Νέα μέτρα στην Αττική: Μονόδρομος μοιάζει η ανάληψη νέων μέτρων κατά του κορονοϊού στην Αττική, με βάση την επιδημιολογική της εικόνα - Ο σταθερά τριψήφιος αριθμός ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι αναζητούν τρόπους ανάσχεσης της διασποράς.
Νέα μέτρα στην Αττική: Με τα κρούσματα κορονοϊού να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στην Αττική, καθώς σχεδόν καθημερινά ξεπερνούν τα 100, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Από το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δώσει το στίγμα της αυστηροποίησης των μέτρων κατά του κορονοϊού που θα πάρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους λοιμωξιολόγους να της καταθέσουν έναν κατάλογο με μέτρα για να μπλοκαριστεί ο ιός.
«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το άνοιγμα των σχολείων και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές όπως η Πέλλα και η Αττική ανησυχούν την κυβέρνηση. Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν κατάλογο με κλιμάκωση μέτρων αν χρειαστεί. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών. Οι αποφάσεις για την μερική ή ολική εφαρμογή αυτών των μέτρων θα ληφθούν σήμερα από την κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο κόκκινο με τα κρούσματα να ξεπερνούν σταθερά τα 100 ανά ημέρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, σε συνδυασμό και με το άνοιγμα χθες των σχολείων. Την κατάρτιση της λίστας ζήτησε από τους επιστήμονες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παραδόθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα
Στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνεται η αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, με εξαίρεση τους θερινούς. Επίσης, επανέρχονται μέτρα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού στις λαϊκές αγορές και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις όπου προκρίνεται και η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ατόμων. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθούν τα άτομα ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση στους καλεσμένους κοινωνικών εκδηλώσεων, που μέχρι σήμερα είναι 50.
Ανησυχία για τις εικόνες στα ΜΜΜ
Ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν και οι εικόνες συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς. Στον Δημόσιο τομέα ήδη ισχύει το κυλιόμενο ωράριο προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση στις ώρες αιχμής και θα δοθεί παράταση του μέτρου για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο. Υποχρεωτική θα καταστεί η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ενώ από την κυβέρνηση έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους.
Για την Αττική εξετάζεται η επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε επίπεδο δήμων, ανάλογα την επιδημιολογική επιβάρυνση που καταγράφει ο ΕΟΔΥ. Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Στις 10 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε η επιτροπή και στην συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την σταδιακή ή άμεση υλοποίηση του συνόλου των μέτρων που πρότεινε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής
H Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας από τις αρχές της, στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται καθώς στο λεκανοπέδιο κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Μάλιστα, από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά η κυκλοφορία του κορωνοϊού αυξήθηκε όπως και ο ρυθμός επιστροφής των εκδρομέων από την υπόλοιπη χώρα προς την Αττική. Από την αρχή της επιδημίας στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο το 1/3 αυτών έχουν καταγραφεί μέσα στις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα, με τα 125 να είναι διαπιστωμένο ότι σχετίζονται με συρροές.
Μάλιστα, τις 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, με τον αριθμό θλιβερό ρεκόρ της μέχρι τώρα περιόδου του Σεπτεμβρίου να τον κατοχυρώνει η 11η Σεπτεμβρίου, με 158 κρούσματα. Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς που γίνονται με αμείωτο ρυθμό.
Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσότεροι από 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.
Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ήταν 415 και από αυτούς οι διασωληνωμένοι ήταν 44. Την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Καταγράφεται αύξηση κατά 100 ασθενείς κάθε εβδομάδα στα νοσοκομεία, ενώ στους διασωληνωμένους η αύξηση είναι ακομη πιο δυναμική, κατά 7 ασθενείς την πρώτη εβδομάδα του μήνα και κατά 20 τη δεύτερη. Μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν τριπλασιάστηκε! Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών βρίσκεται στο Σωτηρία, νοσοκομείο που μαζί με τον Ευαγγελισμό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.