ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Δεν αντέχει το ΕΣΥ, χρειαζόμαστε μέτρα – Προειδοποιεί ο Γώγος

ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Δεν αντέχει το ΕΣΥ, χρειαζόμαστε μέτρα – Προειδοποιεί ο Γώγος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για την εξέλιξη των κρουσμάτων κορονοϊού και την πορεία της πανδημίας

21.09.2020 | 07:41

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού όπως είπε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγο. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι παρότι “σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων […] πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό”. Ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό, σημείωσε όμως πως αυτή τη στιγμή, “υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα” καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ περισσότεροι ασθενείς Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών και σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 78 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι λίγες και το σύστημα πλησιάζει στα όριά του. “Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε” είπε χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γώγος. “Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση” σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε, από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά θα αρχίσουν να προστίθενται στην πανδημία και τα κρούσματα του νέου κορονοϊού και οι ασθενείς με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και το ΕΣΥ θα βρεθεί στα όριά του.

“Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού” σημείωσε ο καθηγητής Ιατρικής. “Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που πρέπει να μας πιέσουν να πάρουμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή” συνέχισε.

Χρειάζονται νέα μέτρα

Ο κ. Γώγος έκανε σαφές ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κάνει μονόδρομο τη λήψη νέων μέτρων. Οπως είπε ο πρωταρχικός στόχος των ειδικών στο μέτωπο του κορονοϊού είναι να υπάρξει άμεσα μείωση των κρουσμάτων. “Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει,φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση” είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως τα ήδη ληφθέντα “μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά”. Πάντως είναι κοινό μυστικό ότι όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα τύπου lockdown είναι πάντα στο τραπέζι.

Το μεγάλο μέτωπο είναι η Αττική και κυρίως το κέντρο της Αθήνας και όπως είπε ο κ. Γώγος “το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική”.

Τα rapid tests για τον κορονοϊό

Παράλληλα με τα νέα μέτρα στους χώρους εργασίας που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, η κυβέρνηση προανήγγειλε τη διενέργεια νέων τεστ κορονοϊού, των λεγόμενων και rapid test, που θα δίνουν αποτέλεσμα για τον ιό σε λίγα λεπτά. Ο καθηγητής Ιατρικής εκτιμά πως τα τεστ αυτά θα είναι σημαντική βοήθεια στην αναχαίτιση του ιού. “Ένα από τα προβλήματα που έχουμε τώρα και για τον έλεγχο διασποράς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού και για τη διαδικασία του ελέγχου και της διαχείρισης ασθενών στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών είναι να έχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση και διαχωρισμό των θετικών από τα αρνητικά περιστατικά” εξήγησε.

Αν λοιπόν τα rapid test αποδειχθούν αξιόπιστα, που σύμφωνα με τον κ. Γώγο, φαίνεται πως θα είναι, τότε οι ειδικοί θα έχουν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για ταχύτατη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού.

Exit mobile version