Διασωληνωμένοι Ελλάδα κορονοϊός: Γιατί έκανε λόγο για «ανησυχητική αντοχή» ο Γκίκας Μαγιορκίνης - 64 εισαγωγές μόνο χθες στα νοσοκομεία - 23 διασωληνώθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα.
Διασωληνωμένοι Ελλάδα κορονοϊός: Σε αυξημένο “συναγερμό” βρίσκεται η χώρα, με τα δεδομένα των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων να μην δείχνουν σημεία κάμψης παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, και την επιδημία του κορωνοϊού να παρουσιάζει σημεία ανησυχητικής αντοχής, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την ενημέρωση, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση που διαμορφώνεται ενδέχεται να πιέσει πολύ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, το σύστημα υγείας της χώρας. Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και οργανώνονται για να ανακόψουν την πορεία της επιδημίας, ιδίως στην Αττική.
Προς την κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκαν χθες μια σειρά στοχευμένων μέτρων και περιορισμών για το λεκανοπέδιο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία αναδιοργανώνει εκ νέου τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τους ασθενείς με Covid-19 ακολουθώντας την πεπατημένη της περασμένης άνοιξης όταν ενέσκηψε το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία, είχαν προβληματίσει από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Τον τρέχοντα μήνα έχει σημειωθεί τρεις φορές υψηλός αριθμός κρουσμάτων, πάνω από 300. Χθες ήταν μια από τις αυτές τις φορές, με 310 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Αλλά και θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 197 από τα 296 εγχώρια κρούσματα.
Με αμείωτο ρυθμό οι νέες νοσηλείες
Εχθές καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς έγιναν 64 νέες εισαγωγές. Οι 29 από αυτές έγιναν στον Ευαγγελισμό, κατά την εφημερία του. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που εισήχθησαν για νοσηλεία καταγράφηκε τον τρέχοντα μήνα, την περασμένη Παρασκευή. Εκείνη τη μέρα έγιναν 79 εισαγωγές ασθενών, με τον κύριο όγκο να εισάγεται και πάλι στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο, το νοσοκομείο που σηκώνει μεγάλο βάρος -σημειωτέον την πρώτη περίοδο της πανδημίας είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19- είναι το Σωτηρία.
Σε αυτό νοσηλεύονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 103 ασθενείς, εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι οι 17. Κι αυτό, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υπέρ-εφημέρευση που τους ζητείται όπως υποστηρίζουν να κάνουν.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επιδημία έχει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τρίτης στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ.Γκίκας Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγιορκίνης στην Αττική, όπου κάποιες ημέρες παρατηρούνται τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα. Χθες το λεκανοπέδιο συγκέντρωσε τα 2/3 των συνολικών κρουσμάτων. Ο καθηγητής επισήμανε ότι συχνά οι αναπνευστικοί ιοί δείχνουν «προτίμηση» στα αστικά κέντρα για τη διάδοσή τους.
Τα αστικά κέντρα «είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» υπογράμμισε. Από αυτήν την άποψη τα αστικά κέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας και την ελάττωση της υπερμετάδοσης στον πληθυσμό κι έτσι εξηγείται το πλέγμα μέτρων υπό το οποίο θα βρίσκεται η Αττική μέχρι και το τέλος του μήνα.
Ραγδαία άνοδος στις εισαγωγές στις ΜΕΘ
Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της αντοχής είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος παρουσιάζει διαρκείς αυξητικές τάσεις, χωρίς ίχνη κάμψης, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Μέσα σε μια εβδομάδα από τις 7 ως τις 14 Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν: 23 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.
Από την αρχή του μήνα, 47 ασθενείς με Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι ήταν 64. Ο χθεσινός απολογισμός έκλεισε με 65 ασθενείς διασωληνωμένους απο τους 157 που νοσηλεύονταν σε όλες τις κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων με κορωνοϊό καταγράφηκε στις 5 Απριλίου (93 ασθενείς διασωληνωμένοι).
Το γεγονός ότι ήδη το 60% των διαθέσιμων για κορωνοϊό κλινών ΜΕΘ της Αττικής έχει καλυφθεί προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, δεδομένου ότι καταγράφεται επιβάρυνση σε μια περίοδο που δεν θα χαρακτηριζόταν υψηλού κινδύνου. Πλέον είναι σαφές πως πρέπει να ανακοπεί το συντομότερο δυνατό η μετάδοση του κορωνοϊού και η συνδεόμενη με αυτήν αυξητική τάση στις σοβαρές νοσηλείες, άρα και στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και παράλληλα να δοθεί χρόνος στο υπουργείο Υγείας να οργανώσει το πεδίο των Εντατικών.
Χαρακτηριστική η δήλωση του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά το πρωί της Τετάρτης ότι αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες… Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο. Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας» πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς.
Αυξάνονται οι κλίνες
Ήδη στο υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για covid-19 όπως έγινε και τον περασμένο Μάρτιο. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας για covid-19 είχαν διατεθεί 400 κλίνες ΜΕΘ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση. Σήμερα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι 222 σε ολική τη χώρα, από τις οποίες οι 72 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής.
Στο εξής και σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και του υγειονομικού συστήματος οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς θα διατίθενται και πάλι για τους ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού και θα περιορίζονται για τους άλλους ασθενείς. Ήδη γίνεται συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές ώστε να διακομίζονται ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας στις ΜΕΘ των ιδιωτικών. Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν στις 1200 συνολικά οι ΜΕΘ όλης της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
Πέτσας: «Ορατό το γενικό lockdown – Δεν υπάρχει δίλημμα “οικονομία ή υγεία”»
Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown είναι πάντα ορατό και δεν έχει φύγει από το τραπέζι της κυβέρνησης και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Το ξεκαθάρισε άλλωστε κι ο Στέλιος Πέτσας όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται. Δεν αποκλείουμε τίποτα» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα βάλει ποτέ στη ζυγαριά τη δημόσια υγεία με οτιδήποτε άλλο. «Δεν υπάρχει δίλημμα “οικονομία ή υγεία”». Συνεχίζοντας εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα εκτυλίσσονται στην κοινωνία, αναφορικά με τη διασπορά του ιού και τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Ανησυχούμε να μην ξεφύγει η κατάσταση και πιεστεί το σύστημα υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» επανέλαβε. Καθησύχασε ωστόσο, λέγοντας ότι «τώρα δεν είμαστε εκεί, αλλά στο τραπέζι πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα καθορίσει τις αποφάσεις».
Τα μέτρα που εφαρμόζονται από σήμερα
Με βάση την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της Αττικής, μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ως εξής:
Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Σε ότι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012 που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.
Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.
Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ’ όσον είναι εφικτό.
Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.
Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.
Aντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείεται να χρειαστούν και νέα μέτρα στην Αττική
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος δεν απέκλεισε να χρειαστούν και νέα μέτρα στην Αττική, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αρχικά έδωσε συμβουλές σε περίπτωση αδιαθεσίας και τόνισε ότι πάνω από όλα πρέπει να επικοινωνούμε για οδηγίες με το γιατρό μας. Υπάρχουν επίσης οι τηλεφωνικές συμβουλευτικές γραμμές του ΕΟΔΥ. Κρίνεται χρήσιμο να αναζητηθεί βοήθεια από το ΕΚΑΒ όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός με ρίγος και κυρίως όταν υπάρχει δύσπνοια. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στάθηκε επίσης στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει πιο γενικευμένο «lockdown» στην Αττική. Όπως είπε «υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και την πολιτεία, που αξιοποιεί τις συστάσεις των ειδικών και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις». Είναι στον ίδιο άξονα και οι δύο πλευρές, είπε, και το συνολικό πνεύμα είναι ομόφωνο. «Οι διαφοροποιήσεις είναι σε λεπτομέρειες».
Στο ‘κόκκινο’ η Αττική
Αιτιολογώντας την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στην Αττική, τόνισε ότι «βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού». Υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων». Δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη νέων μέτρων:«ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια».
Κρίσιμο είναι το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς. Τέλος αναφέρθηκε στο τι προβλέπεται σε περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να κλείσουν συνολικά τα σχολεία της χώρας – «θέλω να πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα αναλόγως της εξέλιξης της επιδημίας». Μεγάλη είναι η χρησιμότητα της μάσκας που είναι ένα μέσο προστασίας μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, το οποίο εκτίμησε πως είναι «προ των πυλών» και θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες.