βάζουμε όλα κάτω. Δεν διστάζουμε μπροστά στο διάλογο γιατί έχουμε δίκιο», είπε.
Προγραμματισμένη… απόσυρση
Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.
«Το θέμα με το Oruc Reis έχει ως εξής θα μπορούσαμε να πούμε: Εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των αρμόδιων υπουργείων, βρίσκεται σε μία προγραμματισμένη δραστηριότητα. Και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, θα γίνονται μπρος πίσω κινήσεις. Επ’ ουδενί δεν τίθεται θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας και του δίκιου μας εκεί. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη δραστηριότητα», εξήγησε, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Άγκυρα τις τελευταίες 15 ημέρες.
Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο
Ο Χουλουσί Ακάρ απέφυγε πάντως να σχολιάζει την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο και τη γενικότερη στάση ΗΠΑ στο ζήτημα της Ανατολικής. Μεσογείου. Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρκέστηκε να πει ότι «είμαστε αρκετοί από μόνοι μας», θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν έχει ανάγκη τη στήριξη ενός διεθνούς παράγοντα.
Για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι «δεν θα μας οδηγήσει σε ειρήνη και λύση αλλά σε μη λύση. Δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας».
Μακρόν: Επικεφαλής των προκλήσεων
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατονόμασε τον Μακρόν ως «επικεφαλής των προκλήσεων» στην ανατ. Μεσόγειο. «Ο Μακρόν κατευθύνει την Ελλάδα στις προκλήσεις. Οι Έλληνες γείτονές μας δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στην προκλητικότητα του Μακρόν. Είναι σαφές ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται υπό την ηγεσία του Μακρόν δεν έχουν αποτελέσματα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει ο μεζές στις επιχειρήσεις αυτοδιάσωσης του Μακρόν. Είναι πλέον σαφές ότι οι κινήσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν έχουν σκοπό το εμπορικό κέρδος. Τον εαυτό του βοηθά με τα χρήματα που θα λάβει από την Ελλάδα», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας την αγορά γαλλικών μαχητικών από την Αθήνα. «Πρόσφατα η Ελλάδα ξεκίνησε έναν αγώνα εξοπλισμών με την πρόκληση και την ενθάρρυνση της Γαλλίας», ανέφερε.
«Οι δηλώσεις Μακρόν σχετικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν διαβάλουν τον πρόεδρό μας. Αυτές οι προσπάθειες διαβολής δεν έχουν καμία επίδραση ή αξία για το ευγενές μας έθνος. Υπάρχει μια προσπάθεια να αποκτήσει ρόλο ο Μακρόν. Δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης εδώ. Μιλάτε για εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ και την επόμενη μέρα ελπίζετε ότι το ΝΑΤΟ θα σας βοηθήσει. Έχει περάσει πολύ νερό κάτω από τη γέφυρα. Είναι σαφές ότι οι πολιτικές Μακρόν έχουν χρεοκοπήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
https://www.youtube.com/watch?v=bd8L0aqtTZ0&feature=emb_logo