Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα στο Δημόσιο – κορονοϊός: Τηλεργασία, σπαστές ώρες προσέλευσης, rapid test
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα στο Δημόσιο – κορονοϊός: Τηλεργασία, σπαστές ώρες προσέλευσης, rapid test

Μέτρα στο Δημόσιο - κορονοϊός: Από σήμερα και ως τις 4 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα προσέρχονται στις υπηρεσίες με μία ώρα διαφορά το πρωί.

Μέτρα στο Δημόσιο – κορονοϊός: Αλλάζουν, για ένα διάστημα, ορισμένα πράγματα στον χώρο της εργασίας στην Αττική, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Από σήμερα και ως τις 4 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, θα προσαρμοστούν σε ορισμένες αλλαγές, που περιλαμβάνουν σπαστές ώρες προσέλευσης, τηλεργασία στο 40% για όσους κάνουν δουλειά γραφείου, αλλά και rapid test. Σε τρία κύματα θα πηγαίνουν στην εργασία τους όσοι δουλεύουν στο Δημόσιο, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από σήμερα και ως τις 4 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα προσέρχονται στις υπηρεσίες με μία ώρα διαφορά το πρωί. Αφορμή είναι να γίνει μία αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς ο συνωστισμός τις πρωινές ώρες είναι έντονος μετά και το τέλος των θερινών διακοπών. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν κατά κύματα, στις 7:00, τις 8:00 και τις 9:00 το πρωί.

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, αυτή θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν ραντεβού.

Εργασία: Υποχρεωτική μάσκα, τηλεργασία στο 40%

Από σήμερα, είναι επίσης σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 40% για τους εργαζόμενους τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ’ αποστάσεως.

Ακόμη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα, δηλαδή δεν φορούν μάσκα.

Ποιοι δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας στο δημόσιο -Οι διευκολύνσεις που τους παρέχονται

Επίσης, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

Ακόμη, δίνονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με παιδιά, που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι οι εξής:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.

β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

Πρόστιμο 3.000 σε παραλείψεις από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, υπάρχει η δυνατότητα, το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας να παρατείνεται χρονικά ή να επεκτείνεται γεωγραφικά, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο. Σύμφωνα με διευκρινίσεις, που έχουν δοθεί, οι εργοδότες θα έχουν χρονικό περιθώριο 24 ωρών από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ, προκειμένου να υποβάλουν το έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασία-έντυπο ειδικού σκοπού» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία. Όπως έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε περίπτωση που ιδιωτική επιχείρηση παραλείψει την υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί όσων εργαστούν με τηλεργασία δεν αλλάζουν, ενώ τονίζει ότι στη μεταρρύθμιση του εργασιακού, η οποία έρχεται τον Οκτώβριο στη Βουλή, θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία-τηλεργασία, που θα ορίζει για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα υγιές, σαφές και συγκεκριμένο θεσμικό περιβάλλον. Σημειώνεται ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, παρατάθηκε, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις