ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Επιβαρύνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού και τα νέα περιστατικά λοίμωξης covid-19 που ο ιός προκαλεί, με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.
ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Αργά και σταθερά μακραίνει η μακάβρια λίστα της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι θάνατοι που είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση μετά τους 10 θανάτους της 10ης Απριλίου και τους 7 θανάτους που καταγράφηκαν στις 29 και στις 30 Μαρτίου. Εκείνη την περίοδο τα κρούσματα άγγιζαν τα 100 ενώ σήμερα 16 Σεπτεμβρίου ξεπερνούν τα 300.
Επίσης, ρεκόρ σημειώνουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΕΘ που φτάνουν τους 67. Επίσης 6 θανάτους είχαμε στις 6 Απριλίου και στις 28 Αυγούστου. Να σημειωθεί πως το απόγευμα της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον απολογισμό του 24ωρο έκανε αναφορά για 3 νεκρούς αλλά από εκείνη την ώρα μέχρι τις 22.30 της 16ης Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν άλλοι τρεις θάνατοι ανεβάζοντας στα 320 τα θύματα από την πανδημία στη χώρα μας.
To τελευταίο 24ωρο 529 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Πίνακας-1: Ο αριθμός των συνολικών θανάτων τον μήνα Σεπτέμβριο 2020
Όπως συμβαίνει με όλες τις στατιστικές επιδόσεις της πανδημίας έτσι και στους νεκρούς υπάρχει μεγάλη αύξηση επιβεβαιώνοντας την απαισιόδοξη εκτίμηση πως το Σεπτέμβριο θα σημειωθεί ρεκόρ θανάτων. Ήδη στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 53 θάνατοι, όσοι δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Εάν μάλιστα συνεχιστούν οι απώλειες με τους ίδιους ρυθμούς εντός του μήνα οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 100 και θα αγγίξουν το φράγμα των 400 νεκρών. Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας από κορονοϊό καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου. Ακόμη, βρισκόμαστε κοντά στους 60 θανάτους που σημειώθηκαν τον Αύγουστο και ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τον Απρίλιο όπου 91 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19.
Με τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική να έχουν σπάσει ρεκόρ (καταγράφηκαν 197), τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποφασίζει έκτακτα μέτρα για την Αττική με ισχύ για δύο εβδομάδες, το γενικό lockdown αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, είναι προ των πυλών. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοτπική συνέντευξή του. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται. Δεν αποκλείουμε τίποτα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown είναι πάντα ορατό. Όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».
Πίνακας-3: Ο αριθμός των θανάτων ανά 24ωρο το μήνα Σεπτέμβριο 2020:
Τι γίνεται με τις ΜΕΘ
Αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον υπουργό, “οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930”. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά). Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.
“Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές” εξήγησε ο κ. Κικίλιας. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.
Κικίλιας: Σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid
Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”, 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ “Αττικόν”, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.
“Το Υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους. Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “H Σωτηρία”” σημειώνει ο υπουργός. Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.”.
Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Είμαστε στο κακό σενάριο – Πιθανά τα 1000 κρούσματα τη μέρα
https://www.youtube.com/watch?v=U_oD00oPT1w
Ανησυχούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Την έντονη ανησυχία τους διατυπώνουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας με ανακοίνωσή τους πως «η πραγματικότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας». Για αυτόν τον λόγο ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως και με τον Πρωθυπουργό, «πριν να είναι αργά» όπως τονίζουν.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει στην ανακοίνωσή του τη συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 λοίμωξη, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η καθημερινή αύξηση κυμαίνεται από 2 έως 8 ασθενείς. Η ΟΕΝΓΕ τονίζει πως είναι αυτονόητο να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε «κρίση Εντατικής Θεραπείας εξέλιξη που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη».
«Είναι τραγικό, τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage ‘δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60’, ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ» αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, καταγγέλλοντας ότι «η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ είναι στα χαρτιά και δεν γίνεται με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό ούτε με την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων».
Κλείνουν σχολεία
Δύο μόλις μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, κλείνουν 5 σχολεία και 1 τμήμα λόγω κρουσμάτων.
Πρόκειται για τα:
-2ο Λύκειο Καισαριανής,
-2ο Δημοτικό Βουτών στο Ηράκλειο Κρήτης,
-Δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου
-Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου
-7 Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας και
-το Β5 τμήμα του 2ου Γυμνασίου του Πύργου Ηλείας.