Τουρισμός έσοδα: Οι εξελίξεις στον κλάδο συμπαρέσυραν ολόκληρο το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών με αποτέλεσμα το έλλειμμα Ιανουαρίου-Ιουλίου να αυξηθεί.
Τουρισμός έσοδα: Δραματική είναι η μείωση που παρουσιάζουν τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό όπως επισημαίνουν τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών του Ιουλίου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά τα έσοδα τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 84% σε σύγκριση με πέρυσι (στα 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ), καθώς ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η μείωση αγγίζει το 86,3% στα 1,255 δισ. ευρώ έναντι 9,16 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Οι εξελίξεις στον τουρισμό συμπαρέσυραν ολόκληρο το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών με αποτέλεσμα το έλλειμμα του στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου να αυξηθεί κατά 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 7,9 δισ. ευρώ. Στο Ισοζύγιο Αγαθών μειώθηκε το έλλειμμα, εξέλιξη που οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,4% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,7% σε τρέχουσες τιμές (-5,3% σε σταθερές τιμές).
Τουρισμός έσοδα: Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 7,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, και πιο συγκεκριμένα, στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγράφηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού η οποία οφείλεται οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση (κατά 8,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, η οποία συνδέεται κυρίως με τιτλοποίηση δανείων συστημικού πιστωτικού ιδρύματος.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 325 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,9 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 27,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.