Νέα μέτρα στην Αττική: Η Αττική σημείωσε μέσα στην εβδομάδα τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από την αρχή της πανδημίας, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλλουν νέα, έκτακτα μέτρα.
Νέα μέτρα στην Αττική: Σαν… πρόβα για ένα πιθανό ολιγοήμερο lockdown στην Αττική φαίνεται η τελευταία δέσμη μέτρων που ξεκινά να εφαρμόζεται από αύριο. Επιδημιολόγοι και κυβέρνηση τονίζουν ότι αν δεν ευοδώσουν και αυτά τα μέτρα στη συγκράτηση των κρουσμάτων, η λύση του lockdown κρίνεται ως μονόδρομος, ενώ μένει απλώς να διευκρινιστεί η μορφή που θα πάρει αυτό: τοπικό ή γενικευμένο. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν με ορίζοντα εφαρμογής από τη Δευτέρα και για 14 μέρες εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις με πλαφόν εννέα ατόμων, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδεία). Επίσης προβλέπουν πάγωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία σε δημόσια και ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:
Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας
Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Μίνα Γκάγκα: Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, είναι τρομακτικό
Δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό απευθύνει, ουσιαστικά, μέσα από τον ΘΕΜΑ 104,6, η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Παράλληλα, περιγράφει μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό. «Σήμερα έχουμε ανοίξει πέντε κλινικές και δύο μονάδες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Ηλία Σιακαντάρη.
«Θα περίμενα ότι, έπειτα από αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μέτρα, που έχουμε μάθει, που βλέπουμε τα πράγματα, θα ήμασταν ως πολίτες πιο έτοιμοι, να είμαστε προσεκτικοί και να σταματήσουμε την πανδημία. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξηγεί.
Και συνεχίζει: «Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε».
«Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και μας τρομάζει» τονίζει επίσης.