Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκορωσία διαδηλώσεις: Πίεση από τον ΟΗΕ στις αρχές της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Πίεση από τον ΟΗΕ στις αρχές της χώρας

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Η κατάσταση στην Λευκορωσία θα είναι αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με την χρήση βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας. Αυξάνεται έτσι η πίεση επί των αρχών της χώρας, την ώρα που συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο παρά την άγρια καταστολή του. Παράλληλα, η κατάσταση στην Λευκορωσία θα είναι αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση για την διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης ελήφθη από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου στο πλαίσιο ψηφοφορίας την διενέργεια της οποίας ζήτησε η Βενεζουέλα. Κατά την ψηφοφορία, 25 χώρες ψήφισαν υπέρ, 2 κατά και 20 απέσχον.

Πληροφορίες συνεχίζουν να δείχνουν ότι υπάρχει μη αναγκαία ή υπερβολική χρήση βίας από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. «Δεδομένου του εύρους και του αριθμού τους, όλες οι καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας θα πρέπει να καταγραφούν και να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, με στόχο την προσαγωγή των αυτουργών στην δικαιοσύνη», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ κατά την έναρξη της 45ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Μεγάλο δάνειο από τη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε στο Σότσι της Μαύρης θάλασσας με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στην πρώτη συνάντησή τους μετά τις αμφισβητούμενες λευκορωσικές προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Εκεί ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα χορηγήσει στην Λευκορωσία δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και πως ο λευκορώσικος λαός θα πρέπει να λύσει την κρίση μόνος του χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Παράλληλα, ο Πούτιν σε δηλώσεις του από τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι, οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση του Λουκασένκο για συνταγματική αναθεώρηση ήταν λογική και έγκαιρη.

 

Η Ρωσία αποσύρει τον στρατό της από τα σύνορα με τη Λευκορωσία

Επίσης, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να αποσύρει η Μόσχα τους εφέδρους της που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορά τους. Κατά τις τετράωρες συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι, ο Λουκασένκο επιβεβαίωσε τη νέα του στρατηγική, να παρουσιάζει τη χώρα του ως προμαχώνα της Ρωσίας απέναντι στη Δύση, ενώ είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προετοιμάσουν τον στρατό τους ώστε «να μπορέσουν να αντισταθούν» σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης. Νωρίτερα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης που αναγκάστηκε να εξοριστεί στη Λιθουανία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αποδοκίμασε τη στάση του Πούτιν. «Λυπάμαι που αποφασίσατε να κάνετε διάλογο με τον σφετεριστή και όχι με τον λαό της Λευκορωσίας», είπε η Τιχανόφσκαγια, η οποία ενεπλάκη στην πολιτική μόλις την περασμένη άνοιξη, μετά τη σύλληψη του συζύγου της. Κατά την άποψή της, κάθε συμφωνία που θα υπογράψει ο Λουκασένκο θα είναι «νομικά άκυρη» επειδή η επανεκλογή του ήταν παράνομη.

Δείτε ακόμη

Κίνα: Lockdown σε ολόκληρη πόλη μετά από τρία κρούσματα COVID-19
Γάλλος στρατιωτικός αναλυτής: Αδύνατον να μην παρέμβει η Γαλλία σε περίπτωση επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας
Οργή στη Βαυαρία: 26χρονη γύρισε από Ελλάδα, έσπασε την καραντίνα και σκόρπισε τον ιό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις