Σπίτι Ωνάση - Σμύρνη: Οι «Γκρίζοι Λύκοι» πανηγυρίζουν έξω από το σπίτι που γεννήθηκε ο Έλληνας Κροίσος επειδή δεν πουλήθηκε στο Ίδρυμα Ωνάση.
Σπίτι Ωνάση – Σμύρνη: Τούρκοι εθνικιστές, με επικεφαλής τον σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Αριστοτέλη Ωνάση στη Σμύρνη. Ο λόγος ήταν επειδή το Ίδρυμα Ωνάση κατέθεσε πρόταση για την αγορά του σπιτιού που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Στο χωριό λοιπόν Καρατάσι οι «Γκρίζοι Λύκοι» επέλεξαν για να τονώσουν το εθνικό φρόνημα των Τούρκων πολιτών και ταυτόχρονα να προσβάλλουν το ελληνικό ιστορικό στοιχείο.
Μάλιστα αποθέωσαν την ιδιοκτήτρια του ακινήτου για την άρνηση της.
#Turkey's ultra-nationalists, led by #Erdogan's ally MHP, staged a show in front of an old house, the birthplace of Greek billionaire Aristotle Onassis, in order to rally anti-#Greece sentiment.
The owner of house reportedly rejected sale bid by Alexander S. Onassis Foundation pic.twitter.com/FZKv1vbgPX
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) September 18, 2020
Ο Ωνάσης γεννήθηκε το 1906 στο Καρατάς της Σμύρνης και ακολούθησε ως πρόσφυγας και αυτοδημιούργητος, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια μοναδική στον κόσμο καριέρα στη ναυτιλία, που τον έφερε στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως
Τι έγραφε ένας επιχειρηματίας από το Μάντσεστερ, για τον μικρό Ωνάση στη Σμύρνη (*Απόσπασμα από την Καθημερινή, άρθρο του Δημήτρη Ρηγόπουλου)
«Φτάνοντας στη Σμύρνη το πρωί της Τρίτης 29ης Αυγούστου, τη βρήκαμε λουσμένη στη λιακάδα και βυθισμένη στη μακάρια άγνοια της τρομερής μοίρας που απειλούσε την πόλη». Αυτά έγραφε ένας επιχειρηματίας από το Μάντσεστερ που απολάμβανε ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη. Στις 9 Σεπτεμβρίου, η Σμύρνη έπεφτε στα χέρια του Κεμάλ. Από εκείνη την ημέρα, όσοι Ελληνες δεν κατάφερναν να φύγουν είχαν τον δικό τους σταυρό να κουβαλήσουν.
Ανάμεσά τους κι ένας από τους διασημότερους Ελληνες του 20ού αιώνα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Με τον πατέρα του Σωκράτη κρατούμενο σε φυλακή στην τουρκική συνοικία της Σμύρνης, τον αγαπημένο του θείο Αλέξανδρο απαγχονισμένο στον Κασαμπά, ο 18χρονος Αριστοτέλης παρέμενε στην οικογενειακή βίλα στο Καρατάς.
Οι Τούρκοι είχαν επιτάξει το σπίτι και ο Αριστοτέλης συνέχιζε να μένει εκεί γιατί είχε πείσει τους απρόσκλητους ενοίκους ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να επισκευάζει το ιδιόρρυθμο σύστημα θέρμανσης και τα υδραυλικά, ενώ μέσω των επιχειρηματικών επαφών του πατέρα του είχε πρόσβαση σε κυλίνδρους γραμμοφώνων τελευταίας τεχνολογίας, όπως και στα καλύτερα πούρα και ουίσκι.
Ολα ήταν ένα μεγάλο, έξυπνο ψέμα που του έδωσε χρόνο, καθώς και μια πολύτιμη στρατιωτική άδεια διέλευσης, χάρη στην οποία κατάφερε να επισκεφτεί τον πατέρα του αλλά και τα πυρπολημένα κεντρικά γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης.
Ο Σωκράτης Ωνάσης πίστευε ότι εκεί τα βαριά μεταλλικά χρηματοκιβώτια με τα πολλά τουρκικά χαρτονομίσματα μπορεί και να είχαν γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα. Και είχε δίκιο. Ο μικρός Αριστοτέλης έχωσε στο σακάκι, στο πουκάμισο και στο παντελόνι του όσο περισσότερα χαρτονομίσματα μπορούσε. Χάρη σε αυτά απελευθερώθηκε ο πατέρας του και οργάνωσε τη δική του διαφυγή με το αμερικανικό πλοίο «Εντσαλ».
O Aριστοτέλης Ωνάσης επέστρεψε στη Σμύρνη το 1955. Η οικογενειακή έπαυλη είχε καταληφθεί από μια οικογένεια Τούρκων οι οποίοι τον προσκάλεσαν να περάσει μέσα. Ο Ωνάσης έμεινε άναυδος βρίσκοντας τα δωμάτια ακόμη επιπλωμένα με τα αντικείμενα της παιδικής του ηλικίας..”.