Ελληνοτουρκικά τώρα: Ελλάδα και Τουρκία ανακοινώσουν σήμερα, εκτός απροόπτου, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, σε ημερομηνία που θα έπεται της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο χωρών και της Γερμανίας δείχνουν να έχουν καταλήξει στο πλαίσιο των θεμάτων που θα συζητηθούν. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την ελληνική πλευρά επικεφαλής θα είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έχει διαχειριστεί ανάλογες περιπτώσεις διαπραγμάτευσης με την Άγκυρα στο παρελθόν. Όλα δείχνουν πως το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνικής πλευράς, με την συζήτηση ουσιαστικά να συνεχίζεται από εκεί που είχε σταματήσει το 2016 με ευθύνη της Άγκυρας.
Ο “σουλτάνος”, φαίνεται πως νιώθει πιο στριμωγμένος από ποτέ, με την απειλή των κυρώσεων να τον αναγκάζει να κάνει βήματα πίσω, την ώρα μάλιστα που η οικονομία καταρρέει. Ωστόσο, η
ελληνική πλευρά είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτική και περιμένει την στάση της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Το πρωί συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει τους ομολόγους του για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο που είναι προς στην θετική κατεύθυνση και να τονίζει την επιφυλακτικότητα της Αθήνας για τις κινήσεις της Άγκυρας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η τοποθέτηση του Ζοζέ Μπορέλ ο οποίος είχε συντάξει τον κατάλογο με τις υποψήφιες κυρώσεις, αλλά και την στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας.
Στη μέση η Μέρκελ
Το Βερολίνο που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο δείχνει να θέλει να φρενάρει το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας καθώς εκτιμά πως υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσει το κλίμα ενόψει των διερευνητικών επαφών, ενώ προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει και από την πλευρά της Ιταλίας. Στον αντίποδα η Κύπρος είναι αποφασισμένη στην Σύνοδο Κορυφής να θέσει βέτο για τις κυρώσεις στην Λευκορωσίας αν δεν συμβεί το ίδιο και με την Τουρκία.
Παραδοχή Ερντογάν
Μιλώντας μετά την προσευχή της Κυριακής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παραδέχθηκε πως η απόσυρση του ερευνητικού σκάφους έγινε για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν τελειώσει. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα επιστρέψει στην αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης.
Το ίδιο υποστήριξε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Όπως είπε, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες». «Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε παρόλα αυτά τα πυρά του κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή την επίσκεψή της στο Καστελλόριζο. «Αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελλόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη» είπε και τόνισε πως «με αυτά που κάνει στο Καστελόριζο» η Ελλάδα, η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι δύσκολη.
Επίσκεψη Πομπέο
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα γίνεται σε ένα ιδιαιτέρως κομβικό χρονικό σημείο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Σύνοδος Κορυφής θα έχει ολοκληρωθεί και θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Οι ΗΠΑ με την κίνηση που κάνουν την συγκεκριμένη στιγμή δείχνουν να θέλουν στείλουν ένα ακόμη μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα, ενώ πριν από μερικές ημέρες ο Μάικ Πομπέο είχε επισκεφθεί την Κύπρο γεγονός που “τσάντισε” την Τουρκία. Πληροφορίες λένε πως ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί – πιθανότατα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – την Κρήτη και την βάση της Σούδας. Άλλωστε οι ΗΠΑ, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας λόγω του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην Κύπρο η Σακελλαροπούλου
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο και θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα να πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Μεγαλόνησο. “Η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις με τους στρατηγικούς τους εταίρους. Ακολουθούμε τον δρόμο της διπλωματίας και σεβόμαστε απολύτως τις σχέσεις καλής γειτονίας. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση της άλλης πλευράς” είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη της στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.