Τουρκία - ελληνικά νησιά: Το δημοσίευμα του Turkye που αναφέρει ότι "έχουμε το δικαίωμα να μπλοκάρουμε τη διέλευση των ελληνικών καραβιών από τα στενά και θα πολιορκήσουμε τα νησιά, τα οποία στρατικοποιήθηκαν".
Τουρκία – ελληνικά νησιά: Μερίδα του τουρκικού Τύπου εμμένει στην πολεμική ρητορική, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πολιορκία των στρατικοποιημένων ελληνικών νησιών κι επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο Καστελόριζο. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σημειώνει ότι ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, μετά τη συντήρησή του, θα ταξιδέψει νότια του Καστελόριζου και οι έρευνες θα έχουν διάρκεια δύο μηνών. Παράλληλα, αναφέρει ότι “Βάλαμε τη Λωζάνη στο τραπέζι. Η Τουρκία άνοιξε την κάρτα της Λωζάνης απέναντι στην Αθήνα που αυξάνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”.
Συγχρόνως προειδοποίησε την Ελλάδα λέγοντας ότι η Χίος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη, ενώ “επιστρατεύει” παλιά φωτογραφία του πρώην υπουργού, Δημήτρη Αβραμόπουλου μαζί με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου από τη Χίο για να αποδείξει ότι το νησί είναι στρατικοποιημένο. Αντίστοιχα, δημοσίευμα της Turkiye ακολουθεί ακόμα πιο επιθετική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας σε δημοσίευμά του “κλειδί στο Βόσπορο, πολιορκία στα νησιά. Έχουμε το δικαίωμα να μπλοκάρουμε τη διέλευση των ελληνικών καραβιών από τα στενά και θα πολιορκήσουμε τα νησιά, τα οποία στρατικοποιήθηκαν. Να κόψουμε την επαφή τους με την Αθήνα”.
Οι… στόχοι της Τουρκίας
Την ίδια ώρα σε νέες του δηλώσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαρίθμησε τους βασικούς στόχους της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας έναντι μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων, προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού μέσω της εγκαθίδρυσης ενός μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού των κερδών και δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Με σχεδόν απειλητική γλώσσα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε τις απειλές της Άγκυρας για το Καστελλόριζο το οποίο κατονόμασε και με την αυθαίρετη ονομασία που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι. «Μια σειρά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία μέσω της ΕΕ η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοιχτή θάλασσα και στις δικές της θαλάσσιες ζώνες, διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελόριζο που είναι μόνο 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 580 από την ελληνική ηπειρωτική ακτή».
Εκτός από την προσπάθειά του να αποκαλέσει το Καστελόριζο και με το όνομα που θέλουν να του δώσουν οι Τούρκοι, εγγράφοντας προσπάθεια να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία επί της νήσου, ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να δηλώσει ξεκάθαρα ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί για το Καστελόριζο επειδή δεν συμφέρει την Τουρκία.
«Κανένας νόμος ή λογική, ούτε μια βασική αίσθηση δικαίου δεν θα επέτρεπε ένα αντίθετο επιχείρημα» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επαναφέροντας το ψευδοεπιχείρημα ότι η Τουρκία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, όταν η Ελλάδα έχει κατά πολύ μεγαλύτερη ακτογραμμή απ’ αυτήν της Τουρκίας. Η Άγκυρα προσπαθεί να αποκόψει τον υπόλοιπο νησιωτικό κορμό της Ελλάδας από την εξίσωση και συγκρίνει την ακτογραμμή της Τουρκίας μόνο με το Καστελόριζο!
Γιατί η Τουρκία στοχοποιεί το Καστελόριζο
https://www.youtube.com/watch?v=muEt97rxjEk