Μπάιντεν κορονοϊός: Σε γκάφα υπέπεσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το χρίσμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή, αναφέροντας πως… περί τα 200 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πλησιάζει στις 200.000.
«Αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τον δικό του τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιπλοκές από την Covid-19 οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια στα οποία έπρεπε να βρίσκονται, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περίπου 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, πιθανόν μέχρι την ώρα που θα ολοκληρώσω των ομιλία μου» ανέφερε ο Μπάιντεν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.
Joe Biden says 200 million Americans have died of coronavirus instead of 200,000 pic.twitter.com/ZSjTxtzq1i
— The Sun (@TheSun) September 21, 2020
Πάνω από 954.000 οι νεκροί από κορονοϊό παγκοσμίως
Πάνω από 30,78 εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που έχει αναφερθεί πως προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό διεθνώς, και 954.843 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
ΗΠΑ: Σχεδόν 6.750.000 συνολικά τα κρούσματα
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχεται στα 6.748.935, αυξημένο κατά 42.561 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.
Στα στοιχεία του CDC δεν περιλαμβάνονται αναγκαστικά περιστατικά που ανακοινώνονται από μεμονωμένες πολιτείες.
Βραζιλία: Στα 16.389 τα νέα κρούσματα
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 16.389 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 363 θανάτους.
Ωστόσο, τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για τις πολιτείες Τοκαντίνς, Αμαπά και Χοράιμα, όπου οι τοπικές αρχές δεν έστειλαν νεότερες στατιστικές για την πορεία της πανδημίας. Η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει πάνω από 4,5 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η Βραζιλία είναι η χώρα όπου καταγράφεται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Σχεδόν 137.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία, όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Μεξικό: Στους 73.493 οι νεκροί
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 3.542 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 235 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 73.493 νεκρούς επί συνόλου 697.663 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο. Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες-Γκατέλ, καθ’ ύλην αρμόδιος όσον αφορά τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θεωρεί τον αριθμό των μολύνσεων πολύ υψηλότερο στην πραγματικότητα από αυτόν των επιβεβαιωμένων.
Ρωσία: 6.196 νέα κρούσματα
Η Ρωσία κατέγραψε 6.196 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα που καταγράφονται μέσα σε ένα 24ωρο από τις 18 Ιουλίου, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.109.595, ο τέταρτος μεγαλύτερος απολογισμός στον κόσμο.
Επίσης οι αρχές κατέγραψαν 71 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την covid-19 ανήλθε σε 19.489.
Αργεντινή: Παράταση μέτρων ως τις 11 Οκτωβρίου
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 254 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 8.431 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να διαμορφώνεται πλέον σε 13.053 νεκρούς επί συνόλου 631.365 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Επί του παρόντος, νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας 3.261 ασθενείς. Από την άλλη, 488.231 άνθρωποι έχει διαγνωστεί ότι ανάρρωσαν. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στην Αργεντινή για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας παρατάθηκε ως την 11η Οκτωβρίου.
Τα μέτρα επιβλήθηκαν με διάταγμα του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες την 20ή Μαρτίου.
Ισραήλ: 4.300 νέα κρούσματα
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέγραψε 4.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 187.902. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 30 στους 1.256. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν παράλληλα από 604 σε 643, αριθμό χωρίς προηγούμενο. Ακόμη 1.620 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευτεί στη χώρα να ανέρχεται σε 134.069. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στους νέους ηλικίας κάτω των 20 ετών έχει αυξηθεί σημαντικά, έχει φθάσει πλέον το ένα τρίτο του συνόλου των περιπτώσεων. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των ασθενών ηλικίας άνω των 70 ετών στο Ισραήλ μειώνεται σταθερά, από το 9,4% τον Απρίλιο στο 8,3% τον Ιούνιο και πλέον στο 6,2% χθες.
Κολομβία: 6.678 νέα κρούσματα
Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 6.678 κρούσματα και άλλοι 169 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 24.208 νεκρούς επί συνόλου 765.076 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter. Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι κρίθηκε πως ανέρρωσαν ανέρχεται σε 633.199, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στην πρωτεύουσα Μπογοτά έχουν καταγραφεί 252.319 κρούσματα. Παρά την πανδημία, οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ξαναρχίζουν οι διεθνείς επιβατικές πτήσεις, έπειτα από έξι μήνες πλήρους αναστολής τους.
Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαν επιβληθεί στη χώρα των Άνδεων στα τέλη του Μαρτίου έλαβαν τέλος την 1η Σεπτεμβρίου και αντικαταστάθηκαν από μια στρατηγική που βασίζεται περισσότερο στην ατομική ευθύνη και στη χρήση μασκών προστασίας στους δημόσιους χώρους.
Ιράκ: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες
Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 3.438 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι υγειονομικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες μετά τον εντοπισμό νέων στελεχών του κορονοϊού σε γειτονικά κράτη. Ο Ιρακινός υπουργός Υγείας Χάσαν αλ Ταμίμι διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η Ανώτερη Επιτροπή Υγείας και Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να μην επιτρέψει σε κανέναν αλλοδαπό να εισέλθει στο Ιράκ τις επόμενες ημέρες, εξαιρουμένων διπλωματικών αποστολών».
Εξήγησε πως η απόφαση αυτή ακολουθεί «τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων από τον κορονοϊό σε γειτονικές χώρες». Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για τη μεγάλη σιιτική Αρμπάιν, ο αλ Ταμίμι σημείωσε πως το υπουργείο Υγείας «έχει προετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο σε συντονισμό με τους υγειονομικούς θεσμούς σε όλες τις ιρακινές επαρχίες». «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον κορονοϊό μετά την Αρμπάιν», πρόσθεσε. Ο συνολικός αριθμός των Ιρακινών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό έχει φθάσει πλέον τους 319.035.
Κατά το υπουργείο Υγείας, άλλοι 64 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας στο Ιράκ να φθάνει τους 8.555 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.
Στον αντίποδα, 4.052 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν, με το σύνολο των ασθενών που θεωρείται ότι ανέρρωσαν να φθάνει τους 253.291.
Ρεκόρ στον Λίβανο
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 1.006 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός άνευ προηγουμένου, και 11 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Μέσης Ανατολής να φθάνει τους 297 νεκρούς και τις 29.303 μολύνσεις ως αυτό το στάδιο. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων σημείωσε αλματώδη αύξηση μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 190 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 6.500 και πλέον, πολλοί εκ των οποίων πλημμύρισαν τα ήδη παραφορτωμένα νοσοκομεία. Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας Χάμαντ Χάσαν κάλεσε τις αρχές να επιβάλουν εκ νέου περιορισμό για δύο εβδομάδες, σε παρέμβασή του μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαντίντ.
Οι αρχές είχαν επιβάλει την 21η Αυγούστου περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα, πλην των περιοχών που επλήγησαν από την έκρηξη, και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Όμως αντιμέτωπες με τις διαμαρτυρίες του ιδιωτικού τομέα, που ήδη πλήττεται εδώ και έναν χρόνο από οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, οι αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα μία εβδομάδα αργότερα. Η χαλάρωση των περιορισμών προκάλεσε την ανησυχία των επαγγελματιών του τομέα της υγείας. Ο γιατρός Φίρας Αμπιάντ, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, δημόσιου ιδρύματος στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, έκρουσε το Σάββατο τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των μολύνσεων.
«Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ την περασμένη νύχτα. Οι αριθμοί (των κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας) του κορονοϊού είναι σοκαριστικοί», ανέφερε μέσω Twitter ο 52χρονος χειρουργός γαστρεντερολόγος ο οποίος έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη πολλών Λιβανέζων, μολονότι ήταν μάλλον άγνωστος στους περισσότερους συμπατριώτες του προτού ξεσπάσει η πανδημία. Μολονότι προβλεπόταν να υπάρξει αύξηση, «η καθαρή αύξηση των θανάτων, ανάμεσά τους κι ενός νέου 18 ετών, είναι φρικτή είδηση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Γερμανία: 922 νέα κρούσματα, χωρίς νέους θανάτους
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 922 στα 272.337, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης παρέμεινε πάντως αμετάβλητος στους 9.386 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κίνα: 12 νέα κρούσματα
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 12 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 10 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 25 ασυμπτωματικών φορέων, από 21 την προηγουμένη. Οι ασυμπτωματικοί φορείς δεν συμπεριλαμβάνονται στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται από το Πεκίνο. Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, ακόμη επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 173 άνθρωποι με συμπτώματα της COVID-19. Συνολικά, έχουν αναρρώσει 80.484 ασθενείς. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.291 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.