Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Φόβοι για νέα μέτρα, βλέπουν… καραντίνα οι ειδικοί

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Φόβοι για νέα μέτρα, βλέπουν… καραντίνα οι ειδικοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Κώδωνας του κινδύνου για νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στην Αττική μετά τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ωρών.

17.09.2020 | 15:02

Νέο λοκντάουν Ελλάδα: Ενδεχόμενο για νέα μέτρα για τον κορονοϊό στην Αττική προβλέπουν λοιμωξιολόγοι σε σημερινές συνεντεύξεις τους. Κώδωνας του κινδύνου είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ωρών. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, από τα οποία τα 174 είναι στην Αττική. Την ίδια ώρα, 67 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκ των οποίων το 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. “Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ν. Σύψας, ενώ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι μπορεί να φθάσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Χρονικό περιθώριο 10 έως 15 ημερών να αποδώσουν τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Αττική, δίνουν οι επιστήμονες. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μετά από αυτό το διάστημα και αν διαπιστωθεί ότι η κατάσταση στην Αττική δεν έχει βελτιωθεί, “τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown”. “Αν χρειαστεί lockdown θα γίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown. Τα μέτρα θα χρειαστούν μια εβδομάδα δέκα ημέρες για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών”. Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι ένα νέο lockdown θα είναι μικρότερης διάρκειας και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες “να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν”, είπε.

“Η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις”

Ο κ. Σύψας εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. “Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις” είπε και συμπλήρωσε: “Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται χωρίς δραστικά μέτρα, τότε θα πιεστεί πολύ το σύστημα Υγείας. Δεν θέλουμε να ξεφύγει η επιδημία”. “Όσον αφορά την επιδημία ισχύει το ποτέ μη λες ποτέ” ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Σύψα.

https://www.youtube.com/watch?v=qG1DbgBMLgY

Σαρηγιάννης: Πιθανόν να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του OPEN σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε πως βαδίζουμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αναφορικά με τα κρούσματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε: “Εδώ και 10 μέρες βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα”.

Αναφορικά με την προοπτική ενός νέου lockdown, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι: “Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα”, ενώ πρότεινε ενδεικτικά τη μείωση επαφών και την τηλεργασία. Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση έως τις 20 Οκτώβρη για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς η δυναμική τους μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη.

Γώγος: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τα μέτρα θα επεκταθούν

Στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, για τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, τη χρήση μάσκας και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευτεί. Ο κ. Γώγος ξεκίνησε από τις λαϊκές αγορές, λέγοντας πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. “Με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο”, είπε χαρακτηριστικά.

“Αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού”, υποστήριξε. Για τα ΜΜΜ, ο κ. Γώγος τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς. “Η μάσκα βοηθάει, αλλά χρειάζονται και αποστάσεις”, σχολίασε. Ο ίδιος μίλησε για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, λέγοντας πως είναι ένα απόκτημα και πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αποφυγής συγχρωτισμού.

Για τα σχολεία, υποστήριξε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, έρχονται από έξω. “Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή”, σημείωσε. “Σε περίπτωση κρουσμάτων, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών”. Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως μας προστατεύει από τα ασυμπτωματικά άτομα και πως δε δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Τέλος, εκτίμησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν τα κρούσματα δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Παναγιωτόπουλος: Στο τραπέζι υποχρεωτικές μάσκες ακόμα και στους δρόμους

“Είμαστε σε μια σταθερά κρίσιμη κατάσταση”, τόνισε μεταξύ άλλων ο επιδημιολόγος, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. “Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε σε μια σταθερά αυξανόμενη αύξηση όχι όμως εκθετική δηλαδή κάθε μέρα να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την προηγούμενη, ούτε όμως και σε ύφεση εκεί είναι το στοίχημα” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο επιδημιολόγος εξήγησε πως αν μπούμε σε εκθετική κατάσταση τα πράγματα μετά δεν θα ελέγχονται καθόλου ενώ έκανε σαφές πως τώρα είναι η ώρα για πραγματικά ισχυρά μέτρα όχι λίγο αργότερα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η μάσκα στο δρόμο είναι και αυτή μέσα στην δέσμη μέτρων που μπορεί να εφαρμοστούν. Επιπλέον ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει υπερβολή στο κλείσιμο των σχολείων ενώ υπογράμμισε πως ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες, να μην αναμειγνύονται τα τμήματα μεταξύ τους ώστε να εφαρμόζεται το κριτήριο της απόστασης και σε περίπτωση κρούσματος να μένει σε καραντίνα μόνο το τμήμα και όχι όλο το σχολείο.

Μόσιαλος: Στο 1% η ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα

“Στη μειοψηφία του πλανήτη η ανοσία από τον κορονοϊό βρίσκεται στο 10%-15%”, είπε, μιλώντας στον ρ/σ “ΘΕΜΑ 104,6” ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σύμφωνα με τον οποίο “στην Ελλάδα η ανοσία είναι σίγουρα κοντά στο 1%”. “Για να έχουμε την ανοσία της αγέλης θα χρειαστεί να φτάσουμε σε ένα 50-60% για να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας”, συμπλήρωσε ο κ. Μόσιαλος. Με αφορμή τις προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου, διευκρίνισε ότι “αν ήταν 100% αποτελεσματικό και το έκανε το 50% του πληθυσμού και έχουμε ένα 10% που είχε ήδη ανοσία θα είμασταν εντάξει αλλά αποκλείεται η πρώτη γενιά των εμβολίων να είναι 100% αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της γριπης είναι 40-60% αποτελεσματικό. Στο καλό σενάριο που είναι 70% αποτελεσματικά και το έκανε το 30% των πολιτών τα ποσοστά θα είναι πολύ μικρά”.

“Στόχος είναι να το κάνει το 70% του πληθυσμού και μετά να προστεθεί το 10% που ήδη έχει ανοσία για να γίνει μεγάλη ανάσχεση. Στην Ελλάδα, όμως, πρέπει να το κάνει το εμβόλιο πολύ περισσότερος κόσμος”, συμπλήρωσε. Ο ίδιος εκτίμησε σε 4-6 εβδομάδες το χρονικό διάστημα της έγκρισης των εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές. Επειδή, όμως, όπως είπε, “οι πρώτες ποσότητες θα πάνε κατά βάση για το ιατρικό προσωπικό δεν θα περίμενε κανείς μεγάλη ανάσχεση από τον Δεκέμβριο αν πάρουν έγκριση τον Νοέμβριο. Η εκτίμηση μου είναι ότι από τον Μάρτιο θα είναι διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες τα εμβόλια, ώστε να υπάρξει σοβαρή ανάσχεση”. Ο κ. Μόσιαλος είπε, επίσης, ότι “δεν θα ήθελα να δω περισσότερα μέτρα και περιορισμούς γιατί έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και άρα στην υγεία με αύξηση της ανεργίας και λιγότερους πόρους για το σύστημα υγείας”.

Exit mobile version