Νέο λοκντάουν Αττική: Η ηλικιακή ομάδα 18-39 έχει τα περισσότερα κρούσματα και έναν διασωληνωμένο - Στους 40-64 οι διασωληνωμένοι είναι 20.
Νέο λοκντάουν Αττική: Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού βρίσκεται η χώρα μας, την ώρα που ο Covid-19 «σφυροκοπά» την Αττική.Παρά την μικρή ανάσα που πήραν αρκετοί όταν είδαν τα χτεσινά ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, τα οποία ήταν 240, η γενικότερη εικόνα παραμένει κακή ειδικά όσον αφορά τους διασωληνωμένους αλλά και τους νοσηλευομένους στα νοσοκομεία. Πλέον ο ιός χτυπά περισσότερο τους νεότερους, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πρώτη σε κρούσματα είναι η ηλικιακή ομάδα 18-39. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ έχουν σημειωθεί 6.213 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, ενώ από αυτά 3.540 αφορούν άντρες και 2663 γυναίκες. Ωστόσο σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει μόνο ένας διασωληνωμένος άντρας. Αντιθέτως στις ηλικίες 40-64 έχουμε 5.206 κρούσματα και 20 διασωληνωμένους.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν με ορίζοντα εφαρμογής από τη Δευτέρα και για 14 μέρες εστιάζουν στις δημόσιες συναθροίσεις με πλαφόν εννέα ατόμων, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδεία). Επίσης προβλέπουν πάγωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τηλεργασία σε δημόσια και ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:
– Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
– Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
– Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας
– Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
1. Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
2. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
3. Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
4. Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Επιστρέφουν τα sms;
Ωστόσο η επιστροφή των «SMS», η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και η απαγόρευση εξόδου από την περιφερειακή ενότητα Αττικής είναι μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.
Ήδη η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό με την κυβέρνηση να θέτει σε ισχύ από τη Δευτέρα και για τις επόμενες 15 μέρες νέα μέτρα με το βλέμμα των ειδικών να είναι στραμμένο στα τέλη Οκτώβρη οπότε και αναμένουν περαιτέρω έξαρση του κοροναϊού μαζί με τη συνύπαρξη της εποχικής γρίπης.
https://www.youtube.com/watch?v=gLWKLRT7wX0
Όσο περισσότερο τηρούνται τα μέτρα, μειώνoνται οι πιθανότητες του lockdown
Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος. Σχετικά με το αν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική θα προκαλέσουν ύφεση στην επιδημία, είπε: «Αυτό είναι το στοίχημα. Να καταφέρουμε να ελαττώσουμε την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται γίνεται για αυτό το σκοπό. Όσο περισσότερα είναι τα μέτρα και όσο περισσότερο ο κόσμος πειθαρχήσει, μειώνεται η πιθανότητα lockdown».
Αναφορικά με το αν προκρίνει τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πώς μεταδίδεται ο ιός και να λειτουργεί σε κάθε περίσταση ανάλογα. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράνε παντού μάσκες. Να περιορίσουμε την άσκοπη επαφή με πολύ κόσμο. Αν γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει, δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί και οδηγίες». Συνέχισε, λέγοντας ότι ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες ανησυχεί τους ειδικούς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πύκνωση δρομολογίων. «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαμε πάρει μέτρα. Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα, θα είχαμε χιλιάδες κρούσματα. Το ότι έχουμε τον αριθμό που έχουμε τώρα, μπορεί, να θεωρηθεί ‘’επιτυχία’’» ανέφερε σχετικά με την αποδοτικότητα των μέτρων.
Τέλος, μιλώντας για τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία τις πρώτες μέρες, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μολύνσεις που έγιναν εντός των σχολείων. «Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν περισσότερες αίθουσες και μικρότερα τμήματα. Άρα ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν» πρόσθεσε. «Και ο Covid-19 να φύγει, μπορεί να έρθει κάτι άλλο σε δύο-τρία χρόνια. Πρέπει να μπει στη ζωή μας ένας τρόπος υγιεινής, που περιλαμβάνει και τη μάσκα» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Βασιλακόπουλος: Σε 10 μέρες κρίνεται το lockdown στην Αθήνα
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα τήρησης των συγκεκριμένων μέτρων. «Σε δέκα ημέρες θα κριθεί πώς θα μεταδοθεί ο ιός στο Δήμο της Αθήνας. Πρέπει το 10ήμερο αυτό να μπλοκάρουν τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα σε ωράριο, τηλεργασία. «Όσοι έχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα πρέπει να τα χρησιμοποιούν, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ» ανέφερε και προσέθεσε: «Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη. Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε τις μάσκες των νοσοκομείων -που είναι οι καλύτερες- μειώνεται η μετάδοση».
«Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία λέγαμε οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε στοιχεία προηγούμενων επιδημιών ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη και αποδείχτηκε σωστά» κατέληξε μιλώντας στο Open.
Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Δημόπουλο: Τα εμβόλια είναι σε πολύ καλή τροχιά εξέλιξης
Την εκτίμηση ότι τα εμβόλια για τον κοροναϊό είναι σε πολύ καλή τροχιά εξέλιξης έκανε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο Πρύτανης τόνισε ωστόσο ότι τα εμβόλια θα προστατεύσουν τον έναν στους δύο πολίτες, ενώ από τη στιγμή που θα αρχίσει ο εμβολιασμός, θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την απόκτηση ανοσίας. Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι στόχος των επιστημόνων είναι η σημαντική μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας, μέσα σε διάστημα 4 έως 6 εβδομάδες, έως ότου δηλαδή μπούμε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
“Πρέπει να υπάρξει περιορισμός του κοροναϊού πριν μπούμε στο χειμώνα και πριν ξεκινήσουν οι άλλοι ιοί, όπως η γρίπη” τόνισε ο καθηγητής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων ή και τοπικών lockdown απάντησε ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα κρίνουν τα εάν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Εξήγησε δε ότι η εφαρμογή της καραντίνας, στη χώρα μας, συνέβαλε στη μείωση των κρουσμάτων σε ποσοστό πάνω από 70%, ενώ το κλείσιμο των σχολείων κατά 10%.