Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά – Γερμανία: Πιέσεις για διάλογο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΛΕΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

Ελληνοτουρκικά – Γερμανία: Πιέσεις για διάλογο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ελληνοτουρκικά - Γερμανία: Στο επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοεί ειλικρινά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά – Γερμανία: Η Γερμανία εντείνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και μάλιστα, ει δυνατόν, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, μεταδίδει η «Milliyet». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Βερολίνο ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την τουρκική πλευρά να στέλνει το μήνυμα ότι θα καθίσει στο τραπέζι αρκεί να μην υπάρξουν «προκλήσεις».

Aν και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε χθες νέα πυρά κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV και υποστήριξε αναφορικά με την επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια ότι «δεν είναι βήμα πίσω» και ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει τις έρευνες», το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ήταν «να μη χάσουν η Ελλάδα και οι χώρες της ΕΕ την ευκαιρία που δίνεται στη διπλωματία, κάνοντας τα ανάλογα βήματα».

Όπως μεταδίδει η «Milliyet», Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε συνομιλίες τους να μη χαθεί άλλος χρόνος στη διπλωματική πρωτοβουλία και το Βερολίνο επιδιώκει να γίνουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια σε υψηλότερο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Αγκυρα φέρεται να μην αντέδρασε αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι θα καθίσει στο τραπέζι «για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και προκαταλήψεις» και χωρίς τη συμμετοχή της Γαλλίας κι ότι αν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαδικασία, θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Βερολίνο, όπως και την προηγούμενη φορά.

Κυρώσεις: Ο Τσαβούσογλου παίζει το χαρτί του προσφυγικού

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου θα τεθεί και το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το θέμα των πιθανών κυρώσεων, έπαιξε το χαρτί του προσφυγικού στις χθεσινές του δηλώσεις, σημειώνοντας: «Δεν περιμένω απόφαση για κυρώσεις, αλλά ίσως υπάρξει. Έχουν γίνει παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν. Εμείς έχουμε αποφασίσει να μην εμποδίσουμε τους μετανάστες να πάνε στην Ευρώπη και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει».

Συνετίζεται ο Ερντογάν;

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική του καταλόγου των περιοριστικών μέτρων κατά της Άγκυρας, καθώς βάσει της ανάγνωσης, που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου η συγκεκριμένη απειλή σε συνδυασμό με τις συστηματικές πιέσεις, που ασκήθηκαν μέσω της γερμανικής διαμεσολάβησης και με τις ευχές των ΗΠΑ έδειξαν να συνετίζουν για την ώρα τον Τούρκο πρόεδρο.

Είναι, επίσης, σαφές πως ο Σαρλ Μισέλ, πλήρως ευθυγραμμισμένος με την γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια θα ασκήσει λελογισμένη πίεση προς την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, πιθανώς σε μία πολυμερή διάσκεψη, ακόμη και προ του διημέρου 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Μολονότι η Αθήνα δεν εμφανίζεται κατ αρχήν αρνητική, ζητά κατά πληροφορίες να πειστεί για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και εν προκειμένω προ της επικείμενης Συνόδου, σε κάθε περίπτωση, όμως θέτει τον απαράβατο όρο της συμμετοχής σε μία τέτοια διάσκεψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία.

Όλα αυτά ενόσω οι πιέσεις προς την Άγκυρα κλιμακώνονται, με τελευταία πράξη στο διπλωματικό θρίλερ την τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο – Τσαβούσογλου ένα 48ωρο μετά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, όπου «προέβλεψε» σωστά πως η Τουρκία δεν θα ανανεώσει τη NAVTEX, ανοίγοντας ένα πολύτιμο διπλωματικό παράθυρο, ύστερα από περισσότερο από έναν μήνα αυξανόμενης έντασης στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελορίζου.

Σημαντικό και τα ραντεβού των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Sameh Shoukry, ένα περίπου μήνα μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με το Κάιρο. Ακόμη πιο ενδιαφέρον, πάντως, το δείπνο εργασίας που θα έχει αργότερα το βράδυ με τον Αλβανό ομόλογο του, Έντι Ράμα, καθώς είναι εκπεφρασμένη η βούληση της Αθήνας να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ και με τα Τίρανα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις