Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιανός κακοκαιρία: Πλησιάζει στη Δυτική Ελλάδα – “Η θάλασσα θα βγει στον δρόμο”
ΣΠΑΝΙΟ, ΑΚΡΑΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Ιανός κακοκαιρία: Πλησιάζει στη Δυτική Ελλάδα – “Η θάλασσα θα βγει στον δρόμο”

Ιανός κακοκαιρία: Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι μετεωρολόγοι, την ώρα που η κακοκαιρία «Ιανός» - ο μεσογειακός κυκλώνας που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή- κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Ιανός κακοκαιρία: Συναγερμός έχει σημάνει στην κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την κακοκαιρία «Ιανός», που ήδη κινείται απειλητικά προς τη Δυτική Ελλάδα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για σήμερα στις 11:00 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου, τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι μετεωρολόγοι, την ώρα που η κακοκαιρία «Ιανός» – ο μεσογειακός κυκλώνας που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή- κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Ιανός κακοκαιρία: Συμβουλές

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι απρόβλεπτοι και δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η πορεία και η έντασή τους. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η νέα αυτή κακοκαιρία θα «σαρώσει» από σήμερα τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Εύβοια αλλά και την Αττική. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία και στη συνέχεια έδωσε τρεις συμβουλές προς τους πολίτες.

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ιανός: Έφτασε στην Ζάκυνθο

Ιανός κακοκαιρία: Ακραίο καιρικό φαινόμενο

«Ακραίο καιρικό φαινόμενο» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο CNN Greece την κακοκαιρία «Ιανός» ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) Κώστας Λαγουβάρδος, υπογραμμίζοντας πως θα φέρει πολύ μεγάλα ύψη βροχής και ισχυρούς ανέμους που θα ξεπερνούν τα 120 χλμ/ώρα. Ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) αναμένεται να πλήξει μέσα στα επόμενα 24ωρα σημαντικό μέρος του ελλαδικού χώρου, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο κ. Λαγουβάρδος χαρακτηρίζει τον «Ιανό» επικίνδυνο, καθώς φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό στις ακτές και δίνει μεγάλα ύψη βροχής. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι πρώτες περιοχές που αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με τον μεσογειακό κυκλώνα είναι τα νησιά του Ιονίου – ιδίως στο νότιο τμήμα του πελάγους – και οι περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου.

Ιανός κακοκαιρία: Τι είναι μεσογειακός κυκλώνας και ποια τα χαρακτηριστικά του;

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο είναι όπως τα υπόλοιπα χαμηλά βαρομετρικά που παρουσιάζονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου αυτού είναι ότι μοιάζει περισσότερο με τροπικό κυκλώνα. Δηλαδή, έχει ένα «μάτι» και γύρω του υπάρχουν νεφικές αναπτύξεις, οι οποίες δημιουργούν σπειροειδείς (σπιράλ) «μπάντες» γύρω από το κέντρο του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βαθύ χαμηλό, δηλαδή η πίεση στο κέντρο του είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να το συνοδεύουν πολύ ισχυροί άνεμοι και φυσικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις. Θα λέγαμε ότι αποτελεί τη μικρογραφία ενός τροπικού κυκλώνα.

Ιανός: Πόσο επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο;

Όπως κι ένα οποιοδήποτε χαμηλό βαρομετρικό φαινόμενο από τα κλασικά που παρουσιάζονται, ένας μεσογειακός κυκλώνας είναι κι αυτός επικίνδυνος, γιατί φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και δημιουργεί πολύ ισχυρό κυματισμό και δίνει μεγάλα ύψη βροχής.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνιοι, έχουμε έναν έως δύο το χρόνο κάπου στη Μεσόγειο. Ο πιο πρόσφατος σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια και είχε μάλιστα επηρεάσει τη χώρα μας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018. Κινήθηκε βορειοανατολικά προς την Ελλάδα και μάλιστα είχε πάρα πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Είχαμε πάνω από 400 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές της Φθιώτιδας και μάλιστα τότε είχαμε και τέσσερις νεκρούς εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Κακοκαιρία “Ιανός” – Συνολάκης: Να γίνουν από τώρα εκκενώσεις στις παράκτιες περιοχές- Η θάλασσα θα βγει στον δρόμο

Για την κακοκαιρία “Ιανός”, η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα, μίλησε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” o Πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, οι κάτοικοι στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες. Παράλληλα, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, σε τέτοια μέρη θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε υπόγειες περιοχές, αλλά και γενικά στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την κακοκαιρία. “Να γίνουν εκκενώσεις, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές, γιατί θα βγει η θάλασσα στον δρόμο”, υπογράμμισε. “Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο”, είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, στις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις