Κακοκαιρία Ιανός – Χαρδαλιάς: Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας “Ιανός”, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προέβη σε έκτακτες ανακοινώσεις. Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε για τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα μεγάλης διάρκειας που θα πλήξουν τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης σε περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, όπως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Στη συνέχεια η κακοκαιρία “Ιανός” θα χτυπήσει πιο ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη. Στην Αττική το φαινόμενο της χτυπήσει την Παρασκευή.
O υφυπουργός κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φιλοξενηθούν ει δυνατόν σε σπίτια συγγενών και φίλων αν στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει πλημμύρες στα σπίτια τους.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη, με αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, σε αστικές και παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.
Οι οδηγίες προς τους κατοίκους περιοχών που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν:
– Όσοι διαμένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφεύγουν την παραμονή τους σε ισόγεια και υπόγεια. Θα ήταν προτιμότερο να φιλοξενηθούν σε σπίτια φίλων.
– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση.
– Μη διασχίζετε ρέματα, χειμάρρους και δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων ή ακόμα και αρκετές ώρες μετά.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, σε συνέχεια του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά στην έκτακτη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης, ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Οι οδηγίες προς τους πολίτες
Να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία Ιανός έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Στην κεντρική και νότια Ελλάδα όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
https://twitter.com/GSCP_GR/status/1306178992286949379?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1306178992286949379%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dcb7145f1731b4c328f8e4d2201854ceaschema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2Fgscp_gr%2Fstatus%2F1306178992286949379image%3D
Καλλιάνος: Η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά
Η κακοκαιρία “Ιανός” αναμένεται να σφυροκοπήσει τη χώρα τις τρεις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “η Αττική πρόκειται να χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία”. Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος γράφει: “Η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία. Χοντρικά αυτές είναι οι περιοχές (εικόνα) που θα επηρεαστούν από την 3ήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών. Όπως καταλαβαίνετε η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου…”.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία “Ιανός”, η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09.
Κύρια χαρακτηριστικά του “Ιανού” θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.
Καταιγίδες και άνεμοι έως 10 μποφόρ για 3 ημέρες
Η ΕΜΥ προβλέπει πως όλο το 24ωρο την Παρασκευή (18.09.2020) οι άνεμοι θα είναι τόσο ισχυροί που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Ο καιρός θα χαλάσει από αύριο, Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή.
Η κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης. Θα ξεκινήσει το… “ταξίδι” της από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
-Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
-Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
-Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Το πεδίο των ανέμων για το επόμενο τετραήμερο, ανά 3ωρο . Απότομες εναλλαγές της διεύθυνσης του ανέμου, λόγω της διέλευσης του βαρομετρικού χαμηλού. Στο video απεικονίζεται ο προβλεπόμενος μέσος άνεμος. pic.twitter.com/k5JdoRM346
— EMY (@EMY_HNMS) September 16, 2020