Σακελλαροπούλου Καστελόριζο: Ως «μια νέα προκλητική ενέργειας της Ελλάδας» στην Ανατολική Μεσόγειο μεταφράζουν στην πλειοψηφία τους τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης την επίσκεψη της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού. Μάλιστα όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, η επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο ακριτικό νησί έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα κάνει «προσπάθειες αποκλιμάκωσης» της έντασης στην περιοχή. Αρχικά, η εφημερίδα Ηurriyet κάνει λόγο για «προκλητική κίνηση από την πρόεδρο της Ελλάδας» στο δημοσίευμά της. «Η Ελλάδα λίγο πριν από την κρίση είχε στην ημερήσια διάταξη τη συχνή αποστολή στρατευμάτων στο νησί Καστελόριζο της ανατολικής Μεσογείου. Μετά την εξέλιξη αυτή, ακολούθησε μία νέα προκλητική κίνηση από την Πρόεδρο της Ελλάδας», αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, ενώ τονίζεται και η στάση πολλών ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης που χαρακτηρίζουν την επίσκεψη «συμβολική».
«Η Ελλάδα πρόσφατα απέστειλε στρατεύματα στο νησί Καστελόριζο, όπως παρατηρήθηκε στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Καστελόριζο. Η Σακελλαροπούλου, που βρέθηκε στο νησί για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με την ονομασία «77η επέτειος της απελευθέρωσης του Καστελόριζου» δήλωσε πως το νησί έχει «υψηλή στρατηγική σημασία για την Ελλάδα», γράφει με την σειρά της η εφημερίδα Yeni Safak.
Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah η οποία κάνει λόγο για «μια προκλητική κίνηση από την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα προσγειώθηκαν στρατιώτες στο νησί Καστελόριζο και τώρα η Πρόεδρος της Ελλάδας». «Η Σακελλαροπούλου πήγε στο Καστελόριζο για να συμμετάσχει στη λεγόμενη τελετή απελευθέρωσης του νησιού, με ελικόπτερο του στρατού και συνοδευόμενη από 4 αεροσκάφη F-16, τα οποία όμως δεν μπορούν να πετούν στην περιοχή σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της.
Ενοχλήθηκε ο Ακάρ για την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο
Την ίδια ώρα, με νέες δηλώσεις του από το Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ προκάλεσε την Αθήνα σημειώνοντας πως “τα 18 στρατιωτικοποιημένα νησιά της Ελλάδας παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, κλιμακώνοντας την ένταση και καταστρέφοντας τον αμοιβαίο διάλογο“. Μάλιστα, εξέφρασε την ενόχλησή του για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο. “Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Καστελόριζο σαν να μην έχουν άλλο νησί για γιορτή. Τέτοιες κινήσεις μάς ενοχλούν“.
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε πως “η Ελλάδα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις κινήσεις που προκαλούν ένταση και τις εριστικές συμπεριφορές”. Κατόπιν επανέλαβε πως “είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και είμαστε υπέρ των ειρηνικών πολιτικών διευθετήσεων”. “Οι προκλητικές κινήσεις δεν βοηθούν κανέναν, ειδικά την Ελλάδα”, συμπλήρωσε. Όσον αφορά την αποχώρηση του Oruc Reis, ο Ακάρ υποστήριξε πως “θα συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας”.
Από τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Ακάρ δεν έλειψε ο Μακρόν, τον οποίο κατηγόρησε πως παρασύρει τον ελληνικό λαό. “Οι Έλληνες δεν πρέπει να παρασύρονται από τις προθέσεις του Μακρόν και να μη γίνουν μεζές στις προσπάθειες αυτο-διάσωσης του Γάλλου προέδρου”.
Νωρίτερα, ζητούσε διάλογο με την Ελλάδα μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. “Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν”. Και συνέχισε λέγοντας πως “περιμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας (σ.σ: την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια), ώστε να ξεκινήσουμε τον διάλογο”.
Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, ούτε σε εκφοβισμούς
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέφτηκε σκάφη του Λιμενικού, καθώς και την πυραυλάκατο «Μυκόνιος». Κατά την παρουσία της εκεί, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση με αποδέκτη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς απειλείται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Η χώρα μας ακολουθεί τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, ούτε σε εκφοβισμούς. Ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού είναι παράδειγμα για όλους μας. Συμβολίζουν την ενότητα του λαού μας και την προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική συζήτηση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική, για το κοινό συμφέρον όλων των λαών της περιοχής.
Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου. Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η επάνοδος στην ηρεμία και την ομαλότητα». Στη συνέχεια με πλωτό σκάφος του Λιμενικού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στη νήσο Ρω και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της Δέσποινας Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω).